Вътрешен жасмин - домашна грижа

Има растения, които изглеждат еднакво добре на перваза на прозореца и на цветното легло. Степента на оцеляване и издръжливост на такива цветя може да бъде само изненадваща. Например вътрешен жасмин, озаряващи отворени веранди и затоплени през зимата апартаменти с елегантността си.

Растението жасмин (Jasminum) принадлежи към семейство Маслинови. Има около 300 вида - представители на този род. В дивата природа се среща в Азия, Африка и Австралия, в тропиците и субтропиците.

История на появата

Маслините като семейство са известни от древни времена, така че е трудно да се определи кога първото растение е засадено като култивирано. Писмени справки и рисунки на главния представител на семейството - маслините, се намират върху най-древните културни предмети, направени преди нашата ера.

Вътрешен храст в разцвет

Самата дума жасмин произлиза от персийското "ясемин", което означава "ароматен". Цветовете на растението наистина излъчват прекрасен аромат, особено вечер, когато венчелистчетата са напълно отворени.

Нежен обитател на топли страни, жасмин (стайно цвете) не обича студеното време, така че храстът не може да бъде засаден навън. Но в зимната градина той се чувства чудесно и расте активно.

Описание

Има сортове, които растат под формата на храсти, а лианоподобните форми също са често срещани. В природата се срещат както широколистни, така и вечнозелени растения от този род. Различията се отнасят и за листните плочи: те са несдвоени и тройни, разположени срещуположно и последователно.

Забележка! За сходството на аромата и структурата на цветята, жасминът често се нарича чубушник. Този храст принадлежи на семейство Hortensia и няма нищо общо с истинския жасмин.

Често срещани сортове

Има няколко разновидности на декоративни храсти, които са особено обичани от производителите на цветя заради своята красота и непретенциозност.

Самбак

Самбак или ароматният жасмин е вечнозелен катерещ или катерещ се храст. Листата са перести, прости, яйцевидни, кожести, срещуположни. Дължината на листната пластина е от 2 до 10 cm.

Самбак

Цветята са двойни или полу-двойни, чисто бели, жълти или червени. Най-често срещаният сорт е Sambac Grand Duke, капризно растение с невероятно красиви двойни цветя.

За ваша информация. Интересна особеност на този вид е, че горният му яйчник образува зрънце, което прави растението по-декоративно.

С подходящи грижи, жасминът Sambac радва с цъфтеж през цялата година.

Розов жасмин

Красиво катерещо храстово растение с розови ароматни цветя, което може да украси както апартамент, така и лятна вила. Розовият жасмин цъфти от началото на май до средата на юли. Разпространява се в Крим.

Розов жасмин

Интересно. В допълнение към декоративната функция, храстът носи и практически ползи: частите му се използват в медицината и парфюмерията.

Мадагаскарски жасмин

Стефанотисът или мадагаскарският жасмин е тропическа екзотика с живи зелени и бели или лилави цветя. При естествени условия лозите от жасмин достигат дължина 6 м. Съцветията са рохкави, наброяващи 5-7 цветя.

Мадагаскар Стефанотис

Растението изисква грижи и внимание, но не може да се нарече твърде капризно.

Жасмин многоцветен

Известен под имената Polyanthus, Polyantum. Това е красив, гъсто разклонен храст с клони-лиани, които достигат дължина 2 м. Листата са сложни, перисто разположени, противоположно подредени. Растението цъфти от февруари до август. Венчелистчетата са бели, розови на етапа на пъпките. Съцветията са разположени по цялата дължина на клоните.

Полиантум

След цъфтежа върху многоцветния жасмин се образуват плодове под формата на черни плодове.

Жасмин

Това растение понякога се нарича зимен жасмин заради способността му да цъфти в края на февруари. Тънки увиснали клонки по това време са покрити с жълти малки цветя, което изглежда особено впечатляващо на фона на тъмни иглолистни дървета или жив плет. Холоцветният декоративен жасмин е непретенциозен, толерира резитба, неизискващ към състава на почвата.

Холофлоуър храст

Само жълтолистният жасмин, принадлежащ към подигравката, може да се конкурира с него по красота.

Жълт жасмин

Този сорт е храст с изправени издънки с височина до 1,5 м. Листата са наситено зелени, срещуположни. Цветята миришат страхотно, боядисани в ярък лимонов нюанс.

Жасмин жълто

В края на лятото на клоните на жълтия жасмин се появяват черни малки лъскави плодове.

Жасмин ягода

Ягодовият жасмин понякога се нарича фалшив, тъй като този вид принадлежи към чубушниците и това е друго ботаническо семейство. Ако това растение получи името „жасмин“ заради външната си прилика с маслиновите растения, тогава добавката „ягода“ му е дадена заради аромата си.

Ягодов чубушник

Ароматните цветя на малък компактен храст изглеждат много елегантно.

Жасмин девствен

Когато решавате да отглеждате храст в къщата, трябва да се има предвид, че някои сортове са доста високи и растат активно. Те включват жасмин девствен. Това е разклонен храст с гъста зелена зеленина и бели двойни цветя, които излъчват деликатен аромат. Той е топлолюбив и предпочита добре осветени места, но понася студа доста добре.

Виргински

Важно! Нежелателно е да поставяте цъфтящо растение в спалнята. Силната миризма на цветя може да причини главоболие.

Грижа за жасмин у дома

Въпреки че жасминът е доста издръжлив, неговият тропически произход се усеща: цветето е чувствително към температурни колебания и напояване. Домашните грижи за закрит жасмин изискват усилия.

Температура

Оптималната температура за вътрешен жасмин през лятото е от 18 ° C до 25 ° C. През зимния период на почивка той трябва да е в стая с температура от 8 ° C до 10 ° C. Без това растението може да не цъфти през следващата година. Всеки се нуждае от прохлада, освен Sambac.

Осветление

Жасминът обича светлината, но преките слънчеви лъчи са вредни за него - под тяхно влияние все още неотворените пъпки изсъхват. Ето защо, ако е решено да поставите храст на южния перваз на прозореца, трябва незабавно да се погрижите за засенчването. От северната страна на къщата ще има малко светлина за жасмина. Най-добре е да поставите растението на западен или източен прозорец.

Интересно. Жасминът е не само цвете, но и често срещано име. Следователно, когато търсите нови сортове растения, можете да се натъкнете на страници със снимки на неговите носители. Например, ако въведете Sinclair Jasmine Bondage в лентата за търсене, системата ще върне резултати, които са много далеч от темата за цветарството.

Поливане

Растението обича обилното поливане, но не е необходимо да се излива - достатъчно е да се гарантира, че земята винаги е леко влажна. Препоръчително е да се полива само с утаена вода със стайна температура. Ако е необходимо, можете да намалите твърдостта на влагата, като добавите няколко капки лимонена киселина.

Пръскане

При горещо и сухо време се препоръчва храстът да се напръска с вода с комфортна температура. През лятото можете да изпратите растението на открито, където влажността на въздуха се регулира естествено.

Влажност

Можете да поддържате влажността в помещението, където се намира домашното цвете жасмин, като изсушите мокра кърпа върху радиатор под перваза на прозореца или като поставите чинийка с вода близо до контейнера с растението.

Грундиране

Основното изискване към почвата е насипността. Водата и въздухът трябва да проникнат до корените в необходимото количество. За жасмин е подходяща почва за рози или азалии. Можете да направите своя собствена смес за заливане.

Тор за цъфтящи растения

За да направите това, трябва да вземете 3 части глинеста почва, 1 част торф и малко едър пясък.

Подхранване

През пролетта, в началото на вегетационния период, храстът трябва да се подхранва със сложен тор за цъфтящи растения веднъж на 7-10 дни.

Подрязване

За да може храстът да започне да расте активно, през пролетта се препоръчва резитба. В началото на март всички издънки се съкращават с 40-60% от дължината, болните, грозните и изсъхналите се отстраняват напълно.

Сортовете жасмин, които цъфтят през зимата, се подрязват през есента. Активно растящите се скъсяват както през пролетта, така и преди настъпването на зимата. Непретенциозният жасмин Sambac изисква подрязване през есента и пролетта.

Кога и как цъфти

Цъфтежът на жасмин зависи от неговия вид и сорт, например, кралският сорт е в състояние да отваря цветя през зимата.

Видове цветя

Жасминовите цветя са удължени тръби, отворени в края. Венчелистчетата могат да бъдат двойни, полу-двойни и прости. Те се събират в съцветия, разположени отстрани или в горната част на клона.

Цветни форми

С подобна форма (венче с форма на чинийка с цилиндрична удължителна тръба), растението радва с разнообразие от цветове: от класически бял до жълт, люляк и розов.

Период на цъфтеж

Някои сортове домашен жасмин радват с цъфтеж само за няколко летни месеца. Други цъфтят ароматни цветя от февруари до началото на есента. Други пък цъфтят почти без прекъсване. Можете да имате няколко различни вида растения наведнъж и да се възхищавате на цъфтежа по различно време на годината.

Важно! Жасминовите плодове са негодни за консумация.

Промени в грижите по време на цъфтежа

За да може домашният храст да цъфти по-активно и по-дълго, върховете на стъблата трябва да се прищипят, оставяйки на издънката не повече от 7 двойки листа. Не се изискват специални грижи за жасмин по време на периода на цъфтеж, важно е само да се следи влажността на въздуха и да се предотврати изсъхването на почвата.

Как се възпроизвежда жасминът

Бързо растящият храст е лесен за размножаване. Това може да стане по три различни начина.

Покълващи семена

Семената, закупени или събрани самостоятелно, трябва да се накиснат във вода за 2 дни, за да се ускори процесът на покълване. Можете да добавите малко Корневин.

Семена преди поникване

Подутите семена се засяват в почва, вермикулит или кокосови влакна, на дълбочина около 1 см. Насажденията се поставят на място, където температурата ще се поддържа от 22 ° C до 25 ° C, и редовно се навлажняват с топла вода. След 3 седмици ще се появят първите издънки.

Важно! При младите растения, получени от хибридни семена, сортовите характеристики може да не се запазят.

Вкореняване на резници

Рязане на закрит жасмин:

  1. Изрежете 12-15 см резници от млади издънки. Това трябва да се направи през април.
  2. Поставете резниците във вода със стайна температура. Сменете го на свеж на всеки 3-4 дни.
  3. Когато корените растат от резниците, те се преместват от водата към хранителния субстрат. Отсега нататък можете да се грижите за младите растения жасмин както винаги.

По този начин могат да се размножават и градински растителни видове.

Въздушно наслояване

Размножаване чрез наслояване през пролетта и лятото:

  • На екстремния летораст се прави малък разрез;
  • Мястото на разреза е заровено в земята, ако е необходимо, издънката е фиксирана с фиби;
  • Вкопаното място се полива редовно;
  • През есента или пролетта (в зависимост от това кога са били заровени резниците), можете да го отделите от майчиното растение и да го засадите в отделна саксия.

Трансплантация на жасмин

Младите активно развиващи се растения се трансплантират веднъж годишно. Достатъчно е да трансплантирате възрастни храсти жасмин веднъж на 3 години.

Буш хвърля листа

Когато подготвяте субстрата и нов контейнер, не трябва да забравяте за дренажа (експандирана глина, счупена тухла) и дупки на дъното.

Възможни нарастващи проблеми

Растението реагира болезнено на неправилни грижи и неблагоприятни условия. Чрез външни признаци е възможно да се определи как точно да се коригират мерките за грижа, така че декоративният храст отново да радва със здрав растеж и цъфтеж.

Капки пъпки и листа

Този знак може да показва както липса, така и излишък на влага в почвата. Препоръчително е да бъдете по-внимателни с режима на напояване, като овлажнявате почвата умерено.

Листата пребледняват

Листата на жасмина могат да се обезцветят поради студена, твърда вода, течение, излишна светлина или липса на хранителни вещества в почвата. Навлажняването на почвата с топла омекотена вода, смяната на мястото за растението или прилагането на сложен тор под корена ще помогне.

Важно! Катерещите се сортове растения ще се нуждаят от опора, върху която младите издънки ще се извиват.

Върховете на листата изсъхват

По правило изсушаването се причинява от ниска влажност на въздуха. Необходимо е да пръскате растението по-често, да поставите чинийка с мокри камъчета до него или да поставите влажна кърпа.

Долните листа падат

Долните листа падат от стареещите лигнифицирани издънки. Можете да избегнете това, като редовно ги прищипвате и извършвате пролетна резитба.

Цъфтежът не започва

Има много отговори на въпроса защо домашният жасмин не цъфти. Такъв проблем може да възникне поради неправилно засаждане (кореновата шийка е дълбоко заровена в земята), липса на хранителни вещества в почвата, липса на светлина или, напротив, пряка слънчева светлина, недостатъчно или твърде обилно поливане, неподходяща температура на въздуха. Като коригирате грешките в грижите, можете да постигнете обилен и дълготраен цъфтеж.

Вредители

Листните въшки и паякообразните акари са вечните врагове на стайните растения, а също така вредят на жасмина. Те увреждат младите листа и издънки, в резултат на което те пожълтяват и изсъхват. Като превантивна мярка е необходимо да се следи нивото на влажност (кърлежът се страхува от влага) и редовно да инспектира самите растения.

Ярки цветя на фона на тъмни листа

Ако върху тях се появят малки зеленикави или белезникави насекоми, е време да се приложат специални инсектициди. Те трябва да се използват стриктно в съответствие с инструкциите. Привържениците на домашните методи могат да бъдат посъветвани за сапунения разтвор, използван за лечение на листа от жасмин. Също така е полезно растението да се измива по-често, да се избърсва с влажна, чиста кърпа.

Когато жасминът цъфти, можете да му се възхищавате през целия ден. Прекрасният аромат на цветето по всяко време на годината напомня за топло лято. Кой тип храст да даде предпочитание, всеки производител сам решава. Основното нещо е да се грижите за цветето, така че да получите цяла разпръскване на ароматни "звезди" в знак на благодарност.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина