Вътрешен жасмин - как да се грижим

Вътрешният жасмин често се използва за декорация на апартаменти и къщи. Това растение е вечнозелено, цъфти обилно и изпълва стаята със своя аромат. Грижата за жасмин включва спазване на определени правила.

Вътрешен жасмин - какво е това саксийно цвете

Вътрешните жасмини са няколко вида, всеки от които се различава в цъфтежа. Всички растения изискват почти еднакви условия за отглеждане.

Крехките стръкове жасмин реагират остро на твърде ниска температура

Кратко описание и история на произхода

Домашният жасмин принадлежи към семейство Маслинови. Този род включва около 300 разновидности. За първи път цветето се появи в Африка, Австралия и Азия. С течение на времето производителите на цветя донесли жасмин в Русия и започнали да го отглеждат у дома.

Популярни сортове

Има няколко основни разновидности на цветя, които се отглеждат у дома.

Jasminum Beesianum

Това е представител на лозите с 2-метрови издънки, които са покрити с малки канали отгоре. Активният цъфтеж започва в средата на май. Листата са тъмнозелени малки, стесняващи се към върха, отсреща. Дължината на листа е 4-5 см. Разликата при този сорт е в по-ярък външен вид. Наситено розови цветя с подчертан свеж аромат.

Диаметърът на цъфтящата пъпка достига 3 cm

Жасмин (Jasminum Nudiflorum)

Този вид се отличава с редки листа и грациозни издънки. Отбелязва се и слабо разклоняване. Друго име е зимният жасмин. Листата на цветето са малки, яркозелени. През периода на покой листата напълно или частично опадват. Цъфти с жълти пъпки от януари до април, диаметърът на цветето достига 3 см.

Жасмин грандифлорум (Jasminum Grandiflorum)

Един от най-големите жасмини. Височината на лозата достига 10 м. Отличителна черта са голите издънки. Листата са по-тъмни елипсовидни с остри ръбове. Цветята се събират на върха с чадъри. Растението може да цъфти през юни и този период ще продължи до октомври. Сянката на цветята е бяла.

Jasmine officinalis (Jasminum Officinale)

Растение с тънки и гладки клони, които са украсени с листни плочи. Плочите са яркозелени отпред и бледозелени отзад. Листата са с удължена форма, има заострени ръбове. Периодът на цъфтеж се наблюдава през април. От пъпките излизат бели цветя с дълги дръжки.

Жасмин многоцветен (Jasminum Polyanthum)

Многоцветният вид е представен с обилно разклоняване. Височината на лианата може да достигне 2 м. Листата с овална форма с релефен кант са подредени последователно. Листната плоча е тъмнозелена.

Забележка! Цъфти от февруари до август с розови пъпки, които при цъфтежа сменят цвета си в снежнобял. По време на цъфтежа се наблюдава силен аромат.

Жасмин нисък (Jasminum Humile var. Glabrum)

В дивата природа това растение често се среща в Китай.Расте на надморска височина над 1500 м. Видът е представен от храсти и вечнозелени растения. Храст с голи издънки и тъмнозелени листни плочи. Присъстват съцветия-чадъри, които се състоят от ароматни цветя. Периодът на цъфтеж започва през юни.

Храстите достигат 2 м

Домашна грижа за закрит жасмин

Жасминът е стайно цвете, което изисква специално внимание. След като създаде необходимите условия, растението ще зарадва с дългия си, красив и ароматен цъфтеж.

Осветеност и температурни условия

Когато отглеждате жасмин, не забравяйте, че растението харесва разсеяна ярка светлина. Това правило е важно да се вземе предвид, ако жасминът в саксията е от южната страна. За да предпазите деликатното растение от слънчевите лъчи, можете да използвате филм или прозрачна кърпа.

Разположението в северната част също ще повлияе на състоянието на цветето. Поради липсата на светлина растежът се забавя и цъфтежът изчезва. Въз основа на тези характеристики, експертите препоръчват поставянето на жасмин от западната или източната страна.

Забележка! Ако е възможно, през лятото саксията с цветя се изнася на улицата, в градината или на балкона. Свежият въздух има положителен ефект върху процесите на растеж на цветя.

Жасминът е неизискващ към температурния режим. Необходимо е да се следи температурата само през периода на цъфтеж. За да постигнете буйни и големи цветя, трябва да поставите контейнера в хладно помещение. От март до октомври жасминът се чувства добре при температура 19-25 ° C. Цвете може да цъфти през зимата, ако температурата на околната среда не е по-висока от 12 ° C.

Правила за поливане и влажност

Стайният жасмин и други видове трябва да се поливат, като се отчита етапът на растеж на цветята. През пролетта и лятото почвата на растението се нуждае от интензивна влага. Поливането се извършва след пълното изсъхване на горния слой на почвата.

Забележка! Постоянният контрол на влажността помага да се поддържа стабилна среда за развитие на цветя.

Особено внимание трябва да се обърне на поливането през зимата, тъй като преовлажняването може да доведе до смъртта на жасмин. Използвайте само варена, филтрирана или дъждовна вода. Течността трябва да е леко топла, а не сурова. Можете да предотвратите отрицателното въздействие на солите от водата върху цвете, като добавите 4-5 капки лимонов сок към течността.

За да се осигури комфортна среда за жасмин, е необходимо да се осигури висока влажност. Ако растението започне да изсъхва или да изхвърли листата си, поставете го под качулка за няколко дни и осигурете вентилация.

Подхранване и качество на почвата

За да разберете как да се грижите за жасмин, трябва да знаете правилата за избор на почвата. Почвата за засаждане на цвете трябва да бъде дренирана и рохкава. Тези цветя предпочитат субстрати с неутрална киселинност. Често те използват универсални лекарства за стайни растения. Експертите препоръчват добавяне на малко иглолистна почва към субстрата. Ако производителят сам направи почвата, тогава се взема листна земя, торф, хумус и пясък.

Подхранването се използва през периода на активен растеж и цъфтеж.

Течен минерален тор се използва 3 пъти месечно, а веднъж на всеки 2 месеца можете да оплодите цветето с органични.

Важно!Подхранването се препоръчва да се прилага след поливане вечер.

Какъв размер саксия да изберете

По-нататъшният растеж на жасмина ще зависи от правилния избор на саксията. По време на трансплантацията се взема контейнер с 2-3 см по-голям диаметър от предишния. Височината на саксията също се увеличава. При такива условия растението е удобно разположено и расте равномерно.

Важно! Не забравяйте да поставите дренаж на дъното на саксията.

Подрязване и презасаждане

Подрязването се извършва след цъфтежа. По този начин растежът на цветята се стимулира, издънките се сгъстяват, храстът става компактен и плътен. Можете да трансплантирате жасмин, когато корените са напълно преплетени с бучка земя. Възрастните растения обикновено се преместват в нови контейнери веднъж на 2-3 години.

Особености на цъфтящите растения

Вътрешният жасмин (грижите за дома и основните сортове са описани по-горе) цъфти обилно за дълго време. На първо място, правилността на поливането, осветлението и храненето се отразява на цъфтежа.

Период на активност и почивка

С добри грижи жасминът ще радва с пъпките си за около 4 месеца. В някои случаи цъфти няколко пъти в годината. Колко цъфти жасмин зависи не само от условията на задържане, но и от вида на растението.

Едно съцветие съдържа от 6 до 9 малки цветя. Те издават лека приятна миризма. Плодовете, които са избледнели, трябва да бъдат премахнати, за да оставят растителната енергия за по-нататъшен растеж и образуване на стъбла. Цветята често са с форма на камбана и цъфтят в бяло.

За ваша информация! След като жасминът е спрял да цъфти, настъпва период на покой. По това време те продължават да се грижат за цветето при нормални условия. За този период обаче е необходимо да се спре храненето.

Токсичност на цъфтежа

През периода на активно освобождаване на пъпки жасминът излъчва аромат, който може да се разпространи в стаята. По това време саксията с цветята трябва да бъде изнесена от стаята, където спят хората. В противен случай захарната миризма ще причини главоболие.

Възпроизвеждане на закрит жасмин

Жасминът може да се размножава по два начина: резници или наслояване. Първият вариант е много по-опростен, поради което често се използва. Размножаването е най-добре да се комбинира с резитба. По това време жасминът има подходящ брой здрави резници.

За вкореняване се избират резници, които имат няколко възли и дължина до 15 см. Експертите препоръчват да се поставят разсад в прозрачна чаша вода, така че да е удобно да се наблюдава растежа на корените. Когато корените достигнат 1 см, те се засаждат в малки саксии. Позволено е да се използват стимуланти за образуване на корени, които значително ускоряват процеса на растеж. Оптималната температура за млади разсад е 21-24 ° C.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

За да се открие проблемът навреме, е необходимо да се следи състоянието и външния вид на растението. Основните признаци на заболяването:

  • пожълтяване, къдрене или падане на листа. Този проблем често възниква поради сух въздух в стаята, прегряване или липса на вода. В някои случаи такива симптоми се появяват поради влиянието на скалното насекомо или паяк;
  • пожълтяването на листата причинява излишък на тор в почвата - хлороза;
  • прекалено сухият въздух засяга върховете на листата, които изсъхват;
  • дългосрочното отсъствие на цъфтеж изисква корекция на грижите.

Как изглежда паякът?

Вредителите могат да бъдат предотвратени, като се използват редовно топли душове и се поддържа висока влажност. Висококачественото поливане ще помогне да се избегнат проблеми с корените, по-специално с тяхното гниене. Трябва да се помни, че растението е много чувствително към екстремни температури и слънчева светлина.

Придържайки се към основните правила, цветарят ще получи красиви цветя с ненатрапчив аромат, които ще украсят всяка стая. Има много разновидности за избор, които са добри и красиви по свой начин.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина