Агаве - какво е това домашно растение

Ефектното агаве вече е покорило много производители на цветя и градинари. Това непретенциозно растение може лесно да расте на открито през летния сезон и в хотелските зали под лъчите на изкуствената светлина. За успешен растеж тя се нуждае от много малко - светлина, топлина и грижи. А агавата ще ви зарадва със своите необичайни форми и размери.

Агаве - какво е това цвете

Родината на тази красавица е слънчево Мексико. Там може да бъде до 5 метра в диаметър. Агаве е растение от семейство Аспержи и подсемейство Агаве. Хората го наричат ​​агаве. Това растение е наистина дълголетно и живее до сто години. Интересен е и цъфтежът на агаве - ако растението изхвърли дръжка от центъра на изхода, след узряването на плодовете храстът умира напълно.

Агаве в дивата природа

Кратко описание на това как изглежда

Агаве е сочен и често се бърка с кактуси и алое. Видовете и сортовете, а те са около 400, имат разнообразни размери и цвят на листата. Обединява ги един знак - розетка. Стъблото му е малко или изобщо не е развито. Широки мечовидни листа растат от изхода. Те могат да бъдат гладки или да имат бодли по краищата, по върховете има дълги остри бодли. Цвят на листата - сив, син, зелено-син, сиво-зелен. Често краищата на листата са украсени със сребърни или жълти ивици.

Забележка! Ярък декоративен акцент на агаве е красиво сгънатата розетка от листа, симетрична или спирала.

Какво се прави от агаве

В Мексико цветето агаве е много популярно. Агавата като плод се използва за приготвяне на сок и за смилане на сироп, който се използва вместо захар. От него се произвеждат местни алкохолни напитки.

Но агавата не се яде само, от листата й се правят хартия, въжета и въжета. От древни времена е полезно за медицината. Растението има лечебни свойства на рани, облекчава възпалението, понижава температурата. Културният сок е антисептик.

Сортове домашно агаве

Не всички видове тази мексиканска красавица са се утвърдили в новите условия в чужбина. Но тези, които са опитомени, растат успешно както на открито през лятото, така и на закрито. Размерите на домашното агаве са разнообразни - от 10 до 300 см в диаметър.

Американско агаве

С подходящи грижи храстът нараства до впечатляващи размери у дома. Листата с ширина 25 см са бодливи, месести и остри в краищата. Американската красавица има малко стъбло с височина до 30 см, листата върху него са събрани в розетка. Дължината на листата достига 2 метра, в диаметър храстът често расте до 3 метра. Цветът на листата е сиво-зелен.

Кралица Виктория Агаве

Популярна гледка на закрито, известна със своя декоративен ефект. Листата се събират в плътна розетка, с диаметър до 20 см, понякога растат до 40 см. Самите листа са тъмнозелени с наклонени бели линии от двете страни, някои сортове имат бели белези или шарки. Размерът на листата е 10-15 см дължина и 5-6 см ширина.

Забележка! Бодлите на агаве на кралица Виктория са само в краищата на листа - един голям (до 2 см) и няколко малки.

Сорт Кралица Виктория

Нарисуван агаве или агаве аттенуата

Този сорт агава често се бърка с палмово дърво, тъй като има подчертано стъбло с диаметър до 15 см. Израства до 150 см. Листата на агавата отслабват са широки и гладки, без бодли. Цветът е сивкав или синкаво-зелен, с красив синкав цвят на върха. Дължина на листа - 70 см, ширина - 15 см.

Конец от агаве

Много интересен храст, който прилича на бодлива топка. Диаметърът и височината му са около 60 см. Листата са тънки (до 2,5 см) и остри, тъмнозелени на цвят. Краищата на листата често са украсени с бели ивици. Основната отличителна черта на нишковидната красота са тънките бели влакна, които са плътно разположени по краищата на листата. Изглежда много необичайно и красиво.

Изглежда като конец агаве

Пияници от агаве или агаве потаториум

Още едно декоративно парче. Листата на този бодлив жител на Централна Америка имат необичайна форма - обратнояйцевидни, шпатулати. Листът е тесен в основата и се разширява към края. Ширината на листа е 10 см, дължината е до 30 см. На самия връх на листа има дълга остра игла, по цялата широка част на листа има по-малки игли. Зелените листа със сребърен или бял цвят прекрасно поставят тъмночервените тръни. Някои сортове украсяват бели ивици и ивици по краищата на листата.

Грижа за стаята от агаве у дома

Тази екзотика, подобно на повечето сукуленти, расте сама по себе си. Той не се нуждае от ежедневни тревожни грижи и може да устои на грешките и недостатъците на неопитни производители.

Забележка! Растението агава у дома не е взискателно, то се нуждае от топлина, светлина и почивка.

Осветеност и температурни условия

Осветеността е основният фактор за активен растеж. Размерът на бъдещия храст, цветът и размерът на листата му зависят от изобилието от светлина. Цветето обича много светлина, не се страхува от пряка слънчева светлина, расте красиво на открито под палещото слънце.

Тези растения процъфтяват под изкуствена светлина. Но в този случай дневните часове трябва да се удължат до 15-16 часа.

Комфортна температура през периода на активен растеж - 18-25 градуса. Той лесно понася летните горещини, така че не е необходимо да го засенчвате за горещ период. През зимата температурата на съдържанието е 5-10 градуса.

Правила за поливане и влажност

Младите агави се нуждаят от по-често поливане, докато активно растат зелена маса. Възрастно растение расте бавно и се нуждае от рядка влага.

Поливането е необходимо само след като почвата в саксията изсъхне дълбоко няколко сантиметра. През лятото това е около веднъж седмично, в зависимост от температурата и размера на саксията. Зимният период изисква минимална влага, не повече от веднъж месечно.

Растението е много чувствително към преливане и застой на вода в почвата. По-добре оставете почвата да изсъхне преди следващото поливане. Но трябва да се има предвид, че продължителната суша може да навреди.

Важно е да знаете! След поливане водата не трябва да се събира вътре в изхода.

Подхранване и качество на почвата

Почвата за агаве трябва да бъде наполовина пясък, а другата половина смес от градинска пръст и торф. Растението се нуждае от добър слой дренаж от експандирана глина.

Като подхранване се използват слаби разтвори за сукуленти. Агавата, както при поливането, е по-добре да се подхранва, отколкото да се прекалява с торенето. Торовете се прилагат изключително през лятото - веднъж на 4-6 седмици.

През зимата, през периода на покой, не може да се храни.

Размер на контейнера за цветя

Кореновата система не е прекалено развита. Саксията трябва да бъде избрана според размера на корените. Визуално трябва да е много по-малък от самия храст.

Дренажната система играе важна роля в саксията. Много дупки и добър слой експандирана глина са от съществено значение за агавата.

Подрязване и презасаждане

Подрязването е необходимо след период на покой. По това време растението изхвърля долните стари листа, които започват да пожълтяват и падат. За да се запази декоративността, листата трябва да бъдат подстригани до самото стъбло.

Цъфтеж, както често, периодът на покой на растението

Цъфтежът на агаве е много зрелищна и необичайна гледка. Дръжката се хвърля на височина до 8 метра. Една метлица или колос са осеяни с десетки хиляди малки камбанки със светли нюанси. Агаве цветя много рядко изхвърля, вече в зряла възраст, на 10-40 години. Стайното растение агава рядко цъфти.

Как цъфти агаве

Агаве расте там, където климатът се променя със сезоните. А периодът на почивка е много важен за правилното му развитие. Оптималната температура по време на сън е 6-10 градуса. За удобна зима тя се нуждае от спокойствие, рядко поливане и умерено осветление.

Размножаване на агава чрез потомство и резници от коренища

Растението освобождава бебета под формата на резници, които идват от основата на багажника. Често производителите мислят, че това са резници от коренището на агаве, но това не е така.

Резниците трябва да се отделят след изваждане на майчиното растение от саксията. Ако извадите наземната част на бебето от земята, тя няма да пусне корени и мястото на разкъсването може да нагнои. Децата са откъснати от самия багажник. Мястото на среза върху родителската култура се обработва с въглен. Поради специфичността на процедурата, репродукцията е най-добре да се комбинира със следващата трансплантация.

Разделянето на резници трябва да се комбинира с планирана трансплантация

Отрязаната дръжка се оставя за 10-12 часа, за да изсъхне мястото на отрязване; тя също се обработва с въглен. Млад храст се засажда в рохкава пясъчна почва. Те се грижат за млади резници, както и за растение за възрастни, но специално внимание трябва да се обърне на поливането.

Болести и вредители

Правилната грижа осигурява растение със здрав вид. В случай на нарушения на режима на напояване, а именно при прекомерно преовлажняване, се развиват гниене и гъбички. Ако се открият гъбични инфекции, цветето се третира с фунгицид с добавка на мед.

От екзотичните вредители най-често са засегнати брашнестата гъба и скалното насекомо. В началния етап е достатъчно да изплакнете растението няколко пъти под течаща вода или сапунена вода. В напреднали ситуации трябва да се провежда лечение със специални средства.

Това, което е агаве, е достойна декорация за дома и градината. Това е прекрасен подарък за начинаещ цветар. За него е много лесно да се грижим, но декоративният му ефект винаги е на високо ниво.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина