Gemantus - домашна грижа за цвете

Културата принадлежи към семейство Амарилис, което включва повече от 40 растителни вида. Родината на естественото население на Хемантус е Южна Америка.

Кратко описание на растението

Gemantus има както вечнозелени сортове, така и зеленина през зимата.

Формата на луковиците на растението е крушовидна или яйцевидна, с дължина повече от 10 см. Листата са гладки, мъхести, лепкави, могат да достигнат височина 20 см заедно с дръжките. Съцветието на чадъра се състои от тичинки, заобиколени от прилистници.

Хемантус в природата

Hemantus има отличително свойство - неприятен аромат се появява по време на образуването на цветен прашец и нектар. Цветята на хемантуса образуват самоопрашващи се, червено-белите плодове достигат 10-20 мм в диаметър.

Сортове хемантус

Типичният вид има наситено червени цветя. Домашните цветя се предлагат в различни нюанси.

Белоцветният хемантус (Haemanthus albiflos) е единственото вечнозелено растение от семейство Амарилис. Има популярни прякори „еленски език“, „слонско ухо“.

Белоцветен гемантус

Листата му са тъмнозелени на цвят, плътни, с реснички по краищата, широки до 10 см, дълги до 20 см.

Плътните дръжки са високи до 25 см, различават се по чадъровидни съцветия със златни върхове на прашници. Ако грижата за белоцветния хемантус у дома е оптимална, културата цъфти през юли-август, а плодовете узряват до ноември-декември.

Зрели плодове на хемантус

Известни сортове хемантус:

 • Много популярен сорт белоцветен хемантус Принц Алберт, който има по-големи ярко оранжеви съцветия.
 • Hemantus Linden (Haemanthus lindenii) - има дълги листа, подредени в 2 реда. Височината на дръжките е до половин метър, червените съцветия до 20 см в диаметър.
 • Hemantus Katherinae (Haemanthus Katherinae) - зимува през зимата. Фалшивото стъбло на културата с тънки удължени листа с вълнообразни ръбове расте до 15 см, червени цветя се образуват в края на лятото.
 • Gemantus cinnabar (Haemanthus cinnabarinus) - различава се по недоразвити листа, висок дръжка, увенчан с кинова червено съцветия. Културата започва да цъфти през април.

Сортове Hemantus

 • Хемантус снежнобял (Haemanthus candidus) - за разлика от белоцветния, той има мъх на гърба на листата и цветята.
 • Скарлет хемантус (Haemanthus coccineus) - има зеленина с червени върхове, достига височина от половин метър. Дръжките са яркочервени, прашниците са жълти. Когато се отглежда на закрито, цъфти през есента, но не ежегодно и бързо избледнява.
 • При тигър хемантус (Haemanthus tigrinus) дължината на листните плочи е 45 см, върху тях има кафяви петна в основата. Големи червени съцветия се поставят на стъбла с височина до 15 см.
 • Hemantus multiflorus (Haemanthus multiflorus) - има леко жилава зеленина, на високи дръжки се образуват съцветия от аленочервени и бледо розови тонове.
 • Нар Хемантус (Haemanthus puniceus) - има кожеста зеленина с вълнообразен ръб. Червените цветя достигат диаметър 10 cm.

Допълнителна информация! При класифицирането на културата някои от нейните сортове са причислени към рода Scadoxus. Следователно в някои източници растението може да се нарече скадокс.

Видове хемантус

Gemantus - домашни грижи

Gemantus е култура, която е лесна за грижи, както всички сукулентни растения.

Забележка! Всички видове хемантус са отровни. Когато се грижите за растение, трябва да носите ръкавици, да измиете добре ръцете си и да поставите цветето на места, недостъпни за бебета и четириноги домашни любимци.

Температура, влажност и поливане

Само широколистните сортове култури имат хибернация, така че за зимния период от октомври до февруари те се поставят в условия с температура + 10 ... +15 градуса, на не твърде тъмно място и с леко влажна почва. От септември те започват да ограничават поливането, премахвайки изсъхналите листа. През февруари те се прехвърлят на светлина, почвата се обновява и поливането се възобновява.

През лятото местоположението на растението на чист въздух, на място, където няма течения, ще бъде оптимално. Благоприятна температура - + 18 ... +22 градуса.

Субстратът се навлажнява, когато повърхността му изсъхне с 1-2 см. За да се полива растението, е необходима стопена, утаена или филтрирана вода при стайна температура.

Важно! Не трябва да се допуска стагнация на течности, това води до гниене на луковиците.

Културата не се нуждае от висока влажност. Листата не трябва да се навлажняват с пулверизатор, но е необходимо да се избърсва с влажен тампон от прах.

Осветление

Цветето расте еднакво добре на леко затъмнено място и при добро осветление. Източните, североизточните и западните прозорци са най-подходящи. Ако културата е поставена на южен прозорец, е необходимо засенчване.

Подхранване

Оплождането на цветето се извършва на всеки 2-3 седмици; през периода на почивка не е необходимо да се храни. Органичните и минерални торове с високо съдържание на фосфор и калий започват да торят растението през вегетационния период.

Тор за Хемантус

Методи за размножаване

Трансплантацията се извършва на интервали от 2-4 години, от края на февруари до началото на март. Почвата трябва да се състои от трева, листна пръст, пясък и хумус. Необходимо е кореновата система да се задълбочи в почвата приблизително до средата на дълбочината.

Забележка! Контейнерът, в който ще бъде засадена културата, трябва да е широк и плитък. Предварително на дъното се поставя дренаж.

Методи за размножаване

Най-удобният начин за отглеждане на растение е от деца, когато луковиците се отделят от майчиния храст и се засаждат отделно. На отделяне подлежат само луковици, които са образували собствени корени и листа. При този метод на засаждане цъфтежът започва след 3-5 години.

За да се отглежда култура от листно изрязване, долният месест лист се отрязва, срезаната област се обработва с въглен и се оставя за един ден. След изсушаване резникът се погребва в смес от торф и пясък, поставя се на топло място и се полива умерено. Когато растението се вкорени, то се трансплантира в почвата. Цъфтежът на храста може да се постигне за 3-4 години.

Размножаването със семена трябва да се извършва веднага след прибиране на семената, тъй като периодът на покълване е ограничен. Семенният материал се разпределя равномерно по повърхността на леко навлажнена почва, без да се поръсва със земя. Покрийте със стъкло отгоре.

Болести

Растението е устойчиво на болести, но са възможни такива проблеми:

 • Появата на гниене или гъбички върху луковиците поради прекалено поливане.
 • Стаганоспороза (червено гниене, червено изгаряне) под формата на оранжево-червени петна по листните плочи. Необходимо е да се отрежат засегнатите листа, поръсете с препарат, съдържащ мед (течност от Бордо, меден сулфат, меден оксихлорид), пренаредете храста на място, което е добре осветено, но без пряка слънчева светлина. Вода без застояла вода.

Ръждиво оцветена зеленина

Насекоми вредители

Най-често срещаните вредители по цветята са скални насекоми, амарилидни насекоми. Необходимо е:

 1. Накиснете памучен тампон със спирт (сапун), почистете растението от вредители.
 2. Изплакнете под топъл душ и го подсушете.
 3. Третирайте растението с Karbofos.

Когато се появят малки избледнели точки върху листата, тънки паяжини, тъмни петна, е необходимо да се отървете от паяковия акар. За това се използват акарицидни средства Aktara, Fitoverm, Aktellik.

Гемантус не цъфти - какво да правя

Gemantus е цвете, което цъфти само при условия, които са максимално близки до естествените. Основните причини за липсата на цъфтеж:

 • Твърде лошо поливане през вегетационния период.
 • За широколистни сортове, лоша организация на покой. Те трябва да бъдат прехвърлени на хладно, осветено място за зимата, след като са отменили поливането.
 • Прекомерно поливане. Реколтата може по-лесно да понася липса на поливане, отколкото излишък от нея.
 • Излагане на пряка слънчева светлина или недостатъчно осветление на растенията.

Това уникално стайно растение ще украси всеки дом с оригиналните си форми и разнообразие от видове. Ще бъде приятно да се грижите за него за всеки собственик, независимо от заетостта и натовареността.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина