Божури в саксии - особености на отглеждането на декоративни растения

Много градински култури растат добре у дома. Не е трудно да отглеждате божури в саксия. При подходяща грижа растенията ще цъфтят обилно и пищно. За да направите това, те трябва да бъдат напоени, хранени, нарязани своевременно.

Характеристики на кореновата система на божурите

Когато отглеждате стайни божури в саксия, трябва да вземете предвид особеностите на кореновата им система. Благодарение на това ще бъде възможно да се избегне повреждането му при манипулиране на цветя.

Отглеждането на божури в саксия има определени особености.

Размери на коренната система

Подземната част на божура е образувана от дебела грудка. Съдържа всички необходими вещества, които са необходими за развитието на културата. Грудката се формира от адвентивни корени със средна дебелина. Също така, тази система включва малки смукателни корени с бял оттенък. С тяхна помощ цветето е наситено с влага. Тези фрагменти отмират всяка година.

Божурите имат достатъчно мощно коренище, което се увеличава в дебелина, докато цветето расте. Диаметърът на усуканите корени надвишава 1 см. В същото време те могат да достигнат 30 см дължина.

Трудност при качване и трансфер

Трансплантацията се извършва, докато растението расте. В този случай можете да срещнете определени трудности. Тънките корени на културата седят здраво в земята. Следователно може да бъде много трудно да извадите цвете, без да го повредите. За да направите това, трябва да следвате редица важни правила.

Как се чувства растението в апартамент или на балкон

Божурът се счита за много светлолюбива култура. Трябва да се постави на перваза на прозореца в южната или югоизточната част на стаята. Когато отглеждате божури в апартамент с недостатъчно осветление, ще трябва да използвате фитолампи. Растението се нуждае от дълги светлинни часове - до 12-13 часа.

Културата не понася течения, поради което не се препоръчва да се поставя близо до отворен прозорец. При проветряване цветето трябва да се премести встрани. През топлия сезон можете да го поставите в лоджията. Също така е допустимо да отглеждате божури на балкона.

Важно! Храстът трудно понася повишената сухота на въздуха. Поради това се изисква да бъде поставен далеч от източниците на отопление.

Домашни сортове

За да отглеждате добре божури, също трябва да изберете правилния сорт. Най-добрите варианти са миниатюрни видове, чиято височина е около 30-35 см: корените им са адаптирани дори за малки саксии.

Когато отглеждате божури у дома, трябва да отдадете предпочитание на тези сортове:

 • Лондон. Това растение се характеризира с декоративни плътни двойни цветя с розово-червен оттенък. Имат приятен аромат.
 • Москва. Тази култура има красиви рубиненочервени цветя с лека миризма. В този случай венчелистчетата на цветето не избледняват.
 • Осло. Този ранен сорт има красиви розови цветя с алено оцветяване и жълт център. Растението се счита за многогодишно растение. Има сладък аромат. Културата е с компактни размери и е идеална за отглеждане в домашни условия.
 • Паеония Рим. Това е нискорастящ сорт божури, който е с компактни размери.Културата се характеризира с розови и люлякови венчелистчета. Може да се засади в саксия или ваза и да се използва за украса на тераси и балкони.
 • Жу Ша Пан. Красиво разнообразие от стайни божури, които често се отглеждат в саксия. Растението е неизискващо за грижи и не се нуждае от специфични условия за отглеждане.

Правила за кацане

За да бъде засаждането на култура успешно, трябва да се имат предвид редица характеристики. В същото време е важно правилно да изберете луковиците и контейнера за отглеждане на разсад.

Избор на капацитет

За да отглеждате божури у дома, трябва да изберете правилната саксия. В този случай трябва да се вземе предвид размерът на растението. Важно е да се разбере, че културата се нуждае от голяма площ. Подходящ вариант би бил контейнер с диаметър 50-60 см, дълбочина 30-40 см.

По-големите сортове ще се нуждаят от още повече обем. Също толкова важно е наличието на дренажни отвори в дъното на резервоара. Оптималното решение ще бъдат саксии с обем 5 литра.

Забележка! Божурите могат да се отглеждат в дървени щайги. За целта те трябва да бъдат покрити отвътре с плътен нетъкан материал.

Подготовка на разсад за засаждане

Когато купувате разсад, трябва внимателно да проучите състоянието на стъблото и кореновата система. Върху посадъчния материал не трябва да има зони на гниене или плесен. Ако растението е било повредено поради неправилно съхранение, излишните фрагменти трябва да бъдат отрязани. Това се прави с градински ножици или ножици за подрязване. Препоръчително е да правите разфасовки наклонени и да се поръсват с дървесна пепел.

Когато отглеждате божури у дома, струва си да ги третирате с разтвор на калиев перманганат. Този инструмент има дезинфекциращи свойства. Преди засаждането трябва да има 1-2 пъпки на среза. Ако очите не се развият, дръжката трябва да се постави в хладилника. Когато се образуват пъпки, растението може да бъде засадено в земята.

Преди засаждането клубените трябва да се третират с разтвор на калиев перманганат

Приготвяне или избор на почвена смес

За да се развият добре божурите на закрито, препоръчително е да напълните саксиите със смес от пръст с добавяне на торф. Растенията трябва да бъдат засадени в контейнер с дренажен слой. Благодарение на това е възможно да се избегне стагнацията на водата, която провокира гниене на корените.

Важно! Можете сами да направите субстрата. За целта се препоръчва да се смесват хумус, градинска пръст и речен пясък на равни части.

Инструкции стъпка по стъпка за засаждане в саксия

За да засадите правилно реколта, струва си да направите следното:

 • Поставете грудката перпендикулярно на мократа почва. При избора на местоположението му е важно да се гарантира, че бъбреците са насочени нагоре.
 • Цветето реагира негативно на постоянни трансплантации. Поради това не се препоръчва използването на твърде малки контейнери за засаждане.
 • Поръсете растението с пръст отгоре и го напойте обилно.

Важно! През пролетта можете да подхранвате почвата с тор с малко количество азот. Можете да го купите в специализиран магазин.

Засаждането на божури в саксия изисква редица условия.

Какви условия трябва да се спазват, когато се грижите за декоративен божур

За да може културата да расте и да се развива нормално, тя трябва да създаде подходящи условия.

Температура

В условията на повишени температури страда коренообразуването на културата. Може да се възстанови при температури от + 10 ... + 15 ° C. През зимата цветето трябва да се съхранява при температура от + 5 ... + 8 ° C.

Поливане и влажност

Растението се нуждае от редовно поливане. Почвата трябва да се навлажни, когато горният слой на почвата изсъхне. В края на лятото обемът на инжектираната вода трябва да бъде намален.

Забележка! В същото време реколтата не трябва да се пръска: тя не понася лошо влагата върху листата или листенцата.

Божурите се нуждаят от своевременно поливане

Осветление

За да могат божурите да цъфтят обилно, те се нуждаят от най-светлото място в апартамента. Най-добрият вариант ще бъде южната част на стаята. Ако няма достатъчно осветление, трябва да се използват фитолампи. Това помага да се постигне активно развитие на културата.

Подхранване

Когато отглеждате божури в саксия, съществува риск от бързо изчерпване на почвата. Поради това цветето трябва да се подхранва систематично. Тази манипулация трябва да се извърши на 3 етапа:

 • за засилване на растежа се използват азотно-калиеви агенти;
 • на етапа на пъпка се използват фосфор и калий;
 • Фосфорът се добавя отново след 14 дни.

Характеристики на грижите през периода на почивка

С настъпването на зимата се препоръчва да се намали количеството поливане. В този случай саксията с цвете трябва да бъде преместена на по-хладно и по-слабо осветено място. Това помага да се избегне започването на вегетация.

Възможно ли е да засадите закрит божур на улицата

За да засадите божури в открита почва, те трябва да бъдат подготвени по определен начин за това. През есента растението трябва да се постави в саксия и да осигури почивка. С пристигането на пролетта трябва да копаете в храста директно с контейнера и в края на август да го преместите в земята.

След подходящата подготвителна работа вътрешният божур може да бъде засаден навън.

Отглеждането на божури в саксия има редица характеристики. Следвайки препоръките на експертите, е възможно да се получи силно и здраво растение и да се постигне буен цъфтеж у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина