Защо листата на стайна роза пожълтяват у дома

Стайните рози се считат за много красиви растения, поради което се отглеждат от много производители. За да се постигне привлекателен външен вид, е необходимо да се осигури на растението подходящи грижи. Понякога обаче има някои проблеми. Въпросът защо листата пожълтяват в стайна роза се счита за много актуален.

При стайна роза листата пожълтяват, изсъхват и падат - защо се случва това

Стайната роза се счита за много капризно растение, което е доста взискателно за грижа. Ето защо, много внимание трябва да се обърне на отглеждането на култури. Като правило производителите на цветя избират миниатюрни сортове или чайни хибриди за къщата.

Пожълтяването на листата се дължи на нарушение на правилата за грижа за растението.

Ако на цветето не се осигурят оптимални условия, то ще реагира бързо. Листата му обаче могат да пожълтеят и да изсъхнат. Също така, розата може да хвърли жълта зеленина.

Много фактори влияят върху здравето на растението:

 • местоположение в къщата,
 • осветление,
 • влиянието на черновите,
 • съставът на почвата е от голямо значение,
 • качеството и редовността на превръзките (при липса на минерали външният вид на растението ще се влоши).

Важно! Болестите и паразитите могат да направят растението по-слабо. В такава ситуация културата спира да цъфти, пожълтява и изхвърля листата.

По-малко капризна култура е китайската роза. Нарича се още хибискус или китайско розово дърво. При адекватни грижи растението може да се превърне в истинско дърво за няколко години. Културата се развива нормално както в хладни условия, така и в горещо помещение. Може да се постави на сенчесто място.

Здраво растение произвежда редовно цветя. В този случай листата трябва да са зелени - без петна и повреди. Те имат равномерна форма, без деформация. Появата на плака и петна от различни цветове показва инфекцията на културата.

Редица фактори влияят върху здравето на храста.

Фактори, вредни за развитието на цветята

За да помогнете на цъфтящо растение, първо трябва да разберете защо листата на стайна роза пожълтяват. Понякога проблемът може да бъде решен чрез просто пренареждане на растението на друго място. Най-често саксията трябва да се премести на перваза на прозореца, който не е изложен на пряка слънчева светлина, тъй като те могат да обгорят листата.

Има обаче ситуации, при които други фактори са отговорни за пожълтяването на листата. Те включват следното:

 • Използване на твърде студена вода за напояване. Розата се нуждае от течност при стайна температура.
 • Излагане на течение. Не се препоръчва да поставяте цветето под отворен прозорец.
 • Обилно или твърде рядко поливане. Розата се нуждае от оптимална влага в почвата.
 • Липса на чист въздух. През лятото се препоръчва да изнесете саксията с растението на терасата или градината.
 • Липса на хранителни вещества. Розата се нуждае от систематично торене.
 • Нарушение на техниката за извършване на посадъчни работи. Ако е необходимо да се трансплантира култура, това трябва да се направи много внимателно.Най-добре е процедурата да се извършва през зимата - например през февруари. Това ще улесни оцеляването на културата.
 • Брашнеста мана. Ако говорим за цвете като домашна роза, листата пожълтяват и опадат доста често поради развитието на брашнеста мана. В този случай листата също са покрити с бял цвят. Появява се, когато има излишък от тор или липса на чист въздух.
 • Ръжда. В този случай на растението се появяват туберкули. Прекомерното поливане и повишаването на вътрешната температура са причина за проблеми.
 • Трипс. Такива вредители атакуват посевите при условия на ниска влажност. В този случай листата стават сиво-жълти.
 • Паяк акари. Активността на насекомите се наблюдава в условия на повишен сух въздух или при липса на място за растения.

Пожълтяване на розите с липса на хранителни вещества в почвата

Началото на пожълтяването или падането на листата може да се обясни с липсата на полезни елементи в почвата. Най-важните вещества, които влияят върху развитието на културата, включват следното:

 • Желязо

Недостигът на това вещество провокира развитието на хлороза. При това заболяване зеленината придобива жълт оттенък, намалява по размер и къдрици.

За да се справите с проблема, струва си да използвате инструменти като Ferrilene, Ferovit. Ампулата на състава трябва да се смеси с вода и да се напръска с растения.

 • Азот

Това лекарство е отговорно за състоянието на зелената маса. Недостигът на елемента провокира оцветяването на листата и постепенното й пожълтяване.

Специална нужда от елемента на розите се изпитва през пролетта. В този случай трябва да добавите амониев нитрат. Също така е допустимо да се използва комбиниран състав.

За справка! Трябва да се има предвид, че излишъкът от азот може да причини гъбични патологии, което се отразява негативно на състоянието на храстите.

 • Калий

При липса на този елемент листата на растението изсъхват. В този случай вените остават зелени. След определено време листните плочи стават напълно жълти и стават червено-виолетови.

Розата трябва да се подхранва с калиев магнезий. Голямо количество калий провокира забавяне на развитието.

 • Манган

Засегнатата зеленина придобива жълт оттенък между вените - от краищата до централната част. Около вените се появява зелена граница. В този случай само старите листа пожълтяват. Розата трябва да се оплоди с манганов сулфат и да се дезоксидира почвата. Можете да добавите торф към него. Подходящ е и амониевият сулфат.

 • Магнезий

Ако няма достатъчно това вещество, между вените се появяват тъмночервени петна. Краищата на листата остават зелени. В същото време се наблюдава тяхното падане.

За да избегнете подобни проблеми, трябва редовно да добавяте пепел в почвата. Подходящ е и магнезиевият сулфат. В същото време повишеното съдържание на веществото провокира нарушение на асимилацията на калий.

Недостатъчното торене провокира появата на жълта граница върху листата

Болести, които причиняват пожълтяване на стайна роза

Ако розата се държи в неблагоприятни условия, рискът от развитие на вирусни или гъбични патологии се увеличава значително. За да се справите с проблема в началния етап, трябва периодично да инспектирате растенията.

Най-често срещаните заболявания, при които стайна роза е податлива да включват следното:

 • Ръжда. Гъбата засяга целия храст. Под листата могат да се видят ръждиви израстъци, които разпръскват спори. Засегнатите области трябва да бъдат премахнати, а розата да бъде изтънена. Бордо течност и меден сулфат ще ви помогнат да се справите с проблема.
 • Опасно място. В този случай храстът се покрива с кафяви петна, които впоследствие се сливат помежду си. Когато се появи патология, засегнатите издънки и листа трябва да бъдат отстранени, а самият храст трябва да бъде третиран с имуностимулиращи средства.
 • Брашнеста мана. Това е най-честата гъбична инфекция. В този случай засегнатата зеленина е покрита с бял или сив цвят. Гъбите процъфтяват на топло и тъмно място.Бушът трябва да се напръска с Gamair.

С развитието на брашнеста мана, листата са покрити с бял цвят.

Жълтите листа в резултат на грешки в грижите

Листата могат да пожълтеят и да отпаднат поради нарушения на правилата за грижи. За да избегнете проблеми, струва си да контролирате температурните параметри, осветлението, поливането.

Липса на осветление

Растението трудно понася излагането на пряка слънчева светлина. В същото време се чувства чудесно на чист въздух. Ето защо през юни храстът трябва да бъде изнесен на балкона или градината, но да засенчи малко.

Важно!Достатъчно е растението да е на осветено място 5 часа на ден. Пожълтяването на листата показва неудобни условия.

Грешна почва

Розата се нуждае от рохкава почва, която позволява на влагата и водата да преминават добре. Важно е да се избягва застояла течност близо до корените.

За да засадите растение, струва си да смесите трева и хумус в равни части. Също така, трябва да добавите малко пясък към композицията. Не забравяйте да поставите дренажен слой на дъното на саксията.

Хранителни разстройства

Растението се нуждае от периодично торене. Ако една култура е с недостиг на азот, листата й пребледняват и се покриват с жълти жилки. Също така, отрицателен ефект върху храста е недостигът на калий.

Температурата в стаята не е подходяща

При отглеждане на реколта е важно да се гарантира, че саксията с розите не се прегрява. През лятото трябва да се изнесе на балкона. През зимата храстът може да бъде със стайна температура.

Важно! Необходимо е да се осигури на розата защита от студения вятър. Тя също не обича резки температурни колебания.

Теченията имат пагубен ефект върху стайните растения.

Розата реагира негативно на ефектите от течението, но в същото време се нуждае от чист въздух. За да се осигурят на растението комфортни условия, е допустимо да се направи хартиен цилиндър и да се увие саксията с него.

Вредители на стайни цветя

Въпреки отглеждането на реколта у дома, винаги има заплаха от вредители. Най-често розата страда от такива паразити:

 • Паяк. Този вредител е доста често срещан. Това е малко насекомо, което достига дължина от 1 мм. В началния етап симптомите на увреждане на храста не се виждат. Тогава листата стават мраморни, покрити с паяжини.
 • Трипс. Тези паразити достигат 2 мм и имат удължено тяло. Когато храстът е засегнат, листата пожълтяват и губят цвета си. Кафяви петна се появяват от долната страна на листата. Съществува и риск от деформация и усукване.
 • Листни въшки. Тези малки насекоми достигат дължина 4 мм. Паразитите са зелени, червени, жълти, бели, черни. Ако културата е повредена, съществува риск от загуба на блясъка на леторастите. Листата се деформират и пожълтяват. Пъпките изсъхват и не се отварят.

Ако листата на домашната роза пожълтяват и падат, какво трябва да се направи в такава ситуация? На първо място, препоръчително е да изолирате засегнатия храст.

Важно!Малък брой паразити могат да бъдат елиминирани без химия. За да направите това, изплакнете храста с топла вода и съберете насекомите на ръка.

В случай на сериозно увреждане на храстите, ще трябва да използвате химически агенти. Те включват Akarin, Vermitic, Neoron. Такива средства трябва да се използват стриктно в съответствие с инструкциите.

В зависимост от степента на увреждане може да са необходими до 3 лечения, които се извършват с интервал от 5-10 дни.

Най-често срещаният вредител на стайна роза се счита за паяк.

Какво да правим с домашна роза, лечение и превантивни мерки

Ако растението има проблеми, е необходимо да се вземат навременни мерки. За да се унищожи инфекцията и болестта, храстът трябва да се третира с фунгициди. Това ще ви помогне да се справите с черното петно ​​и брашнестата мана. Най-добре е да използвате средства, които имат системен ефект. Препоръчително е да отстраните засегнатите растителни фрагменти преди процедурата.

Важно!Защитата на храста от студения вятър е от голямо значение. Също така, растението не трябва да бъде на пряка слънчева светлина.

Розата трудно понася въздействието на сух въздух.Следователно тя ще се нуждае от допълнителна влага. През лятото се препоръчва пръскането на храста всеки ден, ако остане на закрито. Можете да поставите контейнери с вода на перваза на прозореца.

Ако липсват хранителни вещества, трябва да се прилагат торове. Когато храстът е отслабен, подхранването е строго забранено. След като културата бъде възстановена, тя може да бъде оплодена отново.

Пожълтяването на листните пластинки при домашна роза може да бъде свързано с различни фактори. За да може една култура да расте и да се развива нормално, трябва да й се предоставят цялостни грижи. Това ще помогне да се избегне инфекция от инфекции, да се изключат атаките на паразити. Това ще запази листата красиви и зелени.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина