Босилек - отглеждане от семена у дома на перваза на прозореца

Босилекът не само придава на ястията деликатен аромат, но също така съдържа полезни витамини и минерали. Засаден на мястото храст от босилек го прави по-привлекателен и отблъсква вредните насекоми. За да получите подправката в ранните етапи, е необходимо да засадите босилек върху разсад у дома.

Мненията за родното място на базиликата се различават: някои вярват, че това е Африка, други - Азия. В дивата природа се среща в Китай, Африка, Иран, Азия и дори в Кавказ. Ако по-рано босилекът се е отглеждал с лечебна цел, сега той се използва широко като подправка при приготвянето на различни ястия. За тези цели се отглежда на лични парцели и у дома.

Босилек зелен и лилав

Грижа за босилека у дома

За да получите пълна реколта у дома, трябва да знаете как правилно да засаждате и да се грижите за подправката. Босилекът е придирчив към светлината, топлината и почвената влага.

Ключът към получаването на качествено растение е следването на няколко препоръки:

 1. За засаждане използвайте висококачествена почва;
 2. Поливането трябва да бъде редовно;
 3. Изберете слънчево място за разсад;
 4. При засаждане в кратки дневни часове, растението се осигурява с допълнително осветление;
 5. Сортът босилек се избира в зависимост от вкусовите предпочитания.

Разнообразие от сортове

Босилекът има много разновидности, които се различават по вкус, вид и време на узряване. Някои от най-популярните са:

 • l лилаво;
 • l камфор;
 • l Лимон;

Лимонов босилек

 • l мексикански;
 • l лъч;
 • l Дребнолистна.

Те могат да бъдат категоризирани като лилави и зелени по цвят, а също и по вкус. Всички те могат да се отглеждат чрез разсад.

Отглеждане на разсад от босилек

Босилек, отглеждащ се от семена

Ако босилекът е правилно засаден върху разсад, разсадът ще се появи след 1-2 седмици. Това се прави най-добре в средата или началото на март. Тогава, до момента на засаждане, растението ще има време да стане по-силно.

Почва от босилек

За засаждане те използват както складова земя, така и подготвени самостоятелно. За това торфът, компостът и пясъкът се смесват в съотношение 4: 2: 1.

Приготвената смес се дезинфекцира чрез нагряване във фурната или разливане с вряща вода. Складовата земя се препоръчва да се третира с разтвор на калиев перманганат.

Важно! Изберете правилния контейнер. Дълбочината му трябва да бъде най-малко 25 см, защото босилекът има мощна коренова система.

Подготовка на семена и сеитба

Семената се засяват в началото на пролетта. За да се подобри кълняемостта, те предварително се накисват в стимулатор за уста. След това семената се накисват в разтвор на калиев перманганат за 2 часа (за дезинфекция). В края семената се изсушават.

Започнете кацане:

 1. Навлажнете почвата;
 2. Семената се засяват чрез потапяне в почвата с 1 см;
 3. Разстоянието между редовете е 7 см;
 4. Контейнерът е покрит с фолио или стъкло;
 5. Поставени на топло място, поддържайки температурата около 23 градуса;
 6. Издънките ще се появят след 10 дни;

Появата на първите издънки

 1. Когато височината им е 5 см, към контейнера се добавя почва, която да поддържа разсада.

Външен вид на разсад

Разсадът с добро качество има силно стъбло със здрави листа и развита коренова система. Когато се появят разсад, качеството на разсад се показва от богатия цвят на листата, съответстващ на сорта.

Здрави разсад

Грижи за разсад

За да получите добра реколта, трябва да следвате правилата за грижа за растението:

 • Почвата трябва да е постоянно влажна, докато растението не трябва да е във вода.
 • Отглежданото растение се полива ежедневно. Най-доброто време за това е сутрин, след това през деня водата ще има време да се изпари.

Важно! Веднага след като пъпките се появят, те веднага се отрязват. Заедно с тях се отрязват два листа, разположени под пъпките.

Тайни на отглеждането на босилек на перваза на прозореца

Босилекът и ментата стават все по-популярни в дома. Има няколко тайни за отглеждането на босилек на перваза на прозореца. Първо, трябва да изберете правилния сорт. Въпреки че босилекът е непретенциозен, най-добре е да изберете сортове с малка и честа зеленина. Сортовете Ереван и Баку са перфектни. Сортовете с голяма зеленина се нуждаят от повече микроелементи за успешен растеж.

На второ място, те избират метода, по който ще се отглежда растението. Може да покълне от семена, можете да си купите готови разсад. В първия случай резултатът обикновено е по-добър, но ще отнеме повече време от момента на засаждането до получаването на разсад.

Трето, изберете правилния пот. Обемът му трябва да бъде най-малко 1,5 литра, тъй като малките контейнери не са подходящи за добър растеж. Можете да засадите босилек в контейнер, но се поддържа известно разстояние между растенията.

Четвърто, трябва да се спазват температурни и светлинни условия. Оптималната температура е от 20 до 24 градуса. Дневните часове трябва да са около 16 часа, в противен случай ще е необходимо допълнително осветление.

Избор на сортове

При отглеждане в домашни условия се предпочитат маломерните сортове.

Можете също да изберете сорт в зависимост от вашите вкусови предпочитания. В този случай най-интересните сортове са:

 1. Лимонена. По вкус и мирис е подобен на лимон и маточина.
 2. Лимоново чудо. Друг сорт с вкус на лимон.
 3. Сферичен клас Парфюм. Пикантен аромат с греяно вино послевкус.
 4. Тъмен опал. Наситено лилав храст с аромат на карамфил.
 5. Карамел. Високодобивен сорт с карамелено-плодов аромат.
 6. Карамфил. Ранен сорт с аромат на анасон и карамфил.

Сортовете босилек могат да бъдат изброени дълго време, изборът на сорт е въпрос на вкус. Основната цел на Lemon Basil е да расте, за да се добавя към чая, парфюмните сортове се използват като подправка, карамелът се добавя към напитките.

Време за жътва

След 1,5 месеца след покълването първата реколта може да се отреже. За да направите това, отрежете горните листа, не забравяйте да оставите 3 листа. След образуването на третия слой от листа, горната част на растението се прищипва, като по този начин го прави храст.

Важно! След първата кройка се извършва подхранване. Това се прави за засилен растеж на зелената маса. При правилна резитба могат да се събират до 3 посева на сезон.

Рязане по правилата

Пресни зелени зеленчуци от босилек могат да бъдат получени чрез изкореняване на растението или отрязване на листата. Ако приоритетът е да се получат няколко реколти на сезон, тогава е по-добре да се намали зелената маса.

При рязане на стъблото остават до 4 листа. Останалото може безопасно да се отреже. Именно с този препарат босилекът бързо отглежда нови листа.

По време на първото изрязване, връхът също се отрязва, благодарение на което подправката започва да расте не на височина, а на ширина. Интензивно се натрупва зелена маса.

Отрежете върха

След прибиране на реколтата се извършва пълно поливане и подхранване. Също така трябва да разхлабите почвата.

При повторно рязане не е необходимо подрязване на върха. Когато отглеждате босилек на перваза на прозореца, прибирането на реколтата може да се извършва непрекъснато, веднага щом зелената маса расте.

Следвайки горния алгоритъм, можете да си осигурите пресен босилек през цялата година.Отглеждането от семена у дома ще изисква минимални финансови и трудови разходи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина