Кафяви петна по листата на ябълката: как да се лекува

Кафявите петна по листата на ябълковото дърво са тревожен симптом, тъй като показват, че нещо не е наред с растението. Има много причини за появата на петна и преди да се пристъпи към третирането на дървото, е необходимо да се определи защо е настъпило петното.

Какво представляват кафявите петна по листата, как изглеждат те

На листата на ябълковото дърво петна с наситено кафяв нюанс могат да имат различна форма - кръгли, колоновидни или продълговати, размерите могат да бъдат големи или под формата на малки точки. Петната могат да се появят незабавно обширни или отначало те са малки петънца, които постепенно растат и се сливат заедно, като пълнят листа напълно със себе си. Понякога се забелязва зацапване по краищата на листа или в центъра. Характеристиките на проявата на петна зависят от това какво заболяване е провокирало появата им.

В зависимост от провокиращия фактор, зацапването може да има различен характер на проявление.

Допълнителна информация.Независимо от това, което е задействало петната, ябълковото дърво трябва да се третира незабавно. Потъмняването на листата води до нейното изсъхване и в бъдеще до смъртта на дървото.

Причини за появата на симптома

На ябълково дърво кафявите петна не се появяват просто така. Тяхната проява показва, че дървото изпитва дискомфорт, то е засегнато от гъбички, инфекциозни патогени и други патологии.

Метеорологично време

Петната не винаги показват, че ябълковото дърво е било нападнато от гъбички или вредители. Понякога този симптом е резултат от неблагоприятни метеорологични условия:

 • продължителни пролетни студове;
 • продължителни дъждове;
 • недостатъчна слънчева светлина.

В повечето случаи тази ситуация е типична за дървета, които растат в северните райони.

Високата влажност е основният фактор за появата на гъбички, симптом на които е зацапването.

Черен рак

Ракът е едно от най-опасните, но доста редки заболявания, което без навременна помощ води до унищожаване на дървото. Характеристики на черния рак на ябълково дърво:

 1. Отслабените растения с пукнатини в кората и с пукнатини от замръзване са податливи на болестта. По-често патологията се появява на дървета в южните райони.
 2. Зацапването засяга листата, плодовете, клонките и цветята, но е по-засегнато от рак на кората.
 3. Първо се появяват кафяви петна, кората започва да се напуква, върху която се образуват твърди туберкули. След известно време кората се отчупва, откритите части на дървото имат изгорен вид.

Допълнителна информация.Ако дървото не бъде обработено навреме, то ще умре след 3-5 години.

Липса на минерали, мед

Неправилно избраното място за засаждане на растение, почва, съдържаща малко минерални елементи, влияе отрицателно върху състоянието на дървото. Листата започват да се покриват с кафеникав цвят, след което изсъхват и падат.

Липса на торове и торене

За нормалното развитие на дървото то се нуждае от редовно хранене. Поради липсата на торове, листата изсъхват, първо започват да пожълтяват, след това кафяви.

Прилича на дърво, на което липсват фосфор и калций

Брашнеста мана

Ако листата на ябълковото дърво изсъхнат и станат кафяви, тези симптоми могат да показват развитие на гъбично заболяване - брашнеста мана. Типични прояви:

 • зеленина къдри, се покрива със сив цвят;
 • патологията се развива бързо, листата бързо изсъхват;
 • младите клони са недоразвити, спират да растат;
 • ако пъпките са заразени с гъбички, яйчниците не се образуват;
 • добивът значително намалява и качеството на плодовете се влошава.

Допълнителна информация.Брашнестата мана бързо се разпространява във всички градинарски и градинарски култури. За да се предпази ябълковото дърво, не се препоръчва да се засажда близо до онези растения, които имат предразположение към гъбичките.

Некроза или бактериоза, пожар

Бактериозата или огнената болест е сравнително ново заболяване, което е внесено от Европа през 2009 г. и се развива активно в южните райони. Носители са птици, насекоми, а болестта се предава и от вятъра. Характеристики на проявата:

 • Разпространението на болестта се осъществява чрез сокопроводящите канали с бързо заразяване на меките тъкани.
 • Върху листата се образуват петна с червеникав оттенък, които се намират между листните вени.
 • Отличителна черта на разпространението на патологията е отгоре надолу. Новите издънки първо изсъхват в краищата, след което изсъхват по цялата дължина.
 • По кората се появява бял разряд, който постепенно става кафяв.
 • Цветята и пъпките изсъхват и отмират.
 • Върху плодовете се образува лепкаво покритие, след което те се мумифицират и почерняват.

Забележка! Черните плодове трябва да бъдат премахнати и унищожени. Те могат да висят на дървото в продължение на една година, превръщайки се в място за активно размножаване на патогенни бактерии.

Бактериално изгаряне на ябълки

Кафяво петно ​​(филостиктоза)

Ябълките и крушите са податливи на това заболяване. Симптомите са тъмно сиви и кафяви петна, в центъра на които са черни петънца. Засегнатите от зацапването тъкани постепенно отмират и епидермисът се отлепва.

Пъстрата се появява на дървета, които са в условия на висока влажност и тези, които растат в занемарени, гъсти насаждения.

Саждива гъбичка

Основните характеристики на заболяването:

 • Гъбата засяга листата, плодовете и кората.
 • Някои части от дървото почерняват, сякаш растението е поръсено със сажди.
 • Повредената зеленина губи способността си да се усвоява, растението става твърде чувствително към спад на температурата.

Саждивата гъбичка се появява на онези дървета, които растат в лошо проветриви и силно удебелени райони

Плодово гниене (монилиоза)

Болестта в повечето случаи се проявява върху разсад от ябълки и млади клони на зрели дървета. Признаци за разпространение на монилиоза:

 1. В началния етап листата стават кафяви и изсъхват. Това се случва с яйчниците, клоните и цветята.
 2. На втория етап, когато се образуват ябълки, болестта се разпространява върху тях.
 3. Плодовете загниват.

Забележка! Ако плодовете, повредени от гъбичките, не бъдат отстранени навреме, спорите му ще бъдат пренесени от вятъра и ще заразят други градински култури.

Ефектът на ръждата върху растежа и развитието на ябълково дърво

Листата на ябълковото дърво започва да ръждясва постепенно. Патологичният процес протича на няколко етапа:

 1. С настъпването на есента гъбните спори покълват, образувайки мицел.
 2. В мицела се образуват телиоспори, от които гъбата се разпространява през листата.
 3. По листата се появяват петна, които без своевременно лечение постепенно се увеличават и запълват целия лист.

Фактът, че листата започват да стават червени, не може да бъде пренебрегнат.Дори ако поражението е забележимо за първи път на единични листа, болестта ще се разпространи много бързо и по-голямата част от короната ще изсъхне за кратък период от време.

Червените листа са не само неестетични, гъбата влияе отрицателно върху растежа и развитието на цялото дърво, особено ако е в период на активно формиране. Последиците от зацапване на растение:

 • Когато листата започнат да кафяви, процесът на фотосинтеза се нарушава в тях, което се отразява на състоянието на цялото дърво.
 • Има отрицателни промени в метаболитните процеси.
 • Засегнатите листни плочи не могат да поемат правилното количество влага, необходимо на дървото, водният баланс е нарушен.

Растението изпитва остър недостиг на минерали и витамини, растежът на дървото спира.

Как увреждането на листата влияе върху реколтата

Ръждивите листа могат бързо да изсъхнат и да отпаднат. Поради това основните жизнени процеси на дървото се нарушават и след това спират. В резултат на това количеството и качеството на реколтата значително намаляват.

Плодовете стават по-малки, губят вкуса и полезните си свойства

Методи на лечение

Борбата срещу зацапването на плодни дървета трябва да започне незабавно, веднага след като бъдат забелязани първите му прояви. Петна могат да се разпространят по цялото дърво за броени дни и то ще се превърне в източник на инфекция за други градински и градински растения.

За лечение на зацапване се използват традиционни методи, но те са ефективни само в ранните етапи. Използват се и специализирани лекарства.

Медни препарати

Препаратите за премахване на зацапване се избират в зависимост от това в кой стадий е заболяването, колко дълбоко и широко патогенни спори са проникнали в растението.

Медните препарати са сред най-ефективните и безопасни. Препоръчителни средства за защита:

 • Течността от Бордо е класическо лекарство, използвано за премахване на брашнеста мана, черен рак, в ранен стадий на гъбични заболявания. Едно пръскане е достатъчно за около 1 месец.
 • Чистият цвят е фунгицид на медна основа, аналог на течността от Бордо.

Допълнителна информация.Медните препарати се използват предимно в края на лятото. Те не само помагат за премахване на зацапванията, но имат и превантивен ефект.

Сярни препарати

Продуктите на основата на сяра бързо елиминират патогенните гъбички, но недостатъкът им е, че имат кратка продължителност на действие (от 7 до 14 дни), а те се отмиват още по-бързо от влагата, дъжда, мъглата.

От съдържащите сяра фунгициди за ябълкови дървета специалистите препоръчват като Tiovit, Serkadis, Cumulus. Те трябва да се използват стриктно в съответствие с инструкциите и дозите, посочени в него. Обработката се извършва преди и след цъфтежа.

Всички растения в градината трябва да се пръскат.

Агротехнически мерки

За да не търсите начини по-късно от лечението на кафяво петно ​​на ябълково дърво, трябва да вземете превантивни мерки за защита на градинските култури. След като петното се появи, то ще се появи отново и затова е важно да държите под око растенията през цялото време. Следните препоръки ще ви помогнат да запазите дърветата здрави:

 • Важно е да се поддържа разстояние от около 3 м между овощните дървета. В гъстите гъсталаци гъбата се появява по-често и се разпространява по-бързо.
 • Трябва да изберете правилното място за разсад. За засаждане са подходящи площи, защитени от течения, а почвата трябва да бъде питателна, обогатена с минерални елементи, за да направи растението по-силно и да увеличи устойчивостта му към различни болести.
 • Засаждането на овощни дървета започва с въвеждането на подходящо торене в дупката.

Важно!Поне веднъж седмично зеленината на дърветата трябва да се проверява за сухи краища, плака със стоманен цвят, петна от различни нюанси.

Народни начини

Ако листата на ябълковото дърво започнаха да се набръчкват, да се покрият с петна, трябва незабавно да се справите с такива прояви. Народните рецепти, базирани на естествени продукти, дават положителен резултат само в ранните стадии на заболяването, те се използват и като профилактика. Препоръчителни средства за защита:

 • Отвара от хвощ - залейте ½ кофа със събрани суровини с чиста вода, оставете да заври. Настоявайте за 24 часа. Прецедете преди употреба. Приготвената течност се нанася върху листата чрез пулверизатор.
 • Йоден разтвор - изсипете 10 ml алкохолна йодна тинктура в 10 литра вода. Трябва да обработите листата с продукта три дни подред.

За да направите народните лекарства по-ефективни, препоръчително е да ги използвате веднъж на 2 седмици, без да чакате листата да започнат да кафяви отново.

Превантивна защита и методи за контрол

Най-добрата превенция на зацапване на ябълково дърво е спазването на правилните земеделски практики и редовните грижи за растенията. Превенцията на зацапване включва:

 • редовно изтъняване на короната;
 • разхлабване на почвата под дървото, за да се подобри притока на кислород към корените;
 • дезинфекция на дървото, която се извършва в първите дни на пролетта и в последните дни на лятото - 600 g карбамид се разтварят в кофа с вода, клоните и стволът се смазват с получената течност;
 • почистване на паднали листа и плодове.

Ако зацапването се е появило на дърво поне веднъж, веднъж годишно, в началото на пролетта, е необходимо профилактично да се напръска растението с фунгициди или народни средства.

Зацапването на ябълково дърво е тревожен знак, който изисква незабавна реакция. Навременните предприети мерки ще помогнат за възстановяване на дървото, запазване на неговия добив, вкус и ползи от плодовете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина