Ръждиви петна по листата на ябълково дърво: как да се лекува

Ябълковото дърво е едно от най-обичаните дървета за повечето градинари, защото е толкова приятно да опитате плодовете, отгледани със собствените си ръце в разгара на лятото. Растението обаче, както всяко друго, е податливо на редица заболявания, които провокират неблагоприятни фактори. Едно от тях са ръждиви петна по листата на ябълковото дърво, които не само развалят външния вид, но и увреждат дървото.

Първите признаци на заболяването

Първите симптоми на болестта могат да бъдат открити през лятото, когато листата на растенията започват да се развиват изобилно. На горната плоча на листа се образуват заоблени, изпъкнали петна, които имат оранжев или кафяв цвят. Вместо петна, листата могат да бъдат покрити с ивици с цвят на ръжда.

Навременните мерки ще премахнат ръждата по листата

Самата точица има черни петна, които научно се наричат ​​спермогония. Etsidia - под тези петна са разположени купчини спори. Те приличат на конични израстъци. С разгръщането на ецидията се изхвърлят маса малки спори.

Долната част на листа е засегната от жълти образувания. Ако лезията е голяма, тогава листата първо изсъхва и след това пада. След заразяване на листата болестта продължава да се разпространява, като се разпространява и по издънките и плодовете.

Важно! Този процес се ускорява от високи нива на влажност и ветровито време.

Защо това явление е опасно?

При дървета, страдащи от получената ръжда, фотосинтезата и метаболизмът се нарушават. Освен това водният баланс се разрушава, тъй като спорите привличат излишната влага. Това е, което обяснява падането на болните листа с кафяв цвят, ябълки и издънки.

Поради липсата на хранителни вещества добивът също страда - количеството му намалява и качеството се влошава.

Допълнителен удар се нанася върху млади издънки, които впоследствие вече няма да могат да дадат реколта от ябълки. Прекомерните щети допринасят за смъртта на младите дървета. Ето защо, веднага щом градинарят открие началото на болестта, е необходимо да се вземат всички мерки за нейното излекуване, в противен случай съществува риск да останете без овощни дървета в градината.

Важно! За съжаление, ако болестта се появи на листата на дърво, тогава дори когато градинарят предприе всички необходими мерки, за да я премахне навреме, през следващия сезон той може отново да се сблъска с този проблем - листата може да започнат да ръждясват.

Ако не започнете процедурата за третиране на ябълково дърво навреме, тогава в бъдеще можете да останете без реколта.

Причини за развитие и райони на разпространение на ябълковата ръжда

Ръждата по листата на ябълката може да се появи най-често поради следните фактори:

 • местоположение до ябълковото дърво от хвойна;
 • топла и влажна ранна пролет;
 • топъл вятър в края на пролетта.

Като правило страда не само листът, но и издънките и плодовете. По принцип тази болест обхваща дървета, които растат на територията на Крим.

Трябва да се отбележи, че по-рано болестта в Русия се наблюдава в ограничен брой, а именно в южните и крайбрежните райони на страната. Но болестта постепенно прониква в Средната лента, където хвойната се използва като елемент от ландшафтния дизайн, което прави ябълковото дърво ръждясало.Работата е там, че ръждата произхожда за първи път върху хвойна и само от нея вече се разпространява по овощните дървета.

Важно! Не само ябълковото дърво, но и крушовото дърво могат да страдат от ръжда по листата, която образува плака.

Основната причина за образуването на ръжда върху листата на ябълковото дърво е съседството с хвойната

Превантивно и лечебно лечение

За борба с гъбичките се използват редица ефективни средства, които се представят в широк диапазон в агротехническите магазини. Такива фондове обикновено се разделят на 4 големи групи:

 • Съдържащ мед.
 • На сяра.
 • Системни фунгициди.
 • Биологични препарати.

Градинари, които търсят отговор на въпроса, ако на ябълково дърво се е появила ръжда, как да се лекува, струва си да изучите описанието за всяка група обработващи агенти и да изберете най-подходящия.

Средствата за борба с ръждата са представени в голям асортимент, просто трябва да вземете предвид вегетационния сезон

Химически препарати срещу ръжда на ябълковото дърво

Химикалите се избират, като се вземе предвид вегетационният период. Най-популярни са следните лекарства:

 • "Меден сулфат". Използва се във фаза на зелен конус. Продуктът се предлага под формата на прах и за да се обработи срещу ръжда, 300 грама се разреждат в 10 литра вода.
 • Връх Абига. Използва се във фазата на бутонизиране, за приготвяне се разрежда в размер на 50 грама на 10 литра вода.
 • Хорус. Използва се и във фазата на бутонизиране. Това лекарство предпазва не само от ръжда, но и от струпясване. За приготвяне 2 грама от продукта се разреждат в 10 литра вода.
 • „Скорост“. Използва се във фазата на пълнене на плодове. Характеристика на състава е, че не се отмива с вода. За разреждане в 10 литра вода добавете 2 ml от веществото.
 • "Raek". Използва се и във фазата на пълнене на плодове. В 10 литра вода се разреждат 2 ml от веществото.

Медни препарати

Един от най-известните начини за борба с гъбичките по ръжда по листата е чрез пръскане с течност от Бордо. Обработката започва, когато температурата на въздуха навън започне да се повишава.

Внимание! Строго е забранено да се извършва процедурата в горещо време, в противен случай можете просто да изгорите дърветата.

Най-известните лекарства, спечелили признание сред градинарите, са:

 • Син Бордо. Това лекарство се предлага под формата на капсули, което значително улеснява процеса на употреба. Те се разтварят бързо във вода, без да се разпадат на малки частици. Можете да използвате продукта дори при лошо време. "Blue-Bordeaux" не само не оставя следа от колония от патогени, но и елиминира спорите.
 • Връх Абига. Основното вещество е медта. Агентът е контактно противогъбично средство. Нанесете го повърхностно, разреждайки 50 грама от състава в кофа с вода. "Abiga-Peak" попада не само вътре в кората, но също така засяга горните слоеве. Разрешено е да се използва само при сухо време.
 • "Купроксат". Съставът се основава на азот и меден ацетат. При концентрация от 0,25% всички спори на гъбички ръжда умират. Също така е разрешено да се използва за поливане на корени.
 • "Шампион". Използва се не само за лечение, но и за предотвратяване на образуването на ръжда. Попадайки върху листата, се образува специален слой, който предпазва от инфекция и разпространение на болестта по цялото дърво. Особеност е, че съставът се бори срещу гъбичките, но не е по силите му да се отърве напълно от него. Агентът в количество от 60 грама се отглежда в кофа с вода, но е забранено да се избира горещо време за поливане.

Съединенията на медна основа се утвърдиха като едни от най-добрите

Продукт на основата на сяра

Опитните градинари препоръчват използването на колоиден разтвор на сяра като средство за борба с ръждата, което може да има всякакъв нюанс, дори червен. За приготвяне 40 грама сяра на прах се разреждат за 5 литра течност. Забранено за използване, когато ябълковите дървета цъфтят.

Що се отнася до марките, най-достоен е Cumulus, който се основава на сяра. Масата се произвежда в удобна форма и се отличава с отлична и бърза разтворимост в течност, докато по време на употреба не образува прах.

За обработката е важно да изберете правилното време и подходящите метеорологични условия.

Прилагане на фунгициди

Фунгицидите са сериозни химикали, използвани за борба с ръждата по листата на ябълката, особено когато започнат да се къдрят. Именно с тях си струва да започнете борбата срещу болестта. Следните продукти показват най-добри резултати:

 • „Топаз“. Предлага се в течна и прахообразна форма. За обработка на парцел от 10 кв. м. Необходими са 2 литра състав. Обработката може да се извърши няколко пъти, но не забравяйте да изчакате интервал от 2 седмици.
 • Строб. Основното предимство на лекарството е, че е разрешено да се използва дори по време на цъфтежа, във влажно време и при ниски температури на въздуха. Благодарение на инструмента ще бъде възможно да се преодолеят много гъбички и особено ръжда.
 • "Vectra". Съставът се основава на вещество, наречено бромуконазол. За обработката на младо ябълково дърво ще са необходими до 2 литра и за възрастно дърво 10-15 литра. Строго е забранено смесването на продукта с други; дървото може да се пръска с него не повече от 3 пъти.

Резервоарни смеси

За да приготвите смеси от народни резервоари, ще трябва да смесите следните състави в 10 литра вода:

 • Planriz - 50 ml;
 • Екоберин - 50 мл;
 • Trichodermin - 100 ml;
 • Гаупсин - 100 мл;
 • Фитодоктор - 50 мл.

Листата могат да ръждясат през всеки сезон, поради което при разкриване на заболяването получената смес се обработва 2-3 пъти месечно, започвайки от момента на отваряне на пъпките и завършвайки с началото на реколтата.

Биологични препарати

Биологичните препарати подобряват имунитета на дърветата, правейки ги устойчиви на гъбични патогени. Основното предимство е, че те нямат вредно въздействие, поради което са абсолютно безвредни за хората, растенията, насекомите и животните.

Следните са се доказали положително:

 • Planriz. Не само убива гъбичките, но и предизвиква силен растеж на младите издънки. За да приготвите 10 литра течност, разредете с 50 ml от продукта.
 • "Триходермин". Той е един от най-често срещаните фунгициди. За приготвяне ще трябва да разбъркате 100 ml разтвор в 10 литра вода. Обработката започва след почивка на пъпките и продължава през целия сезон. Използването по време на периода на цъфтеж е строго забранено. Разрешено е да се използва 2 пъти месечно.
 • Фитоспорин-М. Обработката се извършва през целия вегетационен период чрез смесване на 15 ml от веществото в 10 литра вода.
 • "Фитодоктор". За употреба 30 грама от веществото се разреждат в 10 литра вода и ябълковите дървета се обработват на всеки 2 седмици през вегетационния период. Сигналът за началото на процедурата е времето за бутониране и процесът приключва преди прибирането на реколтата, а именно когато дойдат юни и юли.

Доказано е, че всяко средство за отстраняване на ръжда е ефективно

Технология и време за обработка

Много градинари търсят отговор какво да правят, ако по листата на ябълковото дърво има ръждиви петна. На първо място, трябва да се успокоите и да започнете цялостен метод за лечение на болестта. Можете да се борите с болестта по този начин:

 1. През първия ден, когато са се образували болни издънки, е необходимо да ги отрежете със 7 см по-ниско от засегнатата област. Кръгът около ствола се изчиства и почвата се обработва с помощта на меден сулфат под формата на разтвор.
 2. На втория ден ябълковото дърво се напръсква с фунгициден разтвор. Изберете лекарство въз основа на вегетационния период. Ако на площадката расте хвойна, тя се третира по същия начин.
 3. На четвъртия ден калиев монофосфат се използва за листно подхранване. За поливане се избира калиев хумат.
 4. На седмия ден овощните дървета и хвойните се третират с предварително избрания фунгицид.
 5. На четиринадесетия ден ябълковите дървета се обработват с алкохол от пепел.
 6. Месец по-късно е избран нов фунгициден агент за борба с гъбичките.
 7. На тридесет и седмия ден се извършва следващото фунгицидно лечение.
 8. На четиридесетия ден листното подхранване на ябълковите дървета се извършва с помощта на калиев монофосфат.

Ръждата е „фатална“ болест за ябълково дърво, така че всеки градинар е длъжен да я премахне.

След прибиране на реколтата се извършва санитарна резитба на ябълкови дървета, издънките се елиминират от стъблото или кореновите смукатели. Изключително важно е да избелите ствола на ябълковото дърво. Освен това обработката на кръга около ствола се извършва с помощта на "Fitolavin".

С началото на новия сезон меден сулфат се използва за пръскане, когато пъпките започнат да цъфтят. Отворената хвойна се третира по същия начин. Преди периода на цъфтеж ябълковото дърво се третира със смес от резервоари.

Навременното приемане на мерки, насочени към борба с ръждиви петна по листата, ще удължи живота на дървото и ще получи добра реколта в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина