Янтарна киселина за орхидеи: примери за развод и заявление

Отличното благосъстояние и правилното развитие на растенията се улеснява не само от редовните грижи, но и от навременното хранене. Мнозина дори не осъзнават, че средствата за тези цели могат да бъдат закупени в обикновена аптека. Флористите отдавна използват безопасен и ефективен препарат - янтарна киселина, подходяща за всякакви цветя, включително орхидеи.

Форми на издаване

Янтарна киселина е химично съединение, съдържащо водород, кислород и въглеродни атоми. Химичното му наименование е бутандиоена киселина. Произведено от индустрията под формата на:

 1. Таблетки;
 2. Сашета с прах;
 3. Малки кристали от чисто вещество.

Таблетки с янтарна киселина

В първите два случая лекарството се представя в аптеките, като пряката му цел е да се използва като лекарство за хората, поради което чистото вещество се смесва с различни добавки: талк, глюкоза и др. Кристали чиста киселина се купуват на специализирани пунктове за стоки за градината и цветята, където те се представят като торове.

Важно! Кристалите от чиста янтарна киселина са най-добрият вариант за орхидеи, тъй като допълнителните примеси могат леко да намалят ефективността на лекарството.

Последици от използването на янтарна киселина

Орхидеята Phalaenopsis е един от сортовете стайни растения, най-обичани от цветарите за дълъг период на цъфтеж. Това обаче е деликатно и капризно екзотично цвете, отглеждането на което изисква търпение и грижовно внимание. Често поради неграмотни грижи растението започва да увяхва, може да бъде спасено, ако се вземат необходимите мерки бързо.

Янтарната киселина за орхидеите е просто необходим тор, въпреки че цветарите са се научили да използват други евтини и ефективни средства, например водороден прекис, който насища почвата с кислород и стимулира имунитета на орхидеите; чесън за борба с вредителите; аспирин, който създава кисела среда, благоприятна за Фаленопсис. За всяко от тези лекарства има отделни норми на употреба.

Орхидея Phalaenopsis

Ползи от използването на бутандиова киселина:

 1. Нормализиране на почвената микрофлора. Лекарството балансира функционирането на полезните микроорганизми, възстановявайки микрофлората;
 2. Унищожаване на токсините. Бутандиоената киселина унищожава токсичните вещества, натрупващи се с течение на времето;
 3. Стимулиращ растежа. След въвеждането на тор хранителните вещества от почвата се усвояват по-добре от кореновата система. Орхидеята расте по-бързо;
 4. Подобрена адаптация. Ускорява регенерацията на растенията след болести, трансплантация и други стресови ситуации. Помага на новопридобитите лица бързо да се адаптират към нова среда;
 5. Повишено съдържание на хлорофил. Когато хлорофилът се произвежда в достатъчно количество, растенията ще цъфтят, растат и изглеждат по-здрави;
 6. Ускоряване на образуването на корени. Незаменим за размножаване, трансплантация и реанимация на растения с увредени корени;
 7. Повишена стабилност. Орхидеите, получаващи оптимални дози янтарна киселина, понасят по-добре суша, прекомерно поливане и замръзване.

Внимание! Практически е невъзможно да се навреди на растенията, когато се третира с янтарна киселина.

Възможни недостатъци на използването му:

 1. От прекомерна употреба на лекарството е вероятно подкисляване на почвата;
 2. За да постигнете стабилен и видим резултат, трябва да проявите търпение, не трябва да чакате мигновено чудо.

Важно! Бутандиоената киселина е нетоксична, но концентрираният разтвор причинява дразнене, леки изгаряния на лигавиците.

Когато работите с лекарството, трябва:

 • използвайте предпазни очила и латексови ръкавици;
 • пазете продукта далеч от достъпа на деца и домашни любимци.

Кристален прах от чиста бутандиова киселина

Изисквания

При отглеждането на орхидеи бутандиоената киселина не се използва изключително като стимулатор на растежа и цъфтежа. Растенията се нуждаят от регенерация периодично. Най-добрият ефект се получава при използване на лекарството в точното време и в правилната дозировка.

Важно! Лечението с лекарството може да се проведе няколко пъти. В разтвора можете да накиснете посадъчния материал, да напръскате земната част, като избягвате контакт с цветята, директно да поливате растението в земята.

Необходима доза

Има специфични дозировки и правила за всеки метод. Тъй като употребата на лекарството е възможна само в течно състояние, разтвор на бутандиоена киселина се получава в определени пропорции преди употреба. Подобен метод е валиден за прахове и кристали, но няма разлика в начина на използване на янтарна киселина за орхидеи в таблетки. Първоначално таблетките се натрошават на прах, след което се разтварят в обикновена вода.

Дозировка на лекарството в зависимост от показанията

ПоказанияЗадачиДозировкаПоръчка за обработка
Защита от стресУскоряване на адаптацията на ново място.
Нарастваща устойчивост на негативни фактори.
0,05% разтвор (1 таблетка за 2-3 литра вода)Напръскайте наземната част на интервали от 2-3 седмици
Възстановяване от депресияСтимулиране на цъфтежа.
Ускорен растеж.
0,2% разтвор (2 g на 1 литър вода)Пръскайте на всеки 2 седмици
Възстановяване след трансплантацияУскоряване на създаването на нови корени0,1% разтвор (1 g на 1 литър вода)Преди засаждане в земята, накиснете в разтвора за половин час
Нови издънкиСтимулиране растежа на нови издънки0,2% разтвор (2 g на 1 литър вода)Поливайте растението с разтвора през пролетта, когато започне растежът

Опции за развод за хапчета

Таблицата показва, че разтворите се използват за всеки отделен случай при определена концентрация. Пригответе желаната течност, като се получи основен разтвор, след това я разредете до желаната консистенция, като налеете вода.

Схема за приготвяне на разтвор:

 1. Загрейте вода и я изсипете на дъното на литров буркан;
 2. Разредете янтарна киселина в тази вода;
 3. Налейте вода със стайна температура до горе.

Например, трябва да приготвите разтвор с концентрация 0,1%. За да се получи, 1 g прах или 10 таблетки от 100 mg се разтварят в 1 литър вода. Добавя се вода, за да се намали концентрацията. Така се получава 0,01% разтвор чрез смесване на 100 ml разтвор и 900 ml течност.

Важно! Готовият продукт се съхранява за 2-3 дни. Тогава според цветарите той губи свойствата си. В същото време е необходимо да се спазват условията за съхранение: в стъклен съд, покрит с капак, на тъмно място, защитено от излагане на висока температура на околния въздух.

Сравнително рядка форма на освобождаване на бутандиоена киселина е в течна форма. Това е Amber VRK. Важно е да знаете как да отглеждате Yantarin VRK за орхидеи. Концентрацията му съответства на 5 g чисто вещество на литър вода. За да нахраните орхидеи, трябва да разтворите 30 ml от продукта в 10 литра вода. След това корените се поливат с получената течност през пролетта, когато растението навлезе в вегетационния период.

Амбър VRK

Правилно използване на киселина

През зимата цветарите не препоръчват използването на янтарна киселина за хранене на орхидеи, но ако е необходимо, можете да третирате растенията с разтвори с намалена концентрация (2-3 пъти). В същото време те използват само пръскане, без директно поливане, честотата на третиране е 1 път на месец.

Как правилно да избършете листата

За тропическите цветя боравенето с листата е също толкова важно, колкото и грижата за корените.

Ярък ефект може да се постигне, ако се спазват ясни правила:

 1. Използвайте щадящи импровизирани средства, за да прехвърлите лекарството върху листата, за да изключите възможността от травматични действия;
 2. Уверете се, че меката кърпа или парче памучна вата са достатъчно навлажнени с разтвора;
 3. Избършете от двете страни на листа;
 4. Правете процедурата сутрин или вечер, като избягвате дневните часове;
 5. След обработката листата трябва да останат видимо влажни.

Важно! Честота на триене на листа от орхидеи - седмично, веднъж или два пъти.

Триене на листа от орхидея

Опции за хранене на орхидеи

Изборът на метода на употреба зависи от постигането на желания ефект, състоянието на растенията. Флористите третират орхидеите по следните популярни начини:

 1. Пръскане от плитка пръскачка;
 2. Разтриването на листата, като вид пръскащ разтвор, но в същото време се постига по-пълно покриване на растението с торна течност;
 3. Поливане на корените на растение в земята;
 4. Накисване на корените в разтвор на лекарството за известно време.

  Пръскане на орхидея

Най-често срещаният метод за хранене на здрави, отслабени и болни растения е чрез пръскане. Стандартната доза за листно приложение е 0,01% разтвор. За лица в тежко състояние концентрацията може да се увеличи. Здравите растения се пръскат на всеки 2-3 седмици. За лица, които се нуждаят от реанимация, процедурата се извършва ежедневно, понякога до 3-4 пъти на ден.

Важно! По време на процедурата растението се прехвърля на сянка през деня. Не пръскайте върху цветя.

Накисването в разтвор се изисква за орхидеи с повредена коренова система, използва се и за трансплантация. Растението се потапя в торещата течност директно в контейнера за цветя, когато се трансплантира, то се съхранява от 10 минути до половин час в разтвор, след което се засажда в земята.

Важно! В края на процедурата е необходимо течността да изтече през специални отвори, разположени в дъното на контейнера за цветя.

Поливането на орхидеи с разтвор на бутандиоена киселина се препоръчва за лечение и профилактика на заболявания. Дори в случай на леко предозиране, това няма да навреди на растението. Част от "лекарството" ще бъде усвоено от растението, излишното количество бързо се преработва от почвените микроорганизми. Обичайната използвана концентрация е 100 mg или 1 таблетка на литър контейнер. Поливането дава следните резултати:

 • възстановява се почвената микрофлора;
 • отстраняват се токсични вещества, соли на тежки метали;
 • настъпва превенция на гъбични заболявания;
 • повредената коренова система се възстановява.

Важно! Течността, натрупваща се в тигана след поливане, трябва да се отстранява своевременно, за да не се преовлажнят корените.

Използвайки янтарна киселина, вероятно е също да съживи орхидея, чиито корени са изгнили в резултат на преовлажняване на почвата. Процедура:

 1. Отървете се от изгнилите корени, намажете останалите точки на закрепването им с брилянтно зелено и сухо.
 2. В предварително приготвен разтвор (4 таблетки на 1 литър) потопете растението на мястото, където са корените. Накиснете от 20 минути до половин час.
 3. Повтаряйте ежедневно в продължение на 3 месеца. Когато корените израснат отново, засадете в земята.

Важно! По времето, когато процедурата не се извършва, препоръчително е да поставите растението близо до влажна среда, но да не го потапяте във вода.

Капризните тропически цветя реагират положително на храненето с бутандиоена киселина. Продуктът укрепва субстрата, ефективно подпомага фотосинтезата и стимулира производството на млади клетки. Това е основно „лекарство“ за слаби, увредени и умиращи индивиди. Цялото растение се напръсква с тор разтвор, с изключение на цветя. След пресаждането корените се задържат в него за кратко, за да се забавят проявите на стрес.

Реанимация на орхидеи

В случай на честа обработка, цветарите съветват да приготвят слаб разтвор: добавете 1 g кристален прах към 5 литра течност. Пръскайте веднъж на 3 седмици, напоявайте почвата с остатъците от направения тор. Ако систематично се прилага бутандиова киселина, орхидеите почти не се разболяват, те постоянно цъфтят.

Най-приемливата форма на освобождаване на янтарна киселина за стайни цветя е таблетките. Обикновено всяка таблетка съдържа 0,1 g киселина, което помага за приготвянето на разтвора в необходимите обеми. Независимо от това, под каква форма е закупено лекарството, то ще служи като добър тор за стайни цветя.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина