Цвете Alocasia - вътрешно и външно растение

Цветето алоказия за домашно отглеждане се използва рядко, засаждат се само няколко от неговите видове. Различава се с привличащи вниманието листа.

Alocasia рядко се среща в специализирани магазини, въпреки че изглежда впечатляващо.

За историята на появата

За първи път алоказия се появи в тропическите гори на Югоизточна Азия. Срещат се и в естествени условия в Малайзия и Цейлон. В техния род има повече от петдесет разновидности. Алоказиите се различават по височина, размер, форма и цвят на листните плочи. Най-известната им отличителна черта е способността да "плачат". При продължителни дъждове водата от почвата в растителните клетки не се абсорбира, а излишъкът се отделя под формата на капки върху листата.

Алоказия

Терапевтични антинеопластични свойства на алоказия Alokasia macrorhiza

Типът с големи коренища се счита за лечебен алоказия. С негова помощ се лекуват тумори. В момента се провеждат проучвания за ефекта върху тялото на тинктури и мехлеми от това растение. Учените са получили положителни резултати. Бурятският билкар Бадмаев също изследва влиянието на алоказията на Арма. Той също така забеляза положителен лечебен ефект от тинктурата.

Има много модерни медицински публикации, публикувани под редакцията на китайски учени за терапевтичния ефект на алоказията. През 2012 г. те изследваха ефекта на Arma върху хепатоцелуларния карцином. Те открили, че Alokasia macrorhiza има лечебни противоракови свойства. Той убива раковите клетки в черния дроб. Лекарството от това растение е признато от официалната медицина като средство за лечение на чернодробни тумори.

Схемата на лечение се предписва от лекар и стриктно го наблюдава. Тайната се крие в особеностите на приема на тинктурата. Обикновено лекарството се приема по една капка наведнъж, разредена в 1 супена лъжица. вода. Всеки ден дозата от 1 капка се увеличава. След това количеството на лекарството се намалява в обратен ред. Курсът продължава 2 месеца. За да го повторите, трябва да направите дълга почивка. Такава схема е разработена от Л. Ким. Според лечителя е невъзможно да се надвиши дозата, тъй като тинктурата има сложен ефект върху цялото тяло.

Описание на цветето

Alocasia е многогодишна билка. Тя принадлежи към семейство Aroid. Цветът има повече от петдесет разновидности. Всички те се различават по размер, форма, цвят на листата, височина на багажника. Те са подобни на алоказията по наличието на грудки, щитовидна жлеза, стреловидни, сърцевидни или овални листа със заострен връх и висока плътност, както и светли жилки по тях и бели (жълти) щрихи.

Цъфтеж на алоказия

Цветът на плочата е не само зелен, но и зачервен. При някои видове листата могат да се различават от всяка страна, като медночервена алоказия. Понякога плочите са асиметрично разчленени в триъгълни или овални форми.

Размерът на листата варира от 20-100 сантиметра при възрастни растения. Те са плътни и големи, държани заедно от дълги, дебели дръжки. Различните видове имат различен брой листни плочи.

Листата имат устици - хидатоди, през които растението изхвърля излишната вода. В естествени условия алоказията трябва да изхвърля влагата, тъй като не може да поеме цялата по време на обилни дъждове. В стайни условия капки течност се появяват върху листата в онези моменти, когато цветето е силно наситено с вода или в стаята има висока влажност.Тази влага се нарича млечен сок.

Допълнителна информация. Във връзка с явлението освобождаване на влага, растението е наречено "синоптик". Според това цвете се предвижда дъжд, тъй като с увеличаване на влажността алоказия започва да отделя капчици по листата.

Новоизникващите листа са защитени от катафили. При други растения тази функция се изпълнява от долната разширена част на листа, покриваща стъблото. Нарича се вагина. В алоказия тя е дълга, падаща или постоянна.

Цветето може да бъде с гигантски размери, да расте под формата на дърво и да достигне 2 метра. Също така алоказията може да бъде малка - висока до 40 см. Растението се счита за вечнозелено. Може да изхвърля листа само за зимата. Alocasia рядко цъфти, различава се по необичайността на пъпките и плодовете. Когато настъпи цъфтеж, растението има само един лист.

Важно! Алоказията на закрито цвете е отровна. Трябва да се пази от деца и животни, тъй като влияе негативно на лигавиците и кожата.

Стъблата на алоказия са силни, дебели, скъсени, вертикални, понякога удължени и пълзящи. Корените са луковици, дебели и къси.

Допълнителна информация. По външния вид на листа растението се нарича „слонско ухо“. Основните видове имат само 3 листа, другото им име е "трилистник". Когато се формира 4-ти, най-старият от тях започва да пожълтява и да отмира.

Състав на почвата: пясък, плодороден хумус, смачкана кора в равни пропорции. Размножаване чрез листа, възли, стъблени резници, разделяне на храста, семена, коренище.

Как цъфти

Растението рядко цъфти. В природата има малко сортове, които образуват пъпки. Защо не цъфти? Цветята започват да се образуват само при възрастни. Това се случва, когато се създадат благоприятни условия през петата година от развитието. Цъфтежът е стресиращ за алоказия. Тъй като образуването на пъпки отнема много енергия от растението, много видове изхвърлят листата си. Растежът на алоказия се забавя. Новите листа спират да се образуват. Ето защо тези, които искат да запазят красотата на цветето, трябва да премахнат пъпките.

Как цъфти алоказия? По принцип широколистният сорт има пъпки заедно с появата на нов лист. Формата на съцветието е необичайна, с форма на свещ, напомняща на ухо. Покрит е с лист под формата на леко разгънат свитък. Крънчето е плътно, скъсено.

Пъпките са с малки размери, имат аромат. Цветята са бледорозови или светло бежови.

Поли

Когато опрашват пъпките, те образуват плодови плодове. Формата им е елипсовидна или полусферична. Цветът на плодовете е червен. Вътре в тях има семена, по 1-5 парчета.

Видове и разновидности на алоказия

В естествени условия има около седемдесет вида алоказия. Има само няколко вида цветя в продажба за една стая. Височината им достига не повече от един метър. В природата Alokasia може да нарасне до 3 метра.

Видове алоказия по височина:

  • Големи улични гледки, високи повече от метър - с големи корени, Калидора;
  • Видове, използвани у дома, височина до метър - Sandera, Amazonica, klobuchkovaya, Polly.

Всички тези видове се различават и по формата на листата.

Поли

Alocasia Polly е хибрид на Sandera, широколистно декоративно и високо растение.

Самият вид е нисък и компактен (до 50-65 сантиметра), стъблото му е късо. Листата от сорта Поли са големи, щитовидни, заострени. Те държат на мощни стъбла. Цветът на листата е тъмно зелен, повърхността е лъскава, има бели вени. По краищата на плочата има зъби. Размер на листа: дължина - 50 см, ширина - 20 см. Друго име на вида е „Африканска маска“. Появи се поради необичайния цвят и форма на плочата.

Допълнителна информация. Алоказията често се използва за декоративни цели заради ефектните си листа. Те са поставени във фоайето, фоайето, близо до декоративни фонтани, в зимни градини.

Големи видове коренища

Принадлежи към висок, достига 3-5 метра. Диаметърът на растението е около 2,5 метра.Освен това такава алоказия се нарича планинска, оловносива, дебела. Alokaziya krupnokornevischnaya се намира в Южна Азия, в австралийските гори, на островите на Океания. Места за отглеждане - крайни части от влажно поле, в близост до жилищни сгради, канавки близо до пътя.

Цветът на листата е светло зелен, един тон. Самата плоча е овална и заострена в края, краищата са извити. Размерите му са много големи: дължина - 1-1,2 м, ширина - 0,5 м. Благодарение на тези параметри, алоказията с големи коренища е включена в Книгата на рекордите на Гинес. Такива огромни листа се държат от месести и силни дръжки, чиято дължина е 60-130 см и вертикален багажник от един и половина метра.

Изглед с голям корен

Алоказията с големи корени се нарича още дебелостебелна, индийска, арма. Нейната родина е Източна Индия. В Русия този вид не е много популярен. Растението е високо, достига 1,5-2 метра у дома, в природата - 5 м. Стъблото е силно и месесто. Цветът на листата е плътен светло зелен. Размер - до 1 метър.

Големи видове коренища

Растението алоказия с голямо вкореняване, за разлика от други видове, лесно понася промени в температурата и влажността, сухи грудки.

Калидора

Alocasia Kalidor се получава чрез кръстосване на аромат на alocasia и gageana. Височина на растението - 1,5-2 метра. Цветът на плочите е ярко зелен. Размер: дължина - до метър, ширина - 50-70 см.

Калидора

Цветята излъчват аромат. В грижите не се различава от другите видове. Kalidora се нуждае от открити пространства.

Шлайф

Alocasia Sander е висок вид. Височината достига 2 метра. Съкратено коренище, състоящо се от грудки. Размерът на плочите: дължина - 30-40 см и ширина - 15-30 сантиметра. Формата е под формата на щит или стрела, удължена.

Шлайф

Цветът е тъмно зелен, има сребърен гланцов оттенък, ръбът и вените на листа са бели. Листата се държат на силни дръжки с дължина 25-60 см, цветът им е кафяво-зелен.

Lauterbachiana

Родното място на Alokazia Lauterbachian е Нова Гвинея. Растението рядко се среща при отглеждане на закрито, но набира все по-голяма популярност. Друго такова цвете се нарича alocasia Lauterbach, в чест на германския натуралист Карл Лаутербах, който го е открил. По това време той беше директор на германската компания Нова Гвинея.

Лаутербах

Листата на растението са тъмнозелени от едната страна и кафяви от другата. Формата на плочите е стреловидна със заострен край. Кантата е неравна, извита и заоблена. Дръжките са дълги, месести. Височината на растението на закрито е 35-70 cm.

Допълнителна информация. Сред местните жители в тропиците алоказията се използва за лечение на туберкулоза, рак и различни язви.

Скат

Alocasia Stingray се счита за екзотичен вид, отличаващ се с листа, наподобяващи скатове. От това идва и името му. Растението се появи в резултат на естествена мутация. Този тип е регистриран от животновъдите.

Скат

Сортът е уникален със зелени опашки. Листата се събират по централната жилка. Скатът е един от най-красивите широколистни декоративни видове от семейство Ароидни.

Кукулата

Alokazia Kukulata е високо растение, по-често се използва в просторни помещения. Второто му име е nodule. Цветът на листата е от светло до тъмно зелено. На мястото на прикрепване към дръжката на плочата има подутина. Формата на листата е под формата на сърце със заострени върхове. Вените се виждат ясно върху плочите. Листата са с много големи размери. Те са прикрепени към дебело стъбло с дълги дръжки.

Кореновата система се състои от грудки, които заобикалят основната майка. Цъфтежът може да се наблюдава само при възрастни с много листа. Пъпките-кочани са покрити с одеяло почти по цялата площ.

Кукулата

Когато се грижите за алоказия, трябва да избършете листата, за да поддържате привлекателен декоративен вид. През зимата трябва да се осигури допълнително осветление за растението. Културата се счита за лечебна, а стъблата и коренищата също могат да се ядат.

Допълнителна информация. В китайската медицина за лечение се използват всички елементи на алоказия: при ухапвания от змии, абсцеси, ревматизъм, артрит.

Алоказия амазонка

Растението е хибрид. Получено от сортове Sander и Low. Alokazia Amazonica е широколистно декоративно растение. Височината на стъблото е 15-20 сантиметра. Формата на листата е щитовидна, с разрез в основата. На плочите се виждат отделни части, върху които са разположени бели ясни вени. Цветът на листата е тъмно зелен. Краищата на плочата са вълнообразни и назъбени. Дръжките са с дължина 40-60 см. Цветът им е розово-зелен с тъмни линии.

Цветовете на амазонската алоказия са бели и розови. Съцветията приличат на петнадесет сантиметрови уши. Плодовете не узряват в стайни условия.

Амазоника

Къщите в Алоказия са високи един метър. Короната расте в диаметър до 80 сантиметра.

Черен рипс

Стъблото на този вид е ниско, до 10 сантиметра. Формата на листата е кръгла или овална. Размери: дължина - 35 см, ширина - 25 см. Дръжките са здрави, дължината е 15-25 сантиметра. Височината на растението у дома достига до 45 сантиметра. Цвят на листата: отдолу плочите са плътно зелени, отгоре - тъмни и кадифени, отдаващи метален блясък. Те също имат бели ивици. Тази характеристика е отличителен белег на Black Corduroy.

Допълнителна информация. Алоказия Черно кадифе се нарича още кадифе, „Черно кадифе“.

Черен рипс

Розовите пъпки се събират на кочана, дължината му достига 10 сантиметра.

Драконът

Сортът е много популярен. Листата му са с овална сърцевидна форма с удължен връх. На външен вид те приличат на крила и кожа на дракон. Цветът на листата е светло зелен с метален блясък, наречен сребро. На плочите се виждат тъмнозелени ивици. Alokazia Dragon достига 1 метър височина. Дръжките му са светлозелени дълги. Багажникът е къс.

Alocasia са уникални и красиви растения. Те придават вкус на интериорния дизайн.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина