Цитрусови стайни растения - домашни грижи

Съдържание:

Хората отдавна са се научили да отглеждат овощни дървета в домовете си. Те се развиват добре на закрито, растат бързо, поддават се на формоване, цъфтят и радват стопаните си с вкусни плодове. Някои от най-популярните са цитрусови стайни растения.

Цитрусовите дървета растат в Индия, Австралия, Китай, Япония, тропически или субтропичен климат. В тези региони винаги има топъл и влажен въздух, има достатъчно слънчева светлина през цялата година. Вкусни и ароматни плодове растат по дърветата и храстите. Дърветата в естествени условия растат до 12 м височина.

Особеностите на отглеждането на цитрусови растения включват неравномерния им растеж: бурното развитие на младите издънки се редува с период на покой.

Домашен цитрус

Цитрусовите плодове са основно ремонтантни растения и могат да дават реколта няколко пъти в годината.

За плодове е най-добре да закупите присадени разсад или вкоренени цитрусови резници.

Цветята им са двуполови.

Въпреки че повечето цитрусови плодове се самоопрашват, производителите на цветя препоръчват изкуствено опрашване. Това ще увеличи добива на плодове.

Периодът на узряване на плодовете продължава от 5 до 9 месеца.

Размножаването на растенията се извършва с помощта на семена, както и чрез резници и присаждане.

Видове цитруси за дома

Много сортове цитруси се отглеждат на закрито. Най-често срещаните са:

 • цитрусови плодове;
 • лимон;
 • мандарина или цитрусова мрежа;
 • кумкуат или фортунела;
 • каламодин или цитрофортунела;
 • лимон;
 • грейпфрут.

Цитрусови болести

Болестите могат да бъдат свързани с физиологични нарушения, причинени от дефицит или, обратно, излишък на микроелементи.

Някои признаци на излишък или недостиг на микроелементи:

 • Зрелите листа са тъпи и жълти. Това се дължи на липсата на азот. Ако има бърз растеж на младите издънки, растението се угоява и не цъфти, тогава е възможен излишък на азот в почвата.
 • Листата пожълтяват и се свиват, цъфтежът е слаб. Възможна липса на фосфор в почвата. С излишък на микроелемент, растението се развива и расте слабо;
 • Листната плоча се изкривява, върху нея се образуват ями, на листата се появяват гънки по вените, някои от клоните отмират, листата падат през периода на цъфтеж. Това е възможно поради липса на калий. При излишък на калий се появяват кафяви некротични изгаряния по краищата на листа;

Лимонов лист с липса на калий

 • Растежът на дефектни млади листа, смъртта на точките на растеж се провокират от липсата на калций и бор;
 • При липса на желязо, манган, цинк или сяра се наблюдава хлороза на листата (зелените жилки се виждат ясно на жълтите листа), младите издънки отмират.

Болестта на цитрусовите растения може да бъде причинена от вредители. Те включват:

 • скала и псевдо-скала (появата на восъчни плаки по листата и клоните);
 • брашнест (поява на бели бучки в пазвите на листата);
 • листни въшки (клъстери от малки черни насекоми по младите издънки);
 • паяк акари (по листата се образуват жълти точки, отдолу се появява бял цвят).

Гъбичните заболявания включват:

 • малсеко (клоните почерняват, след това започват да изсъхват);
 • отстраняване на венците (появата на течност от раната по клоните и багажника);

Терапия на венците

 • антрактоза (появата на мокри петна по листата, които в крайна сметка се сливат в едно);
 • брашнеста мана (бял цвят по листата).

Ако се открие заболяване, е необходимо да се коригира поливането и храненето на растението. При гъбични заболявания повредените клони се отстраняват и се напръскват с фунгициди.

Грижа за цитрусови на закрито

За да може цитрусът на закрито да се развива и да дава плодове нормално, е необходимо да се организира правилно поливане, осветление и също така да се зададе оптималната температура и влажност.

Режим на поливане

Поливайте растенията умерено и редовно. Те не обичат сушите, но преовлажняването също е неприемливо за тях. Сигналът за напояване е горният изсъхнал почвен слой. През лятото поливането се извършва ежедневно, през зимата - според необходимостта, основното е почвата да не изсъхва.

Внимание! След като поливането е направено правилно, част от водата трябва да се оттича в картера.

Температура и влажност

За нормалното развитие и плододаване на растенията температурата на околната среда трябва да бъде в диапазона от +18 до + 22 ° С. По-високи и по-ниски водят до инхибиране развитието на стайното растение.

През пролетно-летния период саксията с цветя може да бъде изнесена до лоджията или балкона.

Също така е необходимо влажността да се поддържа около 70%. За да направите това, през лятото листата се избърсват с влажна кърпа, в близост до саксията се монтира овлажнител или растението се напръсква с мека вода.

Подхранване

Торовете се внасят само през вегетационния период. Подхранването се извършва в предварително навлажнена почва.

За да поддържате полезна микрофлора, използвайте лекарството Baikal или Vostok EM-1.

Можете да го подхранвате с органични торове. За да направите това, вземете инфузия на конски тор в размер на 100 g на 1 литър вода. Вливайте тор в продължение на 2 седмици.

Можете да използвате запарка от пилешки тор или кравешки тор в съотношение 40 g на 1 литър вода.

Забележка! За въвеждане на минерално торене се използват специални комплексни торове за цитрусови плодове.

Минералните и органичните торове се внасят редуващи се на всеки 10 дни.

По време на цъфтежа не се използват азотни съединения. През този период растението се нуждае от фосфор и калций.

Зимуващи растения

През зимата температурата на въздуха трябва да бъде понижена. Ако стаята е топла, тогава жизнените процеси на дървото ще продължат доста активно. Тъй като фотосинтезата на цитрусовите плодове се забавя през този период, растението не получава допълнителна енергия. В резултат на това дървото ще бъде изчерпано, това може да доведе до смъртта му.

Това време се нарича период на покой. Продължава от ноември до февруари. След това дървото узрява в цитрусовите плодове, младите издънки не растат.

Температурата на въздуха през този период се поддържа в зависимост от вида на цитрусите. За да се поддържа 12-часов светъл ден, за цитрусите е организирано изкуствено осветление.

Без костилка портокал у дома

Портокалово дърво може да се отглежда у дома от закупени в магазина портокалови семена. В този случай обаче той ще цъфти не по-рано от 7-10 години. В саксия може да достигне 3 метра височина.

Портокалово дърво

Ако искате да получите по-бързо реколта, тогава е по-добре да засадите портокала или да го размножите с резници. След присаждане или след засаждане на резниците, растението може да цъфти след 3-4 години.

Условия за покълване на портокалови семена

За да отгледате разсад, трябва да се придържате към следната стъпка по стъпка:

 1. Подготовка на семената;
 2. Подготовка на почвата и контейнери за отглеждане на разсад;
 3. Засаждане на семена;
 4. Сеитбени грижи;
 5. Бране и пресаждане на готов разсад.

По-добре е да засадите портокал в началото на пролетта, така че естествената светлина за разсада да е достатъчна.

Как да изберем плодовете с правилната зрялост и да отделим семето

За да получите семена, трябва да вземете напълно узрели плодове, без повреди и гниене. Зрелите портокали имат богата специфична миризма, тежки са по тегло. Плодовете трябва да са равномерно оцветени и без петна.

Избират се най-закръглените, големи и плътни семена. Те незабавно се освобождават от пулпата, измиват се във вода и се накисват за 12-24 часа във вода или разтвор на Epin или друг стимулатор на растежа. Накисването ще омекоти външната обвивка на семената, което ще позволи на семената да покълнат по-бързо.

Внимание! Изсушените семена не се използват за покълване, тъй като плътната обвивка ще възпрепятства покълването.

Приготвяне на почвената смес и избор на саксия

Почва за засаждане можете да закупите в магазина, можете да го направите сами. За приготвянето на почвената смес се използват листни почви, пясък и торф, взети в равни количества, или листни почви и торф.

За сеитба можете да използвате малки контейнери с дренажни отвори.

Етапи на подготовка на семената

На дъното на саксията се полага дренажен слой от експандирана глина, вермикулит и др. Отгоре изсипете пръст и я натъпчете малко.

Засаждане и отглеждане на разсад

Семената трябва да бъдат засадени плитко, на дълбочина 1-1,5 cm.

Приготвените саксии се поставят на топло място. На този етап осветлението няма значение. За да се създаде парников ефект, те са покрити с парче полиетилен или отрязана пластмасова бутилка отгоре.

Можете предварително да покълнете семената. За целта поставете кърпа в контейнера, която е предварително навлажнена. Върху него се поставят семена, които също се покриват с влажна кърпа отгоре. Правят оранжерия. Семената ще поникнат след няколко седмици. След появата на разсад, разсадът се прехвърля на добре осветено място.

Когато се появят 2 листа, разсадът трябва да се бере, когато се появят 4 листа, те се трансплантират чрез преместване на постоянно място.

Фиданки от портокалови дървета

Саксии с фиданки се поставят на югоизточните или югозападните первази.

Поливане на семената и кълновете

При покълване на семената почвата не трябва да се пресушава и да се преовлажнява. Поради това земята периодично се напръсква с вода от спрей бутилка. След поникването почвата също трябва да е умерено влажна.

Домашна грижа за Citrofortunella (каламодин)

Каламандин какво е това

Друго вечнозелено цитрусово растение с красиво име е каламодин цитрус. Появява се в резултат на кръстосване на растения от кинкан и мандарина. Наричат ​​го още китайски мандарина и златист портокал. Отглежда се на закрито, както и в зимни градини. Той може да бъде представен в стандартна форма или като бонсай.

Бонзай каламондин

В естествени условия той расте от 3 до 7 м височина, у дома - от 0,6 до 1,5 м.

Цветовете са бели, самоопрашващи се.

Плодът на каламодин е оранжев, кръгъл, леко сплескан отгоре и отдолу, с размер до 4,5 см. Пулпът е кисел, състои се от 6-8 лобула, покрити с тънка ароматна обвивка.

Грижа

Citrofortunella расте добре в закрити условия. Грижата за каламодин се състои в създаването на оптимални условия за развитието и плододаването на растението.

Осветление

Едно от изискванията за грижа за каламодин у дома е организацията на осветлението.Дневните часове не трябва да са по-малко от 12 часа, така че през зимата има нужда от изкуствено осветление. През лятото е препоръчително да поставите цитрусов хибрид в градината. Мястото трябва да бъде леко засенчено, така че пряката слънчева светлина да не попада върху растението.

Температурен режим

По време на вегетационния сезон температурата на околната среда трябва да бъде в границите от +18 до 27 ° C. Ако температурата е висока, растението ще отдели плодовете си.

Каламодин плодове

През периода на почивка температурата се намалява до + 10-15 ° C.

Как се полива

Почвата в саксията трябва да е умерено влажна. Поливайте растението ежедневно през лятото, през зимата - не повече от 1 път на 1-2 седмици.

За поливане водата трябва да е мека и със стайна температура. След поливане водата, която се е изляла в тигана, се отстранява. Ако въздухът е сух, тогава короната се напръсква допълнително.

Подхранване

Тор се прилага през вегетационния период 1 път на 7-10 дни. За това се използват сложни торове за цитрусови плодове.

Внимание! През периода на почивка храненето не се извършва.

Земна смес

Почвата се използва неутрална. Можете да вземете специална почва за цитрусови плодове. За да приготвите почвата сами, вземете 2 части копка земя и 1 част изгнили тор и пясък.

Как да се грижим за лимоново дърво у дома

Грижата за лимон, както и за всеки друг цитрусов плод, се състои в правилната организация на условията за неговото развитие. Най-подходящите сортове за отглеждане в домовете са Павловски, Еврика и Майкоп.

Лимоново дърво

Осветление

Дневните часове за лимоново дърво трябва да са поне 12 часа. Най-подходящите места са югоизточните и югозападните прозорци.

Не позволявайте пряка слънчева светлина да удря листата на растението. Ако саксията се намира на южния прозорец, тогава през лятото трябва да засенчите цитрусите. През зимата се организира допълнително осветление през вечерните часове.

Температурен режим

По време на цъфтежа е необходимо температурата на околната среда да се поддържа не по-висока от 20 ° C, в противен случай високите температури ще провокират падането на цветята.

През зимата оптималната температура за лимон ще бъде от +14 до + 16 ° С.

Как се полива

В зависимост от температурата и сухотата на въздуха, поливането се извършва ежедневно през лятото или веднъж на 2 дни, през зимата - 2 пъти месечно.

Важно! За да се предотврати загниването на корените, водата, останала в тигана след поливане, се източва.

Препоръчително е да избърсвате листата от прах и мръсотия поне веднъж месечно. Това ще помогне за подобряване на фотосинтезата на растението.

Подхранване

За нормалното развитие на растението се препоръчва да се тори с минерални състави 1 път на 2 седмици през вегетационния период (от март до септември). Торът се внася след поливане. Можете да използвате запарка от кравешки тор и запарка от дървесна пепел. Торовете се редуват най-добре.

Земна смес

Когато пресаждате лимони, използвайте готова почвена смес или я направете сами. За това торф, копка и листна почва, пясък се смесват в равни пропорции.

Мандарина: отглеждане и грижи у дома

Това е още един цитрус, който се развива добре в дома и дава вкусни и ароматни плодове.

Осветление

Най-подходящото място за растението са южните, югоизточните или югозападните первази на прозореца. По време на вегетационния период е важно мандарината да се предпазва от пряка слънчева светлина. За защита прозорецът може да бъде покрит с марля. През есенно-зимния период се изисква допълнително изкуствено осветление.

Мандариново дърво

Температурен режим

Оптималната температура за развитие на мандарина е + 20 ° C. За успешно пъпкуване е по-добре да зададете стайна температура + 16-18 ° С. За зимуване цитрусите се нуждаят от температура от + 14-16 ° C.

Как се полива

Поливането се извършва с утаена топла вода всеки ден през лятото, през зимата - веднъж на 2 седмици. Почвата трябва да е умерено влажна.

Подхранване

Храненето на растението започва през април и завършва през септември-октомври. През периода на почивка мандарината не се храни. Ако не прилагате торове, плодовете ще имат горчив вкус.

Земна смес

За отглеждане използвайте специална почва за цитрусови плодове. За самоподготовка на почвата вземете 2 части листна земя, по 1 част хумус, пясък и копка земя.

Грейпфрутово дърво у дома

Както всеки цитрусов плод, и грейпфрутът ще расте и ще дава плодове само ако за него се спазват оптимални условия за развитие.

Осветление

Продължителността на светлинните часове трябва да продължи 10-12 часа. През зимата организират подсветка вечер, ако денят е облачен - през целия ден.

Домашен грейпфрут

Температурен режим

През пролетно-летния период температурата трябва да бъде в рамките на + 20-27 ° С, през зимата - + 4-8 ° С.

Как се полива

Почвата трябва да е влажна, но не подгизнала. През лятото поливането се извършва ежедневно, през зимата - веднъж на всеки половин месец.

Подхранване

Растението се тори веднъж на всеки две седмици от април до септември. През зимата не се извършва подхранване.

Земна смес

Както при всеки цитрусов плод, най-добре е да използвате лимонова почва. За самоподготовка вземете в равни части копка земя и хумус, две части листна земя и ½ част пясък.

Спазвайки простите правила за грижа за цитрусовите плодове, винаги можете да отглеждате красиви малки дървета у дома, които ще зарадват собствениците с вкусни и ароматни плодове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина