Хортензия Пинки Уинки (Hydrangea Paniculata Pinky Winky) - описание

Благодарение на хортензия можете да украсите най-неописания ъгъл на сайта. Тя ще добави нежност към градината, ще добави ярко докосване до нея. Сред сортовете хортензия, метлицата Pinkie Winky се превърна в любима. Отглеждан е преди няколко години от чуждестранни животновъди, но за това кратко време храстът стана популярен сред летните жители.

Произход

Сортът е отгледан в Белгия през 2003 година.

Хортензия Пинки Уинки

Формата на короната е огромна топка, която „не се разпада“ след известно време.

Описание на хортензия Pinky Winky

Това е красив буен и в същото време компактен храст с уникални съцветия, които променят тонуса по време на цъфтежа. Според многобройни отзиви на градинари, хортензията на Pinky Winky е безупречен сорт за централна Русия.

Листата на сорта са едри, съдържат леко мъх в горната си част. През лятото те имат богат зелен тон, до есента стават яркочервени.

Издънките на сорта са масивни и изправени, способни да достигнат височина до 2 м. Следователно храстът не може да бъде вързан, страхувайки се от увреждане на пъпките.

Очевидна наслада от разнообразието на тази хортензия е конусовидното съцветие (четка), чиято дължина е до 20 см. Съдържа както стерилни, така и плодни цветя. Хортензията на Pinky цъфти в средата на лятото (от около 10 юли), цъфтежът продължава до настъпването на студеното време (през октомври).

Описание на цветето

Храстът цъфти с приятен деликатен бял цвят, който постепенно се променя, до края на цъфтежа стават пъпките с лилаво-розов тон. Поради особеността на хортензията, постепенно променяща тона на пъпките на един храст, можете да наблюдавате съцветия от различни цветове.

Можете да наблюдавате как се образуват нови бели цветя около лилавото съцветие. Благодарение на това храстът става по-декоративен.

Отглеждане на растение на мястото

През летния сезон летните жители са особено озадачени от въпроса за подобряването на собствената си територия. В опит да преобразят градината могат да помогнат различни градински растения, сред които особено популярни са хортензиите от различни сортове, особено Pinky Winky.

Важно! Дългогодишният опит на градинарите показва, че отглеждането на красива градина не е трудно, но дори и такава на пръв поглед безпрашна работа има редица нюанси, които трябва да бъдат взети под внимание, така че розовите храсти на хортензия на метлицата да не умрат при първите лоши метеорологично време.

Необходимо е да изберете растителен разсад за засаждане. Днес на пазара има много разновидности на хортензии. Такъв богат избор се дължи преди всичко на факта, че хортензията на Pinky Winky е доста популярна сред градинарите.

Освен това цветята се вкореняват добре в руския климат, което прави отглеждането им най-малко проблематично за градинарите. Те, като правило, не носят много проблеми на градинарите, но дори този сорт има свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при засаждането.

Подготовка и избор на мястото за кацане

Когато планирате да засадите храст на вашия сайт, трябва да се погрижите за химикалите и торовете, които ще са необходими при грижата за растението. След всички покупки трябва да започнете подготовката за кацане:

  1. Особено внимание трябва да се обърне на количеството светлина на мястото, където ще расте хортензия Pinky Winky.Струва си да се даде предимство на района, който е постоянно под добро осветление. Панцилната хортензия се характеризира с достатъчно светлина. Пинки реагира добре на кратко засенчване през целия ден. Вторият момент при избора на място е вятърът. Този сорт не обича да пляска, така че мястото трябва да бъде защитено от вятъра, доколкото е възможно.

    Хортензиите се нуждаят от много светлина

  2. Почвата трябва да е рохкава, добре е да пропускате влага и въздух, за да може растението да има достатъчно храна.
  3. Трябва предварително да се погрижите за органичните торове. Торът не трябва да се прилага върху почвата при засаждане на Pinky. В процеса на прегряване той започва да повишава температурата на земята, което се отразява зле на състоянието на корените и целия храст. Ето защо е необходимо предварително да закупите хумус или да сложите оборски тор, така че той да perepil.

Засаждане на сорт на постоянно място

За да се засади растение, се изкопава дупка от 50 * 50 см, хумусът се полага до дълбочината му и се поръсва пръст, а след това торф. Някои градинари правят хранителна смес от равни части: хумус, торф, пясък и изгнили листа. В ямата се излива вода. Върху субстрата се поставя храст, корените се погребват внимателно, като се държи основната шийка на няколко милиметра над ямата. Корените са покрити със земя, а почвата около храста е уплътнена. Районът около храста се разлива с вода.

Ако планирате да засадите няколко растения хортензия, разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 1,5 m.

Размножаване на хортензия Pinkie Winky

Преди засаждането също си струва да се вземе решение за вида на възпроизвеждане на бъдещия храст на хортензия. Съвременните летни жители са склонни да се придържат към два основни типа размножаване: семена и резници.

Размножаване Pinkie Winky

Типът семена се счита за по-професионален: към него няма да се придържат градинарите любители, а от опитните производители на цветя и животновъди. Размножаването на хортензия чрез резници е по-малко трудоемък процес.

Резници

Първо, струва си да се събира посадъчен материал, който може да се получи, например, от съседи по време на резитбата на растението през лятото по време на образуването на съцветия. След отстранените издънки е необходимо да се подготвят парчета с няколко (за предпочитане два) възела, след което да се задълбочи растението в контейнер със сместа с два до три сантиметра и вода. Когато издънките се вкоренят, хортензията трябва да бъде трансплантирана на открито в градината.

Полезно. Размножаването със семена се използва изключително рядко, дори за производствени цели. Този метод е трудоемък, резултатът не винаги е приятен, тъй като цъфтящите храсти ще се появят от разсад след 2-3 години.

Слоеве

В началото на пролетта около храста се изкопава почва, опложда се и се разсипва. След това издънката се огъва на земята и се "закрепва". Можете да го поръсите със земя веднага, можете да направите това след няколко дни. До края на август от мястото на вкореняването ще се появят млади издънки. По-близо до октомври, всеки издънка се отделя и се заравя в почвата.

Грижа за хортензия Pinkie Winky

Необходимо е да се обърне специално внимание на грижите за хортензията. Всички сортове на това растение имат приблизително еднакви изисквания за условията на отглеждането им, но си струва внимателно да се проучат исканията на придобития сорт, тъй като той може да бъде капризен към средата си.

Грижа за Pinky Winky

За да могат старите храсти да цъфтят обилно, е необходимо всяка година да се съкращават издънките (с 2/3). Всяка резитба се извършва в началото на пролетта, докато листните пъпки не цъфтят.

Важно! Подрязването е важен момент в поддържането. Изисква се не само за подмладяване на старите растения, но и за предотвратяване на болести и вредители. В удебелената корона те се появяват много по-често.

Режим на поливане

Сортът хортензия Pinky Winky е доста хигрофилен, поради което се нуждае от редовно и обилно поливане. Поливайте растенията поне 2 пъти седмично.Спокойно толерира кратка суша, но дълго време без влага, растението ще започне да отделя листата си, пъпките ще потъмнеят.

Подстригване на Pinkie Winky

За да намалите честотата на поливане и да задържите влагата в почвата, покрийте я с дървени стърготини или слама. Можете да използвате торф за тези цели.

Подхранване

Тези растения се различават и по своите почвени изисквания. Хортензията обикновено се вкоренява по-добре във влагоемка почва с висока въздухопропускливост. Тя третира добре кисела или слабо кисела почва, обича калция, но не трябва да добавяте тор като тор или да подхранвате растението с азот.

Хранителни хортензии

Растенията се хранят със селитра или сложни торове с микроелементи: млади храсти само през есенния период преди зимуване, стари - 2 пъти годишно (по време на появата на първите листа и през есента).

Подготовка за зимата

Младите растения (на възраст до 3 години) са крехки, така че трябва да бъдат покрити за зимата. Като покривен материал може да се използва изгнил оборски тор, суха зеленина или торф. Дебелината на такъв подслон трябва да бъде най-малко 15 см. Коренната зона на храста е покрита. С възрастта хортензията ще стане по-издръжлива на зимата, ще й бъде по-лесно да понася ниски температури.

Храстите цъфтят до много студено, така че трябва да контролирате този момент. С появата на първите снеговалежи е необходимо да се отрежат пъпките, тъй като издънките могат да се отчупят под тежестта на снега.

Достатъчно лесно е да се грижите за градинските хортензии, процесът не носи много проблеми за градинарите. Растението се вкоренява добре в голямо разнообразие от условия. Ето защо хортензията Pinky Winky е чудесен вариант за преобразяване на вашата градина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина