Крушов мрамор: описание на сорта, опрашители

Крушовият мрамор е един от най-популярните сортове сред градинарите. Културата има широк кръг потребители и завладява със своя отличен вкус, забележителни характеристики на продукта, както и неизискваща грижа. Положителните му аспекти и сортовите характеристики са в състояние да задоволят всички изисквания на съвременното градинарство. Описанието на сорта круша Мрамор, неговите положителни и отрицателни качества, както и правилата за засаждане и грижи, ще позволят дори на начинаещ градинар да отглежда плодно дърво.

Описание на сорта круши Мрамор

Културата е получена през 1947 г. в района на Воронеж чрез кръстосване на генетичния материал от сортовете Лесная Красавица и Зимняя Мичурина. Автори на този вид са учениците на известния селекционер Иван Мичурин.

Крушов мрамор

Вписан е в Държавния регистър едва след 18 години. След това той става популярен дори извън Русия в умерените климатични зони. Крушовият мрамор се отличава с високи добиви и отлично качество на плодовете.

Дърво с височина до 4 м се характеризира с пирамидална корона, има големи лъскави листа с назъбени ръбове. Периодът на цъфтеж започва рано, появяват се бели съцветия, състоящи се от 8 средно големи цветя.

Плодовете започват да узряват през втората половина на август, последната дата за прибиране е в средата на септември. Теглото на всяка круша е от 130 до 170 г, но при благоприятни климатични условия и спазвайки правилата за грижи, индикаторът се увеличава до 220 г. От едно дърво можете да получите до 200 кг реколта. Плодът се характеризира със стегната зелено-златиста обвивка, зърнеста, сочна, кремообразна плът и приятен вкус, който заслужава високи оценки.

Внимание! Дегустаторите оценяват плодовете на 4.8 точки от 5.

Описание на сортовете круши Мрамор

Характеристики за кацане

Вкореняването, скоростта на формиране на растенията, както и показателите за добив в бъдеще зависят от правилното засаждане и добре избраното място за отглеждане и посадъчен материал.

Избор на място и час на качване

Точното време е през пролетта след последната слана. По-добре е да планирате процеса на засаждане в Москва и Московския регион в началото или средата на май, тъй като културата е особено чувствителна към замръзване през първите няколко години. Есенното засаждане е възможно само ако процедурата се извършва месец преди температурата да падне, докато почвата не се охлади: приблизително през първото десетилетие на октомври.

Когато определяте оптималната зона за засаждане на круши от сорта Мрамор, трябва да вземете предвид следните правила:

 • За отглеждане е по-добре да изберете места с добро осветление и питателна глинеста почва.
 • Избягвайте райони с високо ниво на подпочвените води. Не се допускат повече от 2,5 м от земята.
 • Защитете дървото от силен вятър и течение. Можете предварително да изберете място на 3-4 метра от оградата или сградата.

Забележка! Ако има застой на влага на мястото на засаждане, ситуацията трябва да бъде премахната чрез полагане на дренаж.

Избор и подготовка на посадъчен материал

При избора на разсад трябва да се даде предпочитание на следните екземпляри:

 • възраст не повече от 2 години;
 • кореновата система е оборудвана с най-малко 3 процеса, дълги най-малко 25 cm;
 • издънка с 3 странични клона;
 • кора без дефекти, пукнатини, механични повреди и симптоми на заболяване.

Съвет! По-добре е да закупите посадъчен материал, чиито корени са увити в земна топка, която ги предпазва от повреди.

Оставете кореновата система в разтвора за стимулиране на растежа за 2-4 часа преди засаждането.

Технология за кацане

За да не се проточи по-нататъшният растеж и развитие на растението, препоръчително е да се проучи подробно схемата на засаждане и да се следва:

 1. Изкопайте дупка с диаметър и дълбочина най-малко 70 см, ако е необходимо, оплодете почвата със сложни торове.
 2. На дъното сложете слой от натрошен камък, счупена тухла и експандирана глина. Ако има твърде много влага, нанесете глина, за да защитите кореновата система.
 3. Пригответе предварително хранителен състав от торф, хумус, компост и пясък в равни дози, добавете 300 g суперфосфат и 3 литра дървесна пепел, разбъркайте и напълнете в ямата.
 4. Поставете разсада така, че всички корени да са свободни, покрийте с пръст и натъпчете.
 5. Забийте в дървен кол на не повече от 1 м височина на 10 см от багажника, завържете дървото.

След засаждането поливайте обилно и мулчирайте ближния стволов кръг с окосена трева, дървени стърготини или сено.

Технология за засаждане на круши

По-нататъшни грижи

За да получите голямо количество висококачествена реколта, трябва да се опитате да извършите всички мерки за грижи своевременно и да се уверите, че културата не се нуждае от нищо.

Поливане

След засаждането обърнете внимание на поливането, тъй като мраморната круша не понася суша. Впоследствие липсва влага, плодовете могат да се разпаднат, самото растение може да изсъхне. Едно дърво през сухо лято се нуждае от 5 кофи вода. Поливането се изисква въз основа на метеорологичните условия, вида на почвата и възрастта на растението.

Подхранване

В началото на вегетационния период, за да ускори набора от зелена маса, крушата се нуждае от азот, който се съдържа в големи количества в хумус, лопен. По време на цъфтежа трябва да подхранвате почвата с калий и фосфор, като преди поливане добавяте разтвор на суперфосфат или калиев сулфат. За да стимулирате залягането и образуването на плодове, напръскайте два пъти с интервал от 2 седмици с разтвор на карбамид (1%). След прибиране на реколтата, изкопайте кореновата зона с въвеждане на 5 кг компост и 1 кг птичи тор.

Хранене с круша

Кога и как да подстригвате правилно

През първите 2 години след засаждането е важно да се прави санитарна резитба, ако е необходимо, за да се отстранят сухи или повредени клони. Тази процедура е необходима за възстановяване на декоративните качества.

Формиращата резитба се извършва от 3 години през пролетта преди соковия поток или през есента след прибиране на реколтата. Достатъчно е да оставите само 3-те най-мощни клона, а останалите се съкращават с 1/3 от дължината. През следващите години основният клон се подрязва в 8 пъпки, а останалите - също с една трета. За процедурата използвайте остър резач и след това обработете местата на среза с градинска смола.

На бележка!Подрязването на дървесина не се препоръчва, когато температурата падне до +8.

Варовик

Когато напускате, е важно да варосате багажника всяка година през пролетта и есента, за да защитите културата от силен студ, ярко слънце и гризачи.

Узряване, събиране, съхранение и използване на реколтата

Плододаването започва в края на лятото и завършва в средата на септември, по-рядко в началото на октомври. Беритбата е най-добра в топло и сухо време. Берете крушите заедно с дръжката.

Прибиране на реколтата

Съхранявайте плодовете в кутии или кошници с дървени стърготини, хартия в тъмно помещение с ниска влажност при температура от 0 до 3 градуса за не повече от 60-70 дни.

Крушовият мрамор се отнася до десертни сортове, поради което се използва за приготвяне на пресни десерти и препарати за зимата: конфитюр, компот, сок, пастили.

Болести и вредители - основните представители и методи за борба

Сортът е нестабилен при много болести и може да страда от вредители, поради което при първите признаци трябва да започнете борба:

ПроблемиМетоди за тяхното елиминиране
Черен ракОтстраняване на заразени части, дезинфекция с меден сулфат (2%)
Листа ръждаНанасяне на течност от Бордо (1%) върху листа
Крушови акариПръскане с колоидна сяра
МедианицаЛечение с отвара от бял равнец
МолецИнсталиране на риболовни колани през пролетта, варосване, обработка с инсектициди
Зелена листна въшкаИзползването на химикали, които са насочени към унищожаване на насекоми, които гризат листата

Важно!Когато използвате химикали, стриктно спазвайте реда, предписан в инструкциите на опаковката на лекарството и не надвишавайте дозата.

Опрашване

Дървото може да се опрашва самостоятелно, но за да се получи висок и качествен добив, е необходимо да се погрижите за наличието на допълнителни опрашители. Струва си да се има предвид, че мраморната круша цъфти по-рано от много други подобни култури.

Съвет!Чрез засаждане в близост до такива сортове като Катедрала, Татяна, Лада, Чижовская, Северянка, можете значително да увеличите добива.

Плюсове и минуси на сорта

Популярността на културата сред градинарите се основава на множество предимства, включително:

 • годишна висока и стабилна реколта;
 • бързо узряване на плодовете;
 • отлична презентация;
 • отлична транспортируемост поради здравата кожа;
 • устойчив имунитет срещу гъбични заболявания: струпясване, плодово гниене, брашнеста мана.

Представяне на плодове от сорта Мрамор

Когато отглеждате реколта, е важно да знаете за нейните недостатъци:

 • възможността за негативни последици след майските студове;
 • слаба устойчивост на продължително отсъствие на влага;
 • средна устойчивост на замръзване.

Недостатъците включват и късния период на плододаване, който започва едва на 6-тата година от живота.

Засадената круша от сорта Мрамор ще се превърне в предимство на градинския парцел и дълго време ще радва с красотата на цъфтежа си и богата реколта от полезни плодове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина