Pear Just Maria: описание на сорта, опрашители за нея

Почти всички градинари харесват крушата Prosto Maria заради нейните красиви и вкусни плодове, добър добив. Името на сорта напомня на много от известните бразилски телевизионни сериали, но всъщност крушата е кръстена така в чест на селекционера от Беларус Мария Мялик. Прародител на Just Mary е Butter Pear, която предаде всичките си добродетели на „потомка“. Изборът на сорта отне над 35 години.

Основните характеристики на сорта

Круша Мария принадлежи към късно узряващите сортове. В централна Русия и Московска област той започва да дава плодове в средата на есента. Този сорт се отличава с устойчивост на замръзване - дърво без последици за здравето или плододаването може да толерира температури от около -35 градуса, бързо се възстановява след размразяване.

Just Maria е красив и вкусен сорт

Забележка! Твърдите плодове имат добро качество на съхранение; те могат да се съхраняват в хладилник или хладна изба до януари-февруари.

Ширина на короната

До 10-годишна възраст крушовото дърво расте до средна височина (около 3 м) и има широка пирамидална корона с диаметър около 2-2,5 метра. Клоните със средна плътност започват да растат перпендикулярно на багажника, като постепенно повдигат краищата нагоре.

Бере се през есента. Просто Мария е устойчив на транспорт сорт. По-добре е да ядете круши, след като те малко се "улегнат".

Описание на плодовете

Масата на узрелите плодове достига 180-200 гр. Пулпът на крушата е нежен и сочен, светложълт на цвят. Вкусът е сладък с лека киселост (съдържание на захар е около 8%). Миризмата не е силна. Гладката кожа е покрита с малки точки. Ако крушите са узрели на открито слънце, тогава кожата може да придобие "дъбена" сянка.

Под яркото слънце плодовете на Just Mary придобиват лек загар

Предимства и недостатъци на сорта

Pear Just Maria има много предимства:

 • много сладък вкус и красива форма на плода;
 • устойчивост на заболявания като бактериален рак, струпясване, септория и вирусни инфекции;
 • бързо развитие и започване на плододаване;
 • постоянно висока производителност дори при неблагоприятни метеорологични условия;
 • добро запазване на плодовете по време на транспортиране;
 • лекота на възпроизвеждане;
 • устойчивост на замръзване;
 • Редовна и обилна реколта: от едно средно голямо дърво могат да бъдат събрани около 40 кг плодове.

Просто Мария има само един недостатък - придирчив към околните условия: дърво, което расте на бедна или подгизнала почва, под въздействието на силен вятър или при слаба светлина, ще се развива бавно и ще дава плод плодо.

Дати на кацане

За да се предотврати замръзването на младите дървета, те трябва да бъдат засадени най-малко 2 месеца преди първата слана. В топлите райони на нашата страна е най-добре да се засажда през есента, в началото на октомври. В райони с ранна и студена зима е за предпочитане да се засажда Just Maria през пролетта, след установяването на стабилно топло време.

Допълнителна информация. За да се предотврати отварянето на разсад на листни пъпки по време на пролетното засаждане, най-често те започват да се засаждат в края на април.

Подготовка на разсад и яма за засаждане

Най-добре е да засаждате дървета в неутрална или слабо кисела почва. Яма за есенно засаждане се приготвя през пролетта: изкопава се на дълбочина около 70 см и последователно се запълва с:

 • 5-10 см дренаж;
 • 20 см - слой от смес от трева, пясък, торф, хумус и биостимулант.

Дълбочината на ямата за засаждане не трябва да надвишава 70 cm

Преди засаждане разсадът трябва да се потопи във вода за няколко часа, към който трябва да се добави стимулант на растежа на корените, например "Хетероауксин", "Корневин" или "Епин".

Важно! За да не бъдете разочаровани от отглежданите дървета, трябва да купувате разсад само в доказани магазини или разсадници в същия климатичен регион, където ще бъде засадена крушата.

Засаждане на разсад и грижи за тях

Крушовите дървета се засаждат по следния план:

 1. От ямата за засаждане се извлича достатъчно количество почва, така че корените на разсада да се поберат в кухината.
 2. В центъра трябва да се излее малък хълм, на разстояние 10-15 см от него, забийте в дървено колче на височина около 1 м от повърхността на земята.
 3. Разстелете корените на разсада.
 4. Спуснете младото дърво в дупката за засаждане.
 5. Запълнете дупката, така че кореновата шийка на разсада да остане на височина 3-5 см над нивото на земята.
 6. натъпчете горния слой на почвата.
 7. С помощта на еластична лента внимателно завържете дървото за колчето, като се уверите, че стволът не е притиснат.
 8. Направете кръг близо до багажника с валяк, направен от пръст, по диаметъра на отвора.
 9. Поливайте разсада обилно.
 10. Мулчирайте почвата. Като мулч можете да използвате иглолистни игли, изгнили дървени стърготини или прясно окосена трева.
 11. Нарежете дървото на височина 70-80 см и съкратете клоните му с около една трета (ако има такива).

Грижата за разсад няма да създаде трудности дори за начинаещи градинари. Растенията трябва да се поливат навреме и правилно (през първите 2 години не се нуждаят от торове), както и периодично да се разхлабят кореновите кръгове, за да се осигури кислород на корените.

Зимна защита на дърветата от набези на зайци

Забележка! Зайците много обичат кората на младите крушови дървета, особено през есента и зимата. За да защитите разсада, увийте го с дебел картон и закрепете конструкцията с тел. След настъпването на пролетта „бронята“ може да бъде премахната.

Поливане

Една млада фиданка трябва да се полива ежедневно, като се излива 10 литра вода под нея. Възрастното растение е наситено с влага по следната схема:

 1. Веднага след топенето на снега.
 2. Преди пролетното разрохкване на почвата.
 3. Когато младите листа едва започват да се появяват.
 4. Преди цъфтежа.
 5. През топло и влажно лято е необходимо веднъж месечно да се полива дървото, ако настъпи суша, тогава почвата трябва да се навлажнява по-често.
 6. Последното поливане през годината се извършва през втората половина на септември. Необходимо е плодовете да се наситят със сокове и да не се изсушават.

Повърхностно напояване на круша

Допълнителна информация. Най-популярният начин за напояване на крушовите дървета е повърхностното напояване: около ствола се изкопава жлеб с дълбочина около 15 см и се пълни с вода от кофа или маркуч под ниско налягане.

Мулчиране и грижа за кръга на багажника

Можете да мулчирате Just Maria със слама, компост или прясно окосена трева. Препоръчително е да използвате настъргана кора или дървесни стърготини като мулч, за да придадете привлекателен външен вид на стволовия кръг.

Подрязване и оформяне на короната

Основни принципи на правилното формиране на короната:

 • върхът на дървото трябва да се подрязва всяка година до нивото на горните клони;
 • клоните, растящи навътре, се изрязват;
 • през пролетта, преди соковете да започнат да се движат, се извършва кастрене на резитба;
 • през есента (след като листата са отпаднали и дървото е заспало), всички счупени и болни клони се отстраняват.

Важно! Всички секции трябва да бъдат обработени с градински лак.

Сортове за опрашване

Това разнообразие от овощни дървета е отчасти самоплодно, т.е. приблизително 20% от цветята са оплодени със собствен прашец.За да може плодовете да плододават добре, трябва да бъдат засадени до други опрашители, чиито времена на цъфтеж са еднакви. Най-подходящи за тази цел са сортове като Херцогиня и Памет на Яковлев.

Забележка! Опрашването между различните сортове подобрява качеството на яйчниците и увеличава добива.

Цъфтящите круши се опрашват едновременно

Как се размножава круша

Просто Мария, както повечето други сортове круши, се размножава лесно. Това може да стане по три начина: чрез присаждане, присаждане на друго дърво или чрез наслояване.

Подготовка за зимата

Въпреки че дървото може да издържи на силни студове, когато се отглежда в Урал, то трябва да бъде покрито през зимата. Това се прави по следния начин:

 1. Кръгът на багажника е изчистен от трева, пръчки и други отломки.
 2. Мулч се излива така, че по краищата на кръга дебелината му да достигне 10 см, а до багажника - до 25-30 см. Можете да използвате и хумус.
 3. Багажникът и долната част на основните клони трябва да бъдат избелени, за да се предпазят от зайци.
 4. Увийте дъното на багажника с покриващ материал, който позволява на въздуха да премине през него.
 5. През зимата трябва да се полага сняг около багажника, като се подновява снежната преспичка, докато тя утихва, и се разгражда ледената кора върху нея.

Събиране и съхранение

Плодовете трябва да се берат неузрели, жълто-зелени на цвят и да се оставят да узреят за 1,5-2 месеца в хладно помещение. Когато са напълно узрели, крушите стават златисто жълти, много меки и нежни. Плодовете се транспортират в „незрял“ етап, за да се запазят по време на транспортирането.

Берете круши леко неузрели

Болести и вредители: контрол и профилактика

Въпреки че Just Maria се отличава със силен имунитет, по време на огнища на болести е необходимо внимателно да се следи състоянието на дърветата, за да има време да се предприемат действия навреме. Ако листата започнат да изсъхват и се извиват върху крушата, както и цветя и яйчници падат, тогава дървото е нападнато от листната червея листна въшка, заедно с обикновените мравки. Можете да се борите с вредителите както с помощта на готови препарати, така и с народни средства (например тинктура от чесън или разтвор на сапун за пране).

Ако има градинар, който все още не е опитвал крушата Just Maria, тогава описанието на този прекрасен сорт и неговите вкусови характеристики със сигурност ще го тласнат да засади такова дърво на своя сайт.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина