Червени петна по листата на ябълково дърво: причини за лечение

Червените петна по листата на ябълковото дърво са често срещани и показват проблем. Не си струва да се пренебрегва този знак, тъй като при липса на адекватни мерки това може да доведе не само до загуба на добив, но и до смърт на дървото. Но преди започване на терапията е необходимо да се установи причината за зачервяването на листата. В противен случай всички усилия могат да бъдат пропилени.

Защо се появяват червени петна по листата на ябълково дърво, какво да правя

Червени петна могат да се появят на листата на ябълката по ред причини. В повечето случаи това се дължи на неправилна или недостатъчна грижа за дърветата. Навременната корекция ви позволява бързо да разрешите проблема. Но понякога този симптом се появява в резултат на развитието на болестта. В този случай е необходимо да се извърши комплексно лечение, за да се предотврати по-нататъшното разпространение. Само чрез определяне на причината, поради която листата започнаха да стават червени на ябълковото дърво, е възможно да се спаси дървото и бъдещата реколта.

Червените петна по листата на ябълковото дърво са знак за проблем.

Важно! При някои сортове ябълки младите листа първоначално имат червеникав оттенък, но с узряването си стават зелени.

Недостиг на калий

Липсата на този компонент в почвата провокира появата на червеникав ръб по ръба на листните плочи. Дефицитът на калий често се придружава от азотен глад, тъй като ябълковото дърво не е в състояние да усвои един компонент с липса на друг.

В случай на хранителен дефицит, на първо място, трябва да извършите листно подхранване.

Проблемът може да бъде отстранен чрез листно подхранване на листа, за да се ускори достъпът на калий до върха. За целта разтворете 50 g калиева сол в 10 литра вода. Също така трябва да поливате ябълковото дърво с качулка на дървесна пепел. За да направите това, изсипете 200 g от компонента с 1 литър вряща вода и оставете за един ден. След периода на изчакване добавете до 10 литра студена вода. Изсипете 2 литра от получения разтвор под всяко дърво.

Недостиг на фосфор

При липса на това хранително вещество листата на ябълковото дърво придобиват лилав или бронзов оттенък, който първоначално се появява близо до дръжката. В резултат на недостиг на фосфор настъпва преждевременно опадане на листата и плодовете започват да отпадат незрели.

За да разрешите проблема, първо трябва да напръскате короната на ябълковото дърво с 0,5% разтвор на амофос. В бъдеще провеждайте такова подхранване през следващия сезон от април до средата на лятото на интервали от 2-3 седмици. Освен това, три пъти на сезон трябва да поливате ябълковото дърво със суперфосфат в размер на 40 g на 10 литра вода.

Липса на магнезий

Дефицитът на магнезий обикновено се появява при отглеждане на ябълково дърво на песъчливи глинести почви. В този случай между вените се появяват червени петна. За да се премахне проблемът, е необходимо да се напръскат листата и издънките с разтвор на магнезиев сулфат в размер на 2 g на кофа вода. През сезона не могат да се извършват повече от 4 такива лечения.

Несъвместимост между подложка и издънка

В този случай всички листа на ябълковото дърво трябва да станат червени. Това е признак, че издънката и подложката са физиологично несъвместими. Също така се появява характерен наплив на мястото на инокулация. Безполезно е да се борим с това явление. За да разрешите проблема, трябва да смените ябълковото дърво на ново.

Червено-жлъчна листна въшка

Когато едно дърво е засегнато от този вредител, по листата се появяват изпъкнали червеникави петна. Можете да намерите червено-жлъчни листни въшки на гърба на плочите, тя се храни със сок от дървета и засяга младите издънки. При липса на мерки за контрол засегнатите листа започват да се свиват и деформират. За борба с вредителя е необходимо да се обработи короната. Препоръчително е да се пръска със системни лекарства като "Fufanon" или "Actellik".

Масовото разпространение на листни въшки се случва в сухо горещо време.

Важно! Възможно е да се идентифицира появата на червено-жлъчната листна въшка чрез постоянно движение на мравки по дървото.

Кафяво петно ​​или филостиктоза

При това заболяване на листата на ябълковото дърво се появяват малки червеникави петна, които впоследствие придобиват кафяв оттенък и увеличават размера си. Гъбата се храни с клетъчен сок, който нарушава метаболитните процеси в тъканите и причинява некроза. В бъдеще засегнатите листа започват да изсъхват и да падат. Първите признаци на гъбична инфекция се появяват през май.

Ако не третирате своевременно ябълковото дърво от кафяво петно, тогава можете да загубите не само реколтата, но и цялото дърво. За борба с болестта е необходимо да се третира короната с меден сулфат, "Falcon", "Strobi", "Topaz".

Важно! Филостиктозата се разпространява бързо при влажно, ветровито време.

Черен рак

Това заболяване се появява при отслабени, отслабнали ябълкови дървета. В този случай първоначално по листата се образуват червеникави точки, които след това потъмняват и се разпространяват по ствола, клоните и дори плодовете.

Важно! Дърветата в южните райони на страната са по-податливи на черни раци.

Засегнатите области с черен рак постепенно отмират

За да се спаси ябълковото дърво, е необходимо да се премахнат всички некротични области и да се обработят отворените рани с 3% разтвор на меден сулфат. След това те трябва да бъдат покрити с градинска смола. Като превантивна мярка се препоръчва да се пръска ябълковото дърво с 1% разтвор на течност от Бордо всеки месец, с изключение на периода на цъфтеж.

Млечен блясък

Болестта може да бъде разпозната по светлорозовите петна по листата от южната страна на дървото. Впоследствие на клоните се появява сивкав перлен блясък, който се разпространява бързо. На този фон незрелите плодове започват масово да се рушат. Ако болестта покрива скелета на дърво, то умира.

Провокиращи фактори за развитието на млечен блясък:

  • замръзване на дървета;
  • воден и минерален глад на короната;
  • резки температурни скокове;
  • лош дренаж;
  • липса на вар в почвата.

Дървото може да бъде излекувано само в началния етап на поражението. За да направите това, е необходимо да коригирате поливането и да обработите короната с 3-5% разтвор на меден сулфат. Като превантивна мярка е необходимо да избелите ствола и скелетните клони на ябълковото дърво през есента и пролетта.

Важно! Подхранването с фосфорно-калиеви торове повишава устойчивостта на ябълковото дърво към болести.

Механични повреди на кората

Листата по клоните могат да се извиват и да се зачервят в резултат на метаболитни нарушения в тъканите. Това може да се дължи на факта, че кората е силно смачкана от жицата или въжето, което пречи на преминаването на храната до върха на летораста.

За да коригирате ситуацията, е необходимо да премахнете стеснението и с помощта на градински нож да направите няколко разреза в кората над и под това място.

Преовлажняване на почвата

Проблем може да възникне и когато подземните води са близо, засаждане на ябълково дърво в глинеста почва, както и в случай на дърво в низина. Всички тези фактори водят до факта, че достъпът на въздух до корените е нарушен, така че листата могат да станат розови. За да разрешите проблема, трябва да добавите пясък и торф към кореновия кръг и внимателно да ги смесите с горния слой на почвата. Също така, на разстояние 1,5 м от багажника е необходимо да се направи дренажен канал и да се регулира режимът на напояване.

Продължителният застой на влагата провокира зачервяването на листата

Саждива гъбичка

Преносителите на това заболяване са листни въшки и медена роса.Първоначално на листата се появяват малки червеникави точки, впоследствие плочите се извиват, което показва инвазия на вредители. Тогава върху тях се появява саждист цвят, който постепенно се разпространява по цялата корона на дървото.

Важно! Хранителната среда за гъбичките е сладникава течност, която насекомите отделят по време на живота си.

За лечение е необходимо първоначално да се измие плаката с поток вода от маркуч и след това да се извърши комплексна обработка срещу вредители с "Aktellik" и срещу болестта с "Horus" или "Fast".

Монилиоза (гниене на плодове)

Често срещано заболяване във всички семена от семена. Първите признаци на монилиоза се появяват през пролетта по време на периода на цъфтеж. На първо място, пъпките изсъхват, а след това болестта се разпространява в листата и издънките, които отначало придобиват червеникав оттенък и започват да се навиват. В бъдеще засегнатите области стават кафяви, което създава впечатление за изгаряне.

За лечение на този етап е необходимо да се изрежат повредени издънки, улавящи до 15 см здрава тъкан. След отстраняване ябълковото дърво трябва да се напръсква с "Horus" три пъти на интервали от 10 дни.

В бъдеще монилиозата може да се появи върху ябълките през лятото по време на периода им на узряване. Това се улеснява от хладно и влажно време. По това време е необходимо да се изхвърлят всички разлагащи се плодове и да се напръска дървото с продукт като Strobi.

Цитоспороза (инфекциозно увяхване на кората)

Това заболяване засяга отслабените дървета. Първите признаци могат да се наблюдават през периода на цъфтеж на ябълковото дърво, а именно през юни. Те се появяват като червеникавокафяви кори, пълни с гъбични спори.

Цитоспорозата наподобява на външен вид черен рак

В резултат на гъбична инфекция по листата се появяват и червено-кафяви петна на фона на хранителен дефицит. За лечение е необходимо да се почистят засегнатите участъци от кората и да се напръска короната и издънките с меден или железен сулфат.

Важно! Цитоспорозата може да се развие бавно и непрекъснато или бързо, което причинява смъртта на дървото за един сезон.

Ръжда

Гъбичната болест се разпространява върху ябълковото дърво от хвойната. Може да се разпознае по жълтеникаво-зелените петна по листата през пролетта, които придобиват червеникаво-червен оттенък до средата на лятото. На обратната страна на плочите се образуват туберкули, вътре в които са спорите на гъбичките.

Ръждата е по-често в Крим и Краснодарския край. За лечение е необходимо да се прилага "Horus", "Strobi" - три пъти с честота 10 дни.

Ябълкова мозайка

Това вирусно заболяване се разпространява с ябълков прашец и семена. Симптомите се появяват като мозайка от светлочервени листа. Признаци могат да се видят в началото на вегетационния период. На този фон растежът на дървото и добивът намаляват. Мозайката не се поддава на лечение. Вирусът умира при повишени температури на въздуха в рамките на + 37-40 градуса.

Превенцията намалява вероятността от развитие на мозайка

Какво да направите, ако листата на ябълковото дърво станат червени и се извиват

След като установихте причината за червените листа на ябълковото дърво, трябва да се запознаете с начина за лечение на дървото. На първо място е необходимо да се хранят с фосфорно-калиеви минерални смеси, които ще повишат устойчивостта и ще засилят имунитета.

В случай на увреждане от вредител, короната на дървото трябва да се напръска с подходящ инсектицид, а в случай на заболяване - с фунгицид. Също така е необходимо да почистите стъблата и скелетните клони и след това да ги избелите с вар. Освен това трябва да инсталирате задържащ колан.

За да се намали впоследствие вероятността от такъв проблем, е необходимо:

  • коригирайте поливането;
  • своевременно прилагайте торене, като вземете предвид етапа на развитие;
  • в началото на пролетта и есента, напръскайте короната с фунгициди и инсектициди;
  • разхлабете кореновия кръг;
  • премахнете падналите листа и го изгорете.

Червените петна по ябълковото дърво не могат да бъдат пренебрегнати, тъй като по този начин дървото показва, че се нуждае от помощта на градинар.В повечето случаи, за да отстраните проблема, е достатъчно да коригирате грижите за ябълковото дърво. И тогава можете да разчитате на добра реколта в края на сезона.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина