Засаждане на сливи, правилни грижи и отглеждане

Всеки градинар може да отглежда сливи, но не всеки е в състояние да получи добра реколта. Факт е, че градинската слива е термофилна култура, която трябва да бъде правилно засадена и отгледана. Ето защо е необходимо предварително да се разберат особеностите на отглеждането на сливови дървета в градината.

През кой сезон е по-добре да се засажда

Мнозина се интересуват кога да засаждат слива. Засаждането може да се извършва както през пролетта, така и през есента. През пролетта работата по засаждането се извършва през втората половина на март, така че дървото да има време да пусне корени преди началото на лятото. Сливите, засадени в земята преди лятото, са по-силни. Рядко се разболяват и бързо растат.

Сливата е плодно дърво, отглеждано от много градинари.

Допълнителна информация.Грижата за сливите през лятото и пролетта е по-трудна. Поради високата слънчева активност е необходимо разсадът да се засенчи и да се покрие с кърпа.

Много градинари избират да засаждат през есента поради липсата на суша и топлина. Облачно време, високи валежи и ниски температури позволяват на дървото бързо да пусне корени на ново място. Растенията трябва да бъдат засадени в края на септември или началото на октомври, преди да започне сланата.

Избор на сайт

Преди да засадите слива, трябва да изберете подходящо място за нея. Мястото за по-нататъшно кацане трябва да отговаря на следните изисквания:

 • Добра слънчева светлина. Липсата на светлина може да повлияе негативно на отглеждането на сливи и поради това не трябва да се засажда на сенчести места.
 • Липса на вятър. Седалката трябва да бъде надеждно защитена от силни пориви на вятъра.
 • Плодородна почва. За да получите добра реколта от сливи у дома, трябва да отглеждате дървета в плодородна почва с ниска киселинност.
 • Много свободно пространство. Кореновата система на сливата расте бързо. Затова трябва да се засажда на места, където няма дървета, храсти и други растения на разстояние най-малко три метра.

Избор на фиданки

Добивът на слива директно зависи от избрания сорт. Избира се, като се вземе предвид площта, в която ще се отглежда дървото. Например, устойчивите на замръзване сортове са подходящи за Урал и Сибир. За Централната ивица, Ленинградска област и Московска област - всякакъв вид сливи.

Пожълтяването на листата показва негодността на разсада

Когато избирате дърво за засаждане, трябва внимателно да го разгледате. За по-нататъшно засаждане не можете да използвате разсад с такива характеристики като:

 • счупени издънки;
 • жълти петна по багажника;
 • слабо развит корен;
 • дефекти на багажника;
 • място за ваксинация, напълно покрито с кора;
 • следи от разпад на багажника.

Допълнителна информация. Дебелината на ствола на разсада трябва да бъде 1-2 cm.

Подготовка на разсад

Преди да засадите слива, трябва да прочетете инструкциите за приготвяне на разсад. Процедурата е следната:

 1. Подрязване на корени. Корените трябва да се изплакнат с топла вода, след което краищата се подрязват.
 2. Отрязване на земната част. При изкопаване на разсад от земята, кореновата система често се наранява. Това води до дисбаланс между земната част и корените.Ето защо е необходимо да отрежете клоните на дървото. Те се съкращават с една трета.
 3. Накисващи корени. За да отгледате здраво дърво, трябва да накиснете корените във вода преди засаждането. Тази процедура подобрява степента на оцеляване на разсада след засаждането.

Накисването на корените е задължително преди засаждането

Подготовка на почвата

Много начинаещи градинари се интересуват от това каква почва харесва сливата. Сливите растат най-добре в рохкава и плодородна почва, така че преди засаждането трябва да подготвите почвата. Това трябва да се направи през есента, преди началото на сланата.

Първо почвата се изкопава. След това се добавя смес за хранене, направена от суперфосфат, калиева сол и компост. Ако е необходимо, можете да варите района, за да намалите киселинността на почвата.

Важно! Необходимо е да добавите превръзка на дълбочина 30-40 см.

Агротехнологични препоръки

Има няколко агротехнически препоръки, които ще ви помогнат да разберете как правилно да засадите слива.

Отглеждане от кост

Поетапно ръководство за засаждане на сливови костилки е както следва:

 1. Пълнене на гърнето. Първо трябва да напълните контейнера с почвена смес. Приготвя се от речен пясък и копка земя, които се смесват в равни пропорции.
 2. Кацане. Семената се засаждат на дълбочина 2-3 см. Ако са няколко, те се засаждат на разстояние 10 см едно от друго.
 3. Поливане. Засадените семена от сливи веднага се поливат.

Семената се използват за производство на разсад от слива

Първите издънки ще се появят в рамките на 3-4 седмици, тъй като сливата расте достатъчно бързо. Контейнерите със засадени дървета трябва да се отглеждат на светлина при температура най-малко 10 градуса по Целзий. Растението се полива на всеки 3-4 дни.

Засаждане на сливи в дупка

Преди да се погрижите за сливата в страната, тя трябва да бъде засадена на открито. Инструкции за засаждане:

 1. Приготвяне на яма. Той трябва да бъде изкопан на разстояние най-малко един метър от други дървета и храсти. Дълбочината и ширината му не трябва да надвишават 70-75 см. Отдолу е направен дренажен слой от чакъл и натрошени тухли. След това всичко е покрито с почва, смесена с органични и минерални торове.
 2. Кацане. В процеса на засаждане разсадът се поставя внимателно в ямата за засаждане и се поръсва с пръст. След това почвата се полива и трамбова.
 3. Жартиера. Засаденото дърво трябва незабавно да бъде привързано към метална опора. Това може да бъде железен колче или обикновена дървена дъска.

Засаждане при повишени нива на подпочвените води

Сливите не трябва да се засаждат в ниско разположени места, където може да започне преовлажняване. При такива условия кореновата шийка ще спре да расте и дървото постепенно ще започне да умира. За засаждане трябва да изберете места, където подземните води се срещат на дълбочина 3-4 m.

Ямата за засаждане трябва да има дренажен слой за оттичане на влагата

Възможни грешки при кацане

Въпреки факта, че няма нищо трудно в засаждането и грижите за сливите, някои градинари все още допускат грешки. Сред най-често срещаните са:

 • засаждане на сливи под голям наклон;
 • добавяне на голямо количество превръзки;
 • преовлажняване на почвата;
 • удебелени насаждения.

Важно! Всички тези грешки могат да повлияят отрицателно на растежа на дърветата и образуването на плодове.

Слива - грижи и отглеждане

За една зряла слива трябва да се грижи правилно, за да продължи да дава плодове добре.

Подрязването на сливите трябва да се извършва с градински ножици.

Подрязване

През първите няколко години след пресаждането в открит терен дървото започва да расте активно. Клоните могат да се развиват неравномерно, така че трябва периодично да подрязвате израстъците, както и да подрязвате гниещи клони.

Първата резитба се извършва една година след засаждането. На дървото са оставени десет скелетни клона. Всички останали издънки трябва да бъдат напълно отстранени. Оставените клонове трябва да се съкращават с една трета всяка година.

Тор

Торенето трябва да се извърши три години след засаждането на дървото. Първото подхранване се извършва през есента, по време на изкопаването на мястото. В този случай в почвата се добавят минерални превръзки. Органични фуражни смеси не се добавят до лятото. През втората половина на юни и през юли използвайте инфузия на лопен. Също така дървото може да се храни с дървесна пепел или доломитово брашно.

По време на формирането на плодовете сливата се нуждае от минерални торове и поради това трябва да се подхранва по-често. Необходимо е да се добавят повече магнезиеви, калиеви и азотни торове в почвата.

Допълнителна информация. Ако листата на дървото се свиват и стават кафяви, тогава на растението липсва магнезий.

Мулчиране и поливане

Наложително е да се поливат сливовите дървета, тъй като без достатъчно влага те няма да дават добри плодове. Необходимо е обилно да се поливат сливи, така че почвата да се намокри на дълбочина 35-45 см. Под всяко дърво ще трябва да се излеят поне пет кофи вода. Не си струва преовлажняване на почвата, тъй като това ще доведе до появата на гъбични заболявания.

През втората половина на лятото трябва да направите мулчиране на почвата. Поръсете почвата близо до багажника със сено, слама или торф. Можете да отворите основата на дървото и да премахнете мулча през април.

Подготовка за зимата

Въпреки факта, че сливата е устойчиво на замръзване растение, тя все още трябва да бъде подготвена за зимата. Преди началото на зимните студове трябва да направите следното:

 • изкопайте почвата и мулчирайте с хумус;
 • покрийте кръга около багажника с филм;
 • варосайте клоните и багажника.

Мулчиране на почвата е процедура, която трябва да се извърши преди началото на замръзване

Допълнителна информация. Също така, преди началото на зимните студове е необходимо интензивно да се подхранва дървото, така че през зимата да има достатъчно хранителни вещества.

Когато започне плододаването

Много хора се интересуват кога сливата започва да дава плодове. Първите плодове започват да се образуват на дървото едва на четвъртата година след засаждането на открито. При някои ранни сортове сливи плододаването настъпва 2-3 години по-рано. На по-късните сортове, напротив - няколко години по-късно.

Слива е дърво, което може да се намери в почти всяка градина. Преди да започнете да отглеждате сливови дървета, трябва да се запознаете с особеностите на засаждането и грижите за тях.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина