Люлякът е храст или дърво? Как да отглеждаме люляк у дома

През пролетта люлякът е един от първите, които цъфтят, което радва не само с красиви цветя, но и със силен приятен аромат. Разглеждайки това красиво голямо цъфтящо растение, хората се опитват да разберат: люлякът е храст или дърво?

Видове и сортове храст люляк

Въпреки че люлякът е доста високо растение, той принадлежи към храстите. Люлякови родове Храсти, семейство Маслинови. В момента са известни повече от 30 вида, повечето от тях са диви растения. Те могат да бъдат намерени в Югоизточна Европа и Азия (главно в Китай). Подобно на домашните сортове, дивите представители на този род имат красиви цветя.

Цъфтеж на люляк

Цветята могат да бъдат с различни цветове: бяло, люляково, лилаво, розово. Събрани в метлица. Листата обикновено са цели, с обратна подредба, падат през есента. Плодът е капсула.

В градините различни видове люляци могат да бъдат намерени във всички краища на Евразия. Най-широко разпространен е обикновеният люляк.

Обикновена люляк

Голям храст, висок до 6 метра. Описанието на всички сортове е подобно. Листата са плътни, гладки, тъмнозелени, дълги до 12 см, разположени на 3 см дръжки. Цветя от различни нюанси на люляк, събрани в пирамидални съцветия, дълги до 20 см, цъфти на възраст 4 години. Югоизточна Европа се счита за родина.

За активен цъфтеж е необходима плодородна глинеста почва. Расте добре на по-бедни почви. Понася лека суша, средна устойчивост на замръзване. Може да расте в градски райони, позволява малко сянка. Кореновата система е мощна, което трябва да се има предвид при засаждането.

Люляци в града

Има голям брой разновидности, с различни периоди на цъфтеж и различни нюанси на цветята. Животновъдите са отглеждали сортове дори с жълти и чисто розови цветя. Популярни са следните сортове:

 • Люлякови сортове хортензия;
 • Джамбул;
 • Индия;
 • Богдан Хмелницки;
 • И други сортове.

Персийски люляк

В резултат на селекцията, при кръстосване на дребно нарязан люляк с афганистански, беше получен персийски люляков храст. Височината му не надвишава 2 метра, клоните са широко разпространени. Младите клони имат слабо опушване. Клоните за възрастни са кафяви, тънки.

Цветовете се отличават със силен аромат, имат бял или бяло-люляков цвят. От горните странични пъпки се развиват съцветия, дълги до 10 см, широки до 7,5 см.

Персийски люляк

Персийските люляци цъфтят през май. Плододаването настъпва през юли-август. Не се среща в дивата природа.

Китайски хибриден люляк

През 1777 г. във Франция е получен друг вид люляк - китайският хибрид. Отгледан е чрез кръстосване на обикновен люляк с персийски. Представлява мощен храст с разперени клони, височината му достига 5 м. Има заострени яйцевидни листа и големи цветя, чийто диаметър достига 1,8 см. Събрани в метли, дължината на които е до 10 см.

След цъфтежа цветята имат червеникаво-лилав оттенък и деликатен приятен аромат. В момента са отгледани сортове с бели, розови и тъмно розови двойни цветя.

Рошав люляк

Има второ име - космат. Храст с височина до 4 м. Листата са гъсти, клоните са изправени. Клоните на възраст над 2 години са голи, кафяво-жълти на цвят. Расте в Китай.

Има ароматни цветя с нежен лилав цвят, събрани в съцветия, чиято дължина достига 15-30 см. Цъфти през юни-юли. Добра устойчивост на замръзване. Използва се за озеленяване, както при групови насаждения, така и като жив плет.

Люляк Звягинцев

Той получи името си в чест на губернатора на Рига - Звягинцев. Открит е наскоро от експедицията на Г.Н. Потанин. В естествената си среда расте в планинските долини на Китай.

Сорт Звягинцев

Височината на храста е до 5 метра, короната е гъста, клоните са изправени. Дължината на листа е от 4 до 11 см. Върху листата има редки косми. Пъпките са розови. Цветята са много ароматни. Когато цъфти, храстът изглежда ефектно, периодът на цъфтеж е около 2 седмици.

Амурски люляк

При естествени условия може да се намери в Далечния изток и Китай. При благоприятни условия расте до 20 м. В градините максималната височина е около 10 м.

Най-големият недостатък е, че амурският люляк цъфти на 9-10 годишна възраст. Цъфтежът е доста дълъг - 20 дни. Расте добре в градски условия, издръжлив.

Унгарски люляк

В дивата природа се среща в Карпатите, Унгария и Югославия. Храстът е относително нисък, средно 3-4 м, максималната височина е 7 м. Има много клони. Цветята са дълги, тръбести, често лилави, не особено ароматни.

Растението е непретенциозно, расте бързо дори в градска среда. Понася добре прах и природни аномалии. Цъфтежът продължава 3-4 седмици.

Видове и сортове дърво люляк

Дървесният люляк много прилича на дърво, но всъщност е храст.

Майер

Компактни храсти от джудже люляци от този сорт не растат повече от 1,5 м. Растението расте само 10 см годишно. Издънките са кафяви, листата са малки, до 47 см. Дължината на съцветието е средно 10 см .Цветовете са разнообразни: бяло, лилаво, червено ... Цъфти през последното десетилетие на май - началото на юни. Издържа както на тежка зима, така и на сухо лято.

Лудвиг Шпет

Разпръснат храст с ярко лилави цветя, събрани в голяма метлица. Нараства до 3,5 см. Живее над 100 години. Расте бързо. Родина - Германия.

Мис Канада

Непретенциозно растение, достига височина 2,5 м. Цъфти обилно, цветята са малки, бордо-червени. Предпочита слънчеви райони с рохкава почва.

Мишел Бюхнер

Светлолюбив храст с височина до 4 м. Предпочита плодородни почви с добро осветление. Расте добре в градски условия, този сорт се използва за озеленяване. Цветовете са двойни, люлякови. Цъфти в края на май и цъфти доста дълго време.

Мадам Лемуан

Сортът придоби името си в чест на съпругата на френския селекционер Виктор Лемуан, която го отглежда. Метелките са големи, дълги до 20 см и широки до 8 см. В пъпките венчелистчетата в началото са зелени, но когато цъфтят, те променят цвета си на бял. Цъфти обилно годишно.

Красотата на Москва

Този красив сорт се отличава със своите двойни цветя, подобни на тези на роза. Цветът е розово-бял. Диаметърът на цветето достига 2,5 см, дължината на метлицата е 25 см.

Московска красавица

Цъфти дълго време. Много красив и необичаен сорт.

Сензация

Сортът получи името си заради необичайните си цветя, ярко лилави с бяла граница. Цветовете са големи, със слаб аромат. Листата са тъмнозелени. Размножава се предимно чрез резници.

Akkubifolia

Различава се от другите сортове по необичаен пъстър цвят на листата. Цветовете са полу-двойни, доста големи, със силен аромат. Бушът е висок, при благоприятни условия той достига до 4 m.

Видове и сортове вътрешен люляк

Почти невъзможно е да отглеждате люляк в къща или апартамент. Но има хибридно растение плектранус.Второто му име е люляк на закрито. Тези, които го виждат за първи път, веднага се питат: цветя от люляк или храст?

Характеристиката му е дълъг цъфтеж. Бушът цъфти през февруари и цъфти до края на есента. Расте добре в саксия на перваза на прозореца. Цветовете са люлякови, при недостатъчна светлина пребледняват.

Plectrantus хибрид

Минимални грижи: поливане, разрохкване, торене и подрязване. През лятото плектранусът може да се засажда на открито.

Дребнолистен люляк

Храст със сферична корона. На височина и ширина достига 1,5-2 м. Името си е получил поради малкия размер на листата. Цъфти дълго време. Когато цъфтят, цветята са лилаво-розови, след това променят цвета си на по-светъл.

Как да отглеждаме люляк на перваза на прозореца

През студените зимни вечери много искам да имам късче пролет у дома. Люляците просто символизират нейното пристигане. Ако желаете, можете да вземете цъфтяща клонка люляк за новогодишния празник, но за това трябва да опитате.

За целта през септември-октомври люляковите издънки с дължина около 80 см се отрязват и опаковат в полиетилен, поставят се в хладилник, държат се в хладилник 4-5 седмици.

Важно! Температурата трябва да е -2-5 градуса.

След това издънките се потапят в съд със студена вода за 10-12 часа. Остава само да поставите издънките в съд с чиста вода в изправено положение. Поддържайте оптимални температурни условия в стаята:

 • 1 седмица - 25 градуса;
 • 2 седмици - 20 градуса;
 • следващите седмици - 18-20 градуса.

  Расте у дома

Ако всички условия са изпълнени, можете да получите цъфтящи люляци на перваза на прозореца за 3-4 седмици.

Размножаване чрез резници

Най-лесният начин за размножаване на люляк е чрез резници.

Важно! Необходимо е да се вземат резници от млади култури, не по-стари от 5 години.

Как да размножавате люляк чрез резници у дома? Размножаването чрез резници става по два начина:

 1. Дървесни резници през есента;
 2. Зелени клонки през пролетта.

Може да се размножава и със семена.

Когато се размножава с дървесни резници, посадъчният материал се приготвя в края на есента - началото на зимата. За целта изберете клони с дължина 15 см.

Важно! Трябва да има поне 4 пъпки на клон.

Изрязаните резници се погребват в снега или се поставят в изба, след като се поставят в мокър пясък. През пролетта се засаждат клонки за вкореняване.

Отглеждане на посадъчен материал

Тъй като люлякът се вкоренява доста слабо, трябва да се засажда повече посадъчен материал. През пролетта клонките се накисват за половин ден в стимулатор за вкореняване.

Мини оранжерия

Засадени в подготвени лехи. Разстоянието между редовете трябва да бъде 10 см. Горната част на леглото е покрита с филм.

Засаждане на люляк в саксия

Ако не е възможно да се подготви мини оранжерия за резници, съгласно подобна схема те могат да бъдат трансплантирани в закрити саксии. Малките кутии са най-подходящи за тази цел. Разстоянието между редовете е най-малко 10 см. В такива контейнери резниците могат да растат, докато се образуват корени, след което те трябва да бъдат трансплантирани на постоянно място.

Подрязване на люлякови разсад

Как да засадите люляк? След около 30-60 дни се образуват корени. След това резниците се засаждат на постоянно място, където ще растат разсад. Формирането на короната започва да се извършва след 3 години. Подрязването се извършва в началото на пролетта. В същото време кореновите издънки се отстраняват, оставяйки само 6-8 красиво подредени клони.

Грижа

Грижата за люляка е минимална, така че ако разсадът е пуснал корени, тогава в бъдеще той ще расте без проблеми. Всички грижи се добавят при поливане, разхлабване и подхранване.

Люлякова градина

Режим на поливане

В началото на лятото храстът с люляк се полива, когато почвата изсъхне. На едно растение се консумират 2-3 кофи вода. През лятото плевелите се отстраняват и почвата се разрохква. От август поливането се намалява и се полива само в случай на продължителна суша.

Подхранване

Млад разсад се подхранва само с азотни торове в малки количества. През втората година се въвеждат 55 g карбамид и 70 g амониев нитрат. Освен това се прилагат органични торове, от 10 до 30 литра инфузия на лопен се изсипват под храста.

По време на цъфтежа

Не се изискват специални грижи през периода на цъфтеж. Поливането е достатъчно, ако няма дъжд. При достатъчна влажност просто трябва да се насладите на красивата гледка.

Люлякът е много непретенциозен в грижите, следователно, ако сте успели да го вкорените, можете да очаквате, че след няколко години красив и ароматен храст ще заобиколи градината. Доста е просто да изберете сорта на желания цвят и аромат, защото сортовият асортимент е доста широк. Люляците, подобно на хортензиите, могат да се превърнат в истинска украса на градината.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина