Кайсиеви сортове: най-добрите големи сортове в света

Почти всеки градинар у нас се занимава с отглеждането на кайсии на техния сайт. Има огромен брой разновидности на овощните култури, които се различават по вкус, зимоустойчивост, скорост на узряване и външен вид. По-долу можете да намерите подробно най-популярните от тях.

Кайсия: кратко описание на растението

Кайсията принадлежи към категорията широколистни дървета, чиято височина достига 6-8 м, а диаметърът на ствола е в рамките на 30 см. Формата на листните плочи е закръглена, дължината им е 8-9 см, ширината е 6 -8 см. Единичните цветя са боядисани в бели или розови нюанси. Диаметърът им е 3-4 см. Плодовете с кръгла форма са доста месести и сочни. Те могат да бъдат боядисани в различни цветове - от светло оранжеви, жълти тонове до червеникаво-оранжеви, в зависимост от сорта на кайсиите. Теглото на плодовете достига 20-80 г. Зрелите кайсии могат да се консумират пресни, приготвени от тях:

 • конфитюр;
 • конфитюр;
 • сушене (сушени кайсии и кайсии).

Продължителността на живота на кайсиевото дърво може да бъде до 100 години.

Забележка! Дървото дава плодове изобилно в продължение на 30-40 години.

Най-вкусните и сладки сортове кайсии за Московска област

Има голям брой сортове кайсии, които се отглеждат в района на Москва.

Водолей

Сортът от кайсии в средата на сезона расте доста бързо. Разстилащата се корона на дървото не е твърде гъста. Леко космените плодове са оцветени в жълто-оранжева палитра. Тяхната маса може да достигне 20-25 г. Пулпът от сочни плодове радва с богат сладък вкус с нотка на киселост. Консистенцията е деликатна. Кайсиите от сорта Водолей могат да се използват за прясна консумация, както и за приготвяне на компот, конфитюр, консерви.

Сорт Водолей

Кайсия викинг

Има видове кайсии, които радват градинарите с обилна реколта. Викингът принадлежи към такива сортове плодова култура. Височината на дървото достига 4,5-5 м. Този сорт е различен:

 • устойчивост на замръзване, устойчивост на суша;
 • висок добив;
 • големи плодове;
 • самоопрашване;
 • добър вкус и продаваемост;
 • ранно плододаване.

Забележка! Дървото трябва да бъде засадено в добре осветена зона.

Сортът викинг се нуждае от систематично подрязване

Кайсиеви сортове Амур и Орловчанин

Амур се счита за един от най-добрите сортове кайсия. Короната на средно големи дървета е гъста. Формата на слънчево-жълтите плодове е овална, а тяхната маса достига 20-35 г. Сладникавата пулпа се отличава с високата си плътност. Дърветата не са податливи на монилиоза. Купидонът се нуждае от опрашители, които могат да бъдат сортове като Хабаровски и Академик. Този вид овощни култури перфектно понася студове и продължителна суша. Основният недостатък е необходимостта от растение, което изпълнява функцията на опрашител.

Орловчанинът е сорт овощни култури, който започва да дава плодове от тригодишна възраст.Листните плочи са с големи размери, а масата на плодовете е в рамките на 34-35 г. Жълтите кайсии са леко космат. Сладката пулпа съдържа нотки на киселост. Самоплодното разнообразие от култура понася стабилно замръзване. Като се грижите правилно за реколтата, можете да постигнете обилно плододаване.

Височината на Орловчаниновите дървета достига 4 м

Ранно узряващи сортове

По-долу можете да видите ранно узряващите сортове големи кайсии, които радват градинарите с приятен вкус.

Пчелен мед

Височината на дърветата достига 4,5-5 м. Поради тяхната устойчивост на замръзване, растенията могат да издържат на спад на температурата на въздуха до -40 градуса. Можете да ядете най-вкусните кайсии едва през петата година след засаждането на разсада. Видовете мед имат стабилен имунитет, което дава възможност да се противопоставят на различни болести и вредители. На кожата със златист цвят се срещат точки с червен оттенък. Масата на плодовете, които достигат зрялост в средата на лятото, не надвишава 15 g.

Сорт мед

Царски

Едно средно голямо дърво започва да дава плодове 3 години след засаждането на разсада. Ранно узряване. Растежът на културата е бавен. Листните плочи от тъмнозелена палитра са с големи размери. Заоблената зеленина се стеснява към върха. Периодът на цъфтеж започва, докато листата се появят на дървото. Цветовете са предимно единични, а дръжката е къса. Диаметърът на венчелистчетата от бяло-розови нюанси достига 30 мм. От сладките плодове най-често се правят консерви и конфитюри.

Кралска кайсия

Мелитопол рано

Мелитопол рано - разнообразие от кайсии, което се препоръчва да се отглежда в региони с топъл климат. Реколтата узрява в края на юни. Височината на разстилащото се дърво достига 6 м. Теглото на плодовете, които понасят продължително транспортиране, е в рамките на 55-60 г. Сортът не се нуждае от допълнително опрашване. Сочната пулпа на едроплодна кайсия радва със сладникав послевкус.

Забележка! Можете да се насладите на първите плодове на Мелитопол рано само 5 години след засаждането на разсад на мястото.

Мелитопол рано

Описание на сортовете кайсии Академик и Лел

Лел се счита за един от най-добрите ранни сортове кайсия. Плододаването започва от 3 години след засаждането на разсада на мястото. Височината на дървото с разпръсната корона не надвишава 3 м. Добрият имунитет на културата му позволява устойчиво да понася нашествието на вредители. Плодовете са оцветени в ярко жълти нюанси. Теглото им не надвишава 20 г. Сортът е високодобивен и мразоустойчив.

Академик е зимоустойчив сорт, който подобно на кайсията Бял лебед радва градинарите със сочна и леко хрупкава плодова каша. Закръглено-удължената корона на културата не е удебелена. Узряването на реколтата приключва в началото на август. Плододаването е едногодишно. Академикът не е податлив на заболявания от типа:

 • монилиоза;
 • болест на клотероспориум;
 • плодово гниене.

Естрадно академично

Lescore

Първото плододаване на този вид овощна култура настъпва 5 години след засаждането на разсад. Lescore е устойчив на замръзване и не е податлив на болести. Дървото понася нашествието на вредители. Зрелите плодове могат да се берат в края на юни. Теглото им достига 90 г, подобно на кайсиите Сома. Най-деликатната пулпа радва със сочност и приятен сладко-кисел послевкус.

Всяко дърво Lescore може да се събира годишно 50-60 кг.

Кайсии сортове Alyosha и Monastyrsky

Альоша е ранна кайсия със сферична корона. Самоплоден сорт толерира слана. Масата на закръглени, леко космат плодове достига 20 г. Вкусът на пулпата е сладък. Големите кости се отделят лесно. Непретенциозността и способността за бързо адаптиране след кацане се считат за основните предимства на Alyosha. Недостатъците включват:

 • малък размер на плодовете;
 • обилен растеж на корените;
 • предразположение към проливане.

Монашеският тип средно големи кайсии има сферична разпръскваща се корона със средна плътност. Първото плододаване започва 4 години след засаждането на разсада на мястото. Плодовете с овална форма са оцветени в жълти тонове. По кората може да се открие розово-червен прах. Средното тегло на този вид кайсии е от порядъка на 18-22 g.

Монашеска степен

Опции за средния сезон

Често неопитните градинари се интересуват от името на сортовете големи кайсии, които принадлежат към категорията на растенията в средния сезон.

Саратовски рубин

Сортът плодови култури е идеален, като сорта Verny, за отглеждане в региони със студен климат. Теглото на плодовете достига 40 г. Приятният послевкус съдържа нотки на киселост. Кайсиите запазват своето представяне дори след продължително транспортиране, като сорта Дагестански. Реколтата се използва за приготвяне на сушени плодове. Допуска се кратка термична обработка на плодовете, което прави възможно запазването на полезните елементи, съдържащи се в продукта.

Забележка! Саратов Рубин е високодобивен сорт. Не е податлив на болести и толерира нападения от вредители.

Саратовски рубин

Шалах или ереванска кайсия

Високодобивният сорт е устойчив на замръзване и непретенциозен. Сочните плодове радват с приятни вкусови характеристики. Шалах е в състояние да се адаптира към различни климатични условия. Първото плододаване може да се очаква 4 години след засаждането на разсад. Теглото на всяка кайсия, оцветена в тъмно оранжева палитра, може да достигне 50 г. Реколтата често се използва за приготвяне на сладко от цитрусови плодове. Факт е, че плодовете на ереванския тип култура имат вкус на портокал.

Сорт Шалах

Кайсия Роял

Всеки сезон от зряло кралско дърво може да се събира реколта от 100-120 кг. Сортът е устойчив на замръзване и не е податлив на нападение от вредители. Можете да се наслаждавате на първите плодове в продължение на 2 години след засаждането на разсад на мястото. Атрактивният външен вид на плодовете се счита за значително предимство. На жълтата кожа се вижда червен руж.

Кралският изглед се използва за обработка

Изглед на ананас

Сортът ананас от овощни култури има висок добив. Първото плододаване започва 5 години след засаждането на младите дървета. След 15 години от дървото могат да бъдат отстранени повече от 120 кг реколта. Средно големи плодове със сладникав вкус издават невероятен аромат. Бялата кайсия е подходяща за приготвяне на десерти.

Забележка! Поради ниското си съдържание на калории, кайсиите често се използват от момичета, които искат да отслабнат.

Сорт ананас

Северен триумф

Устойчив на замръзване сорт плодова култура може да се самоопрашва. Северният триумф не е податлив на болести и толерира нападения от вредители. Можете да приберете първата реколта през 5-тата година от живота на разсада. Пулпът, който издава приятен аромат, е сочен и невероятно сладък. Сортът запазва своето представяне дори след продължително транспортиране. По време на цъфтежа растението изглежда много привлекателно, поради което е най-добре да го засадите от лявата или дясната страна на къщата, което несъмнено ще украси мястото през пролетта.

Северен триумф

Зимоустойчива кайсия руснак

Руснакът е устойчив на замръзване храстовиден сорт плодова култура, който може да издържи продължителни студове. Височината на дървото не надвишава 3-4 м. Сортът не се нуждае от сложни грижи. Масата на големите кръгли плодове достига 115 г. Костилката лесно се отделя от пулпата. Плътната кожа е оцветена в жълта палитра, а листата са в наситено зелен цвят.

Кайсия руски

Късно узряващи сортове кайсии

Кой градинар по света не обича да се поглези със сочна кайсия в края на лятото.Ето защо, когато засаждате градина, е важно да засадите късна кайсия. По-долу можете да намерите описание на най-вкусните сортове кайсии, които принадлежат към категорията къснозрели растения.

Искра

Къснозреещата кайсия, чието име е Искра, се отличава със своята непретенциозност. Дърветата с височина до 4 метра са способни да издържат както на силни студове, така и на продължителни сухи периоди. Масата на сочни плодове, от които излъчва невероятен аромат, може да достигне 53 г. Реколтата се използва активно за консервиране и готвене на кайсии.

Клас Iskra

Еделвайс

Нискорастящо растение, което може да се отглежда в Сибир, има широка и гъста корона. Височината на дървото е около 3 м. Плоските листни плочи са тъмнозелени. Теглото на плодовете може да надвишава 45-50 г. Кората на кайсиите е бледожълта. Пулпът е сладко-кисел, характеризиращ се с повишена плътност и сухота. Можете да се радвате на първите плодове в продължение на 4 години след засаждането на плодова култура на сайта.

Еделвайс

Сорт Kunach

Повечето градинари, попитани за най-вкусното разнообразие от кайсии, отговарят, че това е Kunach, който може да се отглежда както в Поволжието, така и в Московския регион, на Урал. Плододаването на късен сорт започва от 3-та година от живота на дървото. Сочната, леко груба пулпа е оцветена в ярко жълти тонове. Зимоустойчивият сорт не е податлив на болести и вредители.

Кунах

Консервна фабрика

Сорт късно цъфтящ се отглежда активно от градинарите в средната лента. Височината на дървото достига 4 м. Короната е доста плътна. Консервирането радва с устойчивост на замръзване и устойчивост на дълъг сух период. Масата на кайсиите достига 55 g.

Забележка! Поради високата якост на кората, кайсиите от сорта Консерви могат да се транспортират на големи разстояния. Атрактивната презентация остава.

Кайсия сорт Консервиране

Наблюдавайте

Pervise е изведен от животновъди от Армения. Градинарите активно отглеждат този вид овощни култури в Русия, благодарение на непретенциозността и високия добив на сорта. Всяка година от зряло дърво, което расте в градината, могат да бъдат отстранени около 70 кг плодове с ярко оранжев цвят.

Наблюдавайте

Най-големите сортове

По-долу са сортовете, които могат да бъдат намерени в реалния рейтинг на сортовете от най-големите кайсии.

Устойчив на замръзване сорт кайсия Червенобузи

Червенобузи - разнообразие от големи кайсии, които имат доста рядка разпространяваща се корона. Узряването на плодовете завършва в края на юли. Годишно се отстраняват до 100 кг реколта от възрастно самоплодно дърво. Теглото на плодовете достига 50-60 г. Формата им е кръгла, удължена. Кожата е със светло оранжев цвят. След като плодовете са напълно узрели, те започват да се рушат масово, като сорта Blue.

Поглед с червени бузи

Джудже кайсия Кримски купидон

В началото на есента любителите на кайсиите започват да виждат тези плодове в мечтите си. Ранно узряващите сортове се берат от дълго време, така че би било невъзможно да се насладите на вкуса на любимите си плодове, ако не късните сортове като Кримския Купидон. Този вид плодова култура радва градинарите с големи плодове, чийто размер достига 90 г. Сочната сладка каша е доста плътна. Приятният аромат идва от кората. Сортът се отглежда активно в Русия и Узбекистан.

Кримски Купидон

Полески едроплоден

Polesskiy едроплодният е елитен сорт със средна зрялост. Зрелите плодове могат да се берат през втората половина на юли. По-точната дата на прибиране на реколтата зависи от региона, в който се отглежда кайсиевият сорт. Както и узбекските сортове, най-добре е да засаждате разсад в черноземната земя. Месото на плодовете е нежно, а кожата се хруска леко по зъбите, когато се яде.

Забележка! Полеските едроплодни не са податливи на различни болести и устойчиво толерират нашествието на вредители.

Сорт Полески едроплоден

Най-вкусните сортове кайсии, изброени в статията, ще помогнат на начинаещ градинар да избере най-подходящите видове овощни култури, които в идеалния случай ще се вкоренят на неговия сайт. Независимо от вида на растението е важно да се грижите правилно за дървото, да наторявате навреме и да навлажнявате почвата в областта на кръга на багажника.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина