Сливни сортове: най-добрите сортове малки и големи за средната лента

Сливата е един от най-популярните и здравословни плодове. Тази култура се среща в почти всяка лятна вила. Има много разновидности на това растение, но животновъдите не спират дотук и продължават да разработват нови сортове сливи, така че изборът на най-подходящия вариант за себе си няма да бъде труден.

Популярни в Русия сортове сливи

Въпреки големия брой сортове сливи, има няколко от най-популярните сортове. Те са особено обичани от летните жители.

Заречна рано

Културата се отглежда в централните и черноземните райони. Доста лесно е да разпознаете дърво по леко извити клони. Започва да дава плодове на четвъртата година след засаждането. Този тип изисква наличието на множество опрашващи дървета. В това си качество такива видове като Etude, Volzhskaya красота са отлични.

Заречната рано дава реколта през юли

Можете да прибирате плодове в края на юли. Сливите са с големи размери, имат лилава обвивка и сладък вкус. Струва си да се отбележи, че те растат доста равномерно, така че клоните да могат да издържат на цялата реколта. Сортът се отличава с добра устойчивост на замръзване, понася нормално сухи периоди. Плодовете се съхраняват дълго време, добре транспортирани. Използва се за конфитюри, консерви и други цели.

Унгарска Пулковская (Зимница, Покровка, Зимовка)

Дърветата от този вид са силни и мощни, растат до 5 метра. Сортът има средна устойчивост на замръзване, добре се адаптира към новите условия. Културата е самоплодна, но ако в квартала има опрашители, плододаването ще бъде по-обилно.

Реколтата се отстранява след 4 години. Плодовете са доста големи, кожицата е червена, месото е жълто. Сливите са сочни, със сладко-кисел вкус, консумират се пресни и в препарати.

Сувенир на изток

Сливата се характеризира с ниска височина, понася добре слана. Въпреки това, ако се отглежда в студен климат, се препоръчва да се присаждат в по-устойчиви на замръзване видове.

За получаване на реколта е необходимо допълнително опрашване. Плодовете на сорта са едри, първоначално с оранжев оттенък, който постепенно преминава в тъмно бордо. Сливите са сочни, с много приятен вкус.

Забележка! Разнообразието от сливи Сувенир на Изток може да бъде повлияно от перфорираното място.

Ана Шпет

Сортът Anna Shpet е късен сорт, така че реколтата може да бъде събрана почти до средата на октомври. Дървото расте до 4-5 метра. Понася добре слана и рядко се разболява.

Кремът е доста голям, с тегло до 45 грама, овален. Кожицата на плода има тъмно лилав оттенък, има силен восъчен цвят. Пулпът е сочен, жълт.Вкусът е сладък, с лека киселост и богат аромат.

Медено бяло

Дърветата от този сорт растат много високи - до 7 метра. Първата реколта може да бъде получена през четвъртата година след засаждането, но за опрашване е необходимо да се засадят и други сортове наблизо - Renklod, Vengerka Donetskaya, Азербайджан.

Плодовете имат бледожълт оттенък, розово отстрани, като маса достигат 50 грама. Те се различават по вкус на мед и висока сочност, добре се съхраняват и лесно се транспортират.

Забележка! Несъмнените предимства на сорта са неговата устойчивост на силни студове и високи температури, както и на редки болести.

Plum Giant (Blue Giant, Top Giant)

Няколко сорта се отнасят към гигантските сливи, които се отличават с особено големи плодове - средното тегло надхвърля 100 грама. Дърветата от тези сортове се различават по капацитета на стволовете и клоните. Първата реколта се получава най-малко три години след засаждането.

Плодовете могат да имат различен нюанс - от жълт до лилав, добре транспортирани и съхранявани. Такива видове са най-често взискателни към условията на задържане, не понасят твърде добре студове и са податливи на различни заболявания.

Унгарска Корнеевская

Унгарската Корнеевская е едроплоден сорт, който може да заинтересува тези, които искат да знаят как се нарича голямата слива. Плодовете могат да се берат в средата на август. Дървото е със средни размери, понася добре както слана, така и суша. Рядко страда от различни заболявания. Самоплоден е.

Плодовете с доста голяма маса - до 150 грама, имат синьо-виолетова обвивка и жълта плът. Плодовете са сочни и много сладки, десертни сортове с ниско съдържание на калории. Реколтата е много изобилна, клоните понякога се чупят под тежестта.

Тула черна (Брянск късно)

Сортът се характеризира с висок имунитет към различни заболявания. Средно устойчив на замръзване. Плодовете са тъмносини на цвят, средни по размер, имат сладко-кисел вкус. По-често се използват за прибиране на реколтата и приготвяне на сушени плодове.

Адигските сини сливи са отлични за сушене

Можете да съберете големи черни сливи от средата на септември.

Адигски сини сливи

Сортът се използва най-често за направата на сини сливи. Дървото нараства до четири метра, понася добре както слана, така и суша и има висок добив. Отнася се до самоплодни сортове.

Не е възможно да се добива реколта всяка година, тъй като дървото се нуждае от определен период на почивка. Сливите са средни по размер, имат тъмна кожа, която е плътна и горчива на вкус. Плодът узрява доста късно.

Забележка! Сортът има устойчивост на различни гъбични заболявания.

Памет на Тимирязев

Самоплодна малка слива, която има доста висок добив. При увеличени студове е възможно намаляване на плододаването. Плодовете на сорта са жълти с червен руж, като маса могат да достигнат до 25 грама, вкусът е сладко-кисел. Можете да прибирате в края на август и началото на септември.

Дървото е със средни размери, започва да дава плодове на четвъртата година. Има средна устойчивост на замръзване и суша, устойчивостта на болести е задоволителна.

Златен голям

Дървото от този сорт е със среден размер. Сортът е умерено устойчив на замръзване и болести. Реколтата дава редовно, започвайки от 4 години след засаждането. Културата е отчасти самоплодна, така че опрашващите дървета няма да пречат.

Ochakovskaya расте по-добре в южните райони

Големите сладки сливи в масата достигат около 45 грама. Различава се в розово-жълт цвят на кожата. Пулпът е просто жълт, нежен, сочен, сладко-кисел. Сливите понасят добре транспортирането. Използвана розова слива за използване на маса и заготовки.

Ochakovskaya жълто или бяло

Сортът не понася добре замръзване, повече обича топлия морски климат. Реколтата не дава постоянно, тя започва да дава плодове на третата година.За да се получи реколта, е необходимо присъствието на опрашители. Растението е капризно, с внезапно застудяване, пъпките умират и периодът на цъфтеж започва късно. Плодове с тънка кожица и сочна каша.

Най-добрите сортове сливи за Централна Русия и Московска област

В Средната лента сливите се отглеждат в големи количества. Ето защо летните жители се опитват да изберат най-успешните сортове.

Rapid (китайска слива)

Сортът принадлежи към китайския сорт, расте в средната лента. Малко дърво с кръгла корона. Започва да дава плодове през третата година, но не винаги редовно. Сортът понася много добре слани, дори студове през пролетта.

За плододаване са необходими опрашители, които се засаждат в съседство. Реколтата може да бъде събрана в началото на август. Плодовете са жълти, малки по размер - до 28 грама. Плодовете се отличават със своята сочност, прекрасен сладко-кисел вкус с нотка на пъпеш. Сортът е устойчив на различни заболявания.

Ренклоде съветски (син)

Renklod Sovetskiy е един от най-известните и популярни сортове. Дървото расте до 3 метра. Плодовете са тъмно лилави на цвят, покрити с лек восъчен цвят. Теглото на слива достига 40 грама. Пулпът на голяма синя слива е много сочен, на вкус е сладък с лека киселост. Сортът има отлична устойчивост на замръзване и редовно високи добиви.

Синият подарък е отличен срещу различни заболявания.

Син подарък

Дървото расте до 3 метра. Плодовете са овални, малки по размер, с тегло до 20 грама. Кожата е гладка, синьо-виолетова на цвят. Пулпът е жълто-зелен на цвят, сочен, сладък с лека киселост.

Сортът се отличава с висок имунитет към болести, умерено устойчив на замръзване и суша.

Яйце синьо

Самоплоден сорт, отглеждан в средната лента. Плодът е тъмносин с белезникав цвят. Пулпът е сладък, сочен, формата на плодовете наподобява яйце.

Дървото може да нарасне до шест метра. Сортът понася добре слана, без да уврежда бъбреците. Не понася суша и изисква обилно поливане. Реколтата може да бъде събрана в средата на август. Сортът може да бъде засегнат от вредни насекоми и перфорирани петна.

Стенли или Стенли

Сортът расте добре в южните райони на страната. Дърветата са средни по размер - до три метра. Плододаването настъпва през шестата година, докато културата не изисква период на покой.

Плодовете са големи, тъмнолилави на цвят, месото е жълто и ароматно. Сортът понася добре слана, устойчив е на някои болести, с изключение на сивото гниене. Сливовата листна въшка и сухият сезон също са опасни за културата.

Забележка! Сортът Стенли се отличава със своята взискателност към почвата и подхранване.

Alyonushka с прасковени листа

Китайски сорт, който се отличава с голямата си и кълбовидна корона. Листата на сорта много приличат на прасковата, поради което културата получи това име. Плодовете са едри, сладко-кисели и ароматни, средно големи, с зачервена кожа.

Дървото е с малки размери, расте до 3 метра. Сортът е устойчив на замръзване, рядко се засяга от болести.

Черешова слива или руска слива

Черешовата слива има големи сферични плодове. Кръглата слива тежи до 40 грама.

Има няколко различни вида черешова слива

Вкусовите качества са различни - от сладки до леко кисели. Сортът има много приятен аромат. Културата понася много добре дори силни студове, рядко страда от вредители и болести. Счита се за чудесен вариант за начинаещи.

Черна слива

Културата понася добре слана. При подходящи грижи първите сливи могат да бъдат получени три години след засаждането. Освен това цветът на плодовете е дори жълт или червен. Сортът е декоративен и често се използва за дизайн на сайт.

Генералски

Малката слива е отгледана специално за северните райони, поради което понася отлично дори много тежки студове.Това е нискорастящ храст с големи плодове, които могат да достигнат 40 грама. Буш слива се събира три години след засаждането. За плододаване е необходим опрашител - уралският червен.

Цветът на плодовете варира от ярко жълт до оранжев с червен руж, вкусът е сладко-кисел. Узряването настъпва в началото на септември, плодовете имат много дълъг срок на годност.

Кубанска легенда

Средно дърво с овални плодове. Сливите са оцветени в виолетово-червено, тегло до 32 грама. Пулпът е жълто-зелен на цвят, сочен и сладникав, с прекрасен аромат. Плододаването е редовно.

Забележка! Сортът обикновено толерира слана и суша; с висококачествени грижи добивът се увеличава.

Ренклоде Колхозни

Дърво със среден размер, което изисква опрашители. Сливи до 30 грама, сладки с киселост, кръгла форма. Пулпът е нежен, кожата с лека горчивина. Сортът е плодоносен, устойчив на всички проблеми с реколтата.

Ренклод Харитонова е много продуктивен сорт

Ренклод Харитонова

Сортът е плодоносен, но не твърде устойчив на замръзване. Дървото е енергично. Плодовете за универсална употреба, големи, имат добър вкус, с тегло до 40 грама. Основният цвят е тъмно лилав. Пулпата е със светлозелен цвят, плътен, кисело-сладък вкус. Те се съхраняват добре и се транспортират лесно.

Ренклод Грийн

Дървото е голямо, расте много бързо, може да достигне 6 метра. Плодовете нямат привлекателен външен вид, но имат приятен вкус - узрелите сливи са много сладки. Тегло на плодовете до 40 грама, понякога по-малко. Кожата е зеленикава.

Сортът е непретенциозен, устойчив на гъбички, обича светлите площи.

Жълта мирабела

Плодовете от този вид са сладки и сочни, малко като черешова слива. Те се различават по малкия си размер, кожата е жълта.

Група усурийски сливи толерира отлично застудяване

Дървото е средно голямо, расте до 3 метра. Предимствата включват стабилно плододаване, устойчивост на замръзване, гъбични заболявания и суша.

Най-добрите устойчиви на замръзване сортове сливи за Сибир и Урал

За отглеждане в Сибир и Урал се препоръчва да се избират сортове сливи, които са устойчиви на студен климат и тежки студове. В противен случай ще бъде трудно да получите реколтата. Най-популярни са групите сортове:

  • Усурийская слива.
  • Черешово-сливови хибриди.
  • Карзин сливи.

Преди закупуване се препоръчва да се обърне внимание на следните критерии - зимна издръжливост, дълъг период на покой и бързо узряване на плодовете. По-добре да изберете ранни сортове сливи.

Как да изберем правилната фиданка от слива

Разсадът от сливи се купува най-добре в специализирани разсадници. Преди да купите, трябва да проучите всички характеристики на избраната опция. Важно е да се вземе предвид климатичната зона на засаждане, условията, качеството на почвата, за да може дървото да покълне. Младите дървета трябва да са без признаци на болести и увреждания, с добре развита коренова система.

Разсадът трябва да е силен, без признаци на заболяване

Има много разновидности на сливи, но се препоръчва да се проучи описанието и всички характеристики на дървото преди засаждането. Това ще помогне в бъдеще да се избегнат много проблеми с реколтата и да се получи добра реколта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина