Сортове ябълки: най-добрите червени, жълти и зелени

Класификацията включва различни видове ябълки в различни цветове, от зелено до ярко червено. Размерите на плодовете варират от 5 до 13 см в диаметър. За да отговорите на въпроса какъв вид ябълки са, е важно да вземете предвид редица фактори, един от които е периодът на узряване. Въз основа на този критерий се разграничават летни, зимни, есенни сортове.

Сортове ябълки със зелени плодове

От древни времена се е смятало, че яденето на зелени ябълки насърчава дълголетието и подмладяването. Кората на плодовете от този цвят съдържа високо съдържание на хлорофил. Той е в състояние да има стимулиращ ефект върху имунните функции на организма, ускорява образуването на червени кръвни клетки в кръвта.

В света има много сортове ябълки

Забележка! За хората с диабет полезните са зелените сортове, тъй като те съдържат минимално количество захар.

Баба Смит

Плодовете на сорта Granny Smith triplet се отличават с правилната пресечена канонична форма. Най-често срещаният цвят е ярко зелено. Пулпът е мек, белезникаво-зелен, сочен, хрупкав. Вкусът е сладко-кисел, който става по-изразен след кратко съхранение. Средно тегло - 140 g.

Сорт ябълки Granny Smith

Ябълки Златни

Един от най-често срещаните сортове ябълкови дървета. Размерите на плодовете варират от средни до големи. Цветът на кожата може да бъде бледожълт, жълто-зелен или бледожълт. Златните ябълки узряват през септември, началото на октомври и имат сладък вкус.

Златен

Шафран Пепин

Елитно разнообразие от ябълки. Дърветата се характеризират със средно големи плодове, гъста кръгла корона. Сортът е повсеместен в Русия и страните от ОНД. Шафранът Pepin е самоплоден вид ябълки. Преобладаващата форма на плодовете е кръгло-канонична. Кората е най-често жълто-зелена на цвят, плътна текстура с леко оребряване. Вкус - сладко-кисел с приятен аромат.

Забележка! Недостатъци на шафран пепин - чувствителност към ниски температури, дърветата изискват внимателна поддръжка.

Шафран Пепин

Най-добрите видове ябълкови дървета с червени плодове

Има няколко десетки сорта, при които плодовете се отличават с яркостта на кората, степента на сочност и вкус.

Red Delicious

Red Delicious е сорт червена ябълка, който лесно понася дълготрайния транспорт. Пулпът на неузрелите плодове е скорбялен и твърд. Узрявайки, той придобива мекота и подчертан сладникав вкус.

Red Delicious

Флорина

Сортът е отгледан благодарение на усилията на френските градинари. Теглото на ябълката варира от 100 до 150 г. Месото на флорината е сочно и ароматно, със средна плътност. В условия на ниска температура плодовете запазват дълго време вкуса и свежестта си и понасят добре транспортирането. Florina се характеризира със средна устойчивост на замръзване и липса на влага.Ябълките имат повишен имунитет срещу струпясване, брашнеста мана и листни въшки.

Флорина

Забележка! Безспорните предимства на сорта Флорина са способността да се запази презентацията до шест месеца и устойчивостта на различни характерни заболявания.

Джонатан

Отгледан от американски градинари. Джонатан е термофилен сорт и поради това реагира негативно на ниски температури. Отглежда се в условията на кавказката чернозем на територията на Украйна. Теглото на плодовете достига 150 г. Ябълките се характеризират със заоблена форма, леко оребрена кора. Пулпът от пресни плодове има зеленикаво-бял цвят и винено-сладък вкус.

Лобо

Сортът принадлежи към групата на зимните ябълкови дървета. Лобо има висок добив, дава плодове всяка година. Зимната издръжливост на Lobo е над средната. Може да бъде засегнат от заболявания като струпясване, брашнеста мана. Устойчивостта на сорта зависи от климатичните условия на растеж. В условия на нормална влажност и положителни температури дърветата практически не боледуват.

Лобо

Глостър Йорк

Ябълкови дървета от сорта Gloucester York са отгледани от немски животновъди чрез кръстосване на Glocken-Alfel и Red Delicious. Узряването на плодовете започва през септември. Ябълките от този тип са с големи размери, тегло от 140 до 200 г. Покрити с жълта кора с характерен розов руж. Пулпът има кремообразен нюанс, сочност, сладко-кисел вкус. Сортът е адаптиран за транспортиране.

Глостър Йорк

Забележка! Глостър Йорк е разнообразие от индустриални ябълки. Те са в състояние да запазят презентацията си за дълъг период.

Сортове ябълки с жълти плодове

Всички сортове жълти ябълки имат ярък и богат вкус. Тяхната пулпа съдържа във висока концентрация витамини от група В, А, РР, както и фосфор, йод, желязо и селен. Ежедневната употреба на такива плодове помага за укрепване на сърдечно-съдовата система, подобряване на мозъчната дейност.

Golden Delicious

За първи път в САЩ се отглеждат нискорастящи ябълкови дървета от сорта Golden Delicious. В превод на руски името звучи като „златна сладост“. Високият добив, аромат, имунитет към редица болести послужиха за бързото разпространение на дърветата в страните от ОНД и Европа. Golden Delicious е вкусен сорт ябълки, характеризиращ се със заоблена форма, среден размер, с тегло около 150-200 g.

Golden Delicious

Забележка! Недостатъкът на сорта се счита за непоследователно плододаване, високи изисквания към условията на отглеждане, нисък имунитет срещу брашнеста мана и краста.

Айнур

Сладък сорт жълти ябълки. Размерът на плодовете е среден, теглото варира от 110 до 210 г. Плодовете са удължени. Цветът на узрялата ябълка (бледожълт или ярък) ще зависи от интензивността на слънчевата светлина. Сортът е зимоустойчив, устойчив на ниски температури.

Айнур

Аркад жълт

Жълтият Arkad е сорт със сладки продълговати плодове с жълта кора. Рядко се използват за промишлени цели. Средното тегло на една ябълка е 150-200 г. Периодът на прибиране е в началото на лятото. Ябълковите дървета Arcada Yellow са устойчиви на неблагоприятни температурни условия.

Аркад жълт

Атлантка

Разнообразие от жълти ябълки със сладко-кисел вкус. Размерът на плодовете рядко надвишава 200 г. Сортът се характеризира с повишена устойчивост на ниски температури. Узряването на ябълките се случва в средата на лятото. Те се използват както в прясно, така и в промишлено производство.

Сортове ябълки, които дават плод през лятото

Ябълките, узряващи през лятото, имат кратък срок на годност. Това се дължи на способността им да презреят. В този случай старите ябълки губят вкуса си. Такива сортове се консумират пресни или се използват за приготвяне на сокове, конфитюри.

Куинти

Дърветата започват да произвеждат първата си реколта в рамките на три години след засаждането. Плодовете се отличават с богат вкус, среден размер, със средно тегло 150 г. Пулпът е плътен, сочен с киселост. Кората е зеленикаво-жълта на цвят с оранжев руж.

Квинти ябълките могат да се съхраняват до месец. Най-често те се консумират пресни. Градинските дървета понасят добре ниски температури и липса на влага.

Куинти

Бонбони

Плодовете на този вид ябълкови дървета са с малки размери, рядко достигащи тегло над 150 г. Цветът на кората е жълт. Пулпът е сочен и плътен с меден аромат. Candy запазва пазарния си вид за няколко седмици. Срокът на годност може да се определи в зависимост от това как изглежда ябълката.

Забележка! Сортът се характеризира с повишен имунитет към градински болести. Особено популярен сред градинарите в региона на Москва.

Бонбони

Катя

Северният летен сорт ябълки Катя е отгледан от шведски животновъди. Плодовете започват да узряват през втората половина на август. Те достигат тегло от 150 g, имат удължена канонична форма. Цветът на кожата може да бъде жълт или с оранжев руж. Сортът е повсеместен в градините на Московска област.

Катя

Амбаси

Узряването на ябълките Ambassi започва в началото на септември. Те се отличават с големия си размер, овално-цилиндрична форма. Цветът на кората е червен с богат жълтеникав руж, който може да заема до 70% от цялата повърхност на ябълката. Ambassi принадлежи към групата на индустриалните сортове. Може да се съхранява дълго време при ниски температури. Ябълковите дървета са устойчиви на брашнеста мана и струпясване.

Амбаси

Delkorf

Френски вид ябълкови дървета, плодовете на които са готови за прибиране в края на летния период. В хладилника Delkorf може да остане свеж няколко месеца. Ябълките Delkorf са големи, с тегло до 190 g, с жълта, сладко-кисела каша. Те се използват както за прясна консумация, така и за нуждите на хранителната индустрия.

Delkorf

Близо

Затворените ябълки узряват в началото на юли. Счита се за един от най-ранните сортове. Плодовете са средни по размер, с тегло до 160 г, кръгла форма. Месото на Клоуз е финозърнесто, бяло. Степента на адаптация към ниските температури е средна.

Забележка! Сортът Close се отличава със среден имунитет към типични заболявания и влиянието на паразитни организми.

Уилямс Прайд

Ябълките на Purple Williams Pride тежат около 200 г. Те се различават по кръгло-канонична форма. Кората е червено-бордо оттенък със син оттенък и с пуринов цвят. Пулпът на Williams Pride е сочен със сладък вкус и богат аромат. Плодовете понасят добре транспортирането и са устойчиви на типични заболявания.

Уилямс Прайд

Слава на победителите

Руският вид принадлежи към сортовете от летния период на узряване. Слава на победителите - това са големи плодове с богат вкус, сочна кремообразна каша. Ябълковите дървета осигуряват стабилна и обилна реколта. Популярно сред повечето градинари.

Есенни сортове ябълки

Такива ябълки са в състояние да поддържат привлекателен външен вид до средата на зимата, при условие че се съхраняват правилно.

Rozhdestvenskoe

Ябълките Рождественски са със среден размер. Максимално тегло - 180 г. Плодовете имат сплескана форма с големи порции незначителен израз. Пулпът им е сочен и нежен с кисело-сладък вкус. Ябълките не са предназначени за дългосрочно съхранение.

Rozhdestvenskoe

Есенно райе

Такива дървета са високопродуктивни. Но есенното райе не понася сухи периоди, поради което се нуждае от специални грижи и внимателно поливане с липса на влага. Плодовете могат да тежат до 300 г. Те са с кръгла форма с подчертани ребра. Кората на есенната райета плътна текстура, леко мазна с матов цвят. Пулпът е бял с киселост и сладък аромат.

Есенно райе

Забележка! По време на периоди на висока влажност ябълковите дървета от есенния райета могат да страдат от струпясване и вредители.

Роза от Тарту (Уелси)

Ябълки Tartu rose имат плоски кръгли контури, могат да достигнат тегло от 150 г. Преобладаващият цвят на кората е жълт със зелен оттенък. Уесли се използва за прясна консумация или за производство на сок. Основното предимство на розата Тарту е ранна зрялост, имунитет срещу струпясване и зимна издръжливост.

Сава

Плодовете от този тип се отличават с атрактивен външен вид. Средното тегло на ябълките е 180 г. Пулпът е сочен с подчертан аромат. Ябълките могат да се съхраняват дълго време.

Сорт ябълка Сава

Mac

Късен клас. Ябълките са със среден размер, сплескана, зелена кора с маслено покритие. Пулпът е сочен, с аромат на бонбони. Показва стабилен добив, понася добре транспортирането, без да губи презентацията.

Mac

Бесемянка Мичуринская

Оценява се заради вкуса си. Сортът практически не подлежи на гниене, струпясване. Отличителна черта е липсата на семена. Плодовете са големи, с кръгла форма. Пулпът на Bessemyanka е сочен със сладък послевкус. Може да се съхранява за няколко месеца. Често се използва в сладкарската индустрия.

Бесемянка Мичуринская

Bellefleur-китайски

Принадлежи към групата на късните есенни сортове. Ябълките достигат тегло от 200 г, отличават се с богат вкус и бяла каша с финозърнеста структура. Устойчивост на ниска температура - средна.

Bellefleur-китайски

Забележка! Сортът има ниски показатели за добив, което е особено забележимо в средната зона на Руската федерация.

Спартански

Плодовете на сорта са средни по размер. Кората има мазен цвят с лилав оттенък. Пулпът е бял, сочен, плътен със сладък вкус без характерна киселина. Видът е устойчив на струпясване, бактериален рак. За засаждане се препоръчва използването на глинести, дишащи почви.

Спартански

Уралец

Ябълково дърво с малки плодове, чието тегло рядко надвишава 70 г. Уралецът е адаптиран към неблагоприятни условия на отглеждане, устойчив на струпясване, брашнеста мана, но често е повлиян от молеца. Не изисква внимателна поддръжка.

Уралец

Зимни сортове ябълки

Зимните сортове ябълки постигат своя оптимален вкус след продължително съхранение. Такива видове са устойчиви на ниски температури, размразяване.

Уралска сияние

Уралското сияние се характеризира със средна устойчивост на струпясване. Плодовете са средни, с тегло до 90 g, с кръгла форма. Цветът на кората е тъмно алено с лек восъчен цвят. Пулпът се отличава със своя винен вкус и сочност.

Уралска сияние

Поляна Бежин

Ранно зимен клас. Ябълките достигат тегло 180 г. Те имат продълговата форма. Кората им е зеленикава с пурпурен руж и големи подкожни точки. Целулозата на Bezhin Meadows е сочна с ниско кисел аромат.

Поляна Бежин

Забележка! Дърветата дават плодове редовно след петата година на отглеждане.

Болотовское

Видът ябълки Болотовски е зимен. Плодовете с тегло 180 г имат плоско-кръгла форма, гъста сладко-кисела каша. Ябълковите дървета имат повишен имунитет срещу струпясване. Сортът е включен в държавния регистър за Централната черноземна област на Руската федерация.

Ветеран

Ветеран са средно големи конични ябълки. Кората е лъскава с бял цвят, предимно жълт с розови петна и ивици. През първите няколко години след засаждането дърветата се нуждаят от азотни торове, фуражи с високо съдържание на бор.

Ветеран

Череша

Сортът се получава чрез кръстосване на пепинов шафран с антоновка. Видът се отличава с големи плодове, висока производителност. Средното тегло на черешата е 120 г. Целулозата има гранулирана структура, сочна, с приятен аромат, сладко-кисел вкус.

Шампион

Шампионът ви позволява да получите годишна реколта от 25-30 кг от едно дърво. Не подлежи на циклично плододаване. Ябълките шампион са големи, с тегло 230 g.Цветът на кожата е зеленикав с жълт оттенък и оранжев руж. При интензивна слънчева светлина ябълките могат да тежат до 500 g.

Шампион

Куйбишевское

Различава се с добра зимна издръжливост (отглеждана дори в условията на руски Сибир, Урал) и слаб имунитет срещу струпясване. Първите плодове се появяват на дърветата 6 години след засаждането. Беритбата започва през септември и завършва с първата слана. Теглото на Куйбишевски е около 140 г. Цветът на кората е ярко жълт с леко кафяв руж. Пулпът е нежен, с лек аромат и сладникав вкус с нотка на киселост.

Куйбишевское

Зимни райета

Предимства на Winter Striped - ранна зрялост, висок добив. Плодовете са едри, с плът, подобна на десерт, и червена обвивка. За дълъг период те запазват своя вкус и привлекателен външен вид.

Зимни райета

Забележка! Недостатъците на сорта са нисък имунитет към гъбични заболявания, средна зимна издръжливост.

Звезда

Препоръчително е да започнете беритбата през есента. Представителите на сорта се отличават с отличен вкус. Плододаването се извършва редовно. Колкото по-старо е дървото, толкова по-малки са ябълките. Поради тази причина редовното подрязване е от съществено значение. Видът е склонен към ръжда, брашнеста мана, зацапване.

Звезда

Рицар

Рицарят има сочна каша със сладко-кисел послевкус. Беритбата започва в началото на октомври и може да се съхранява до май, при спазване на всички необходими условия. Кората е жълтеникаво зелена с тъмночервени щрихи. Витяз е резултат от кръстосване на Анис ивичест и Пепин шафран.

Рицар

Брянск

Bryanskoe е вид ябълка, характеризираща се с бързо узряване на реколтата. Теглото на отделен плод може да достигне 300 г. Формата им е кръгла, кожицата е зеленикава. Пулпът има приятен сладко-кисел вкус. Ябълките са в състояние да поддържат потребителските качества за дълъг период. Дърветата са податливи на ръжда и брашнеста мана.

Брянск

Беркутовское

Berkutovskoe се характеризира с плодове с тегло 160-260 g, кръгла форма с лека грудка. Цветът на кожата може да варира от жълт до зеленикавожълт. Пулпът на Беркутовски е сочен, финозърнест, със сладко-кисел послевкус. Характеризира се с нисък имунитет срещу струпясване и ръжда.

Афродита

Ранният зимен сорт е отгледан в началото на 80-те години на миналия век. Теглото на ябълките е средно, рядко надвишава 160 г. Формата е наклонена, широкоребрена. Кожата е с мазно покритие. Цветът му се променя от зеленикав до зеленикаво-жълт в зависимост от периода на узряване. Плътта на Афродита е бяла с характерни розови вени.

Антоновка обикновена

Един от най-популярните сортове, често срещани в Русия и Беларус. Използва се както в прясно, така и за промишлени цели при производството на сладко, сокове, печени изделия. Формата на обикновената Антоновка е канонична. Кората е гладка с покривен руж. Когато се съхранява дълго време, той придобива жълт оттенък. Пулпът е жълт със сладко-кисел вкус. Има тенденция да бъде засегнат от струпясване, брашнеста мана.

Световният списък съдържа повече от 7 хиляди описания на сортовете ябълки с различни имена и свойства. При избора е важно да се вземат предвид срокът на годност на плодовете, условията на отглеждане, целта на използването на плодовете и податливостта към най-често срещаните заболявания. Най-добрите сортове ябълкови дървета ви позволяват да съберете богата реколта и да се насладите на вкуса на любимите си плодове през цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина