Ябълково дърво Грушовка Москва: описание на сорта

Ябълковото дърво Грушовка Москва е стар и широко известен сорт, отглеждан в резултат на народна селекция. Плодовете му са известни със своите големи размери и сладък вкус. Хората наричат ​​този сорт по различен начин: Спасовка, Скороспелка, Червена Грушовка.

История на развъждане

Сортът се споменава за първи път през 1797 г. в книгата на руския помолог А. Т. Болотолов. Благодарение на успешното размножаване ябълковото дърво узрява бързо, за което е получило прякора "Skorospelka". Този сорт се появява случайно в резултат на кръстосване на различни сортове ябълкови и крушови дървета. С участието на Грушовка Москва бяха отгледани много други сортове, включително сибирски сувенир.

Ето как изглеждат ябълките от сорта Грушовка Москва

Общо описание на ябълковото дърво Грушовка Москва

Сортът има впечатляващо описание, тъй като има много характеристики. Това е устойчивост на студ и разпространението в различни региони и устойчивост на болести.

Растящи региони

Грушовка е често срещана в Урал, Сибир, Поволжието, а също и на някои места в Московска област. Дървото е непретенциозно към климата, тоест може да расте в сурови условия. Основното предимство на отглеждането на дърво в такива условия е неговата устойчивост на замръзване. Дебела кора предпазва дървото от студено време. При ниски температури (-50 градуса) върху кората може да се забележи само повърхностно замръзване.

Размери: ширина на короната и височина на дървото

Сортът се счита за висок, височината на дървото може да достигне 6-8 метра. Сортът е наследил това свойство от крушата, тъй като крушовите дървета са почти винаги високи. Короната е гъста, при зрелите дървета има заоблена форма. Листата са удължени, дълги, светли на цвят.

Короната на младо дърво не е много гъста.

Устойчивост на заболявания

Още от самото раждане дървото придобива имунитет срещу болести и измръзване. Културата расте в студен климат, където има значително по-малко заболявания, отколкото в топъл климат. Сортът има дебела кора, която нито едно насекомо не може да гризе. Плодът съдържа киселина, така че гъсениците не притесняват дървото.

Опрашващи сортове

Грушовка Московская е самоплоден сорт, който се нуждае от опрашване с друг сорт (хибридите не са подходящи за тази цел). Най-добрите опрашители на този сорт са: Антоновка, Коричное, Папировка.

Период на узряване на плодовете

Крушата се счита за един от най-ранните сортове ябълки. Плодовете узряват до втората половина на юли, процесът продължава през първата половина на август. Поради продължителни студове е възможно узряването на плодовете да се забави. Сортът започва да дава плодове след 5-6 години и прави това в продължение на 6-7 десетилетия. През последните години от живота си дървото започва постепенно да намалява броя на плодовете, докато те напълно отсъстват. В сорта Грушевка ябълките са сочни, имат подчертан вкус, както и червен или жълт цвят.

Забележка! Периодът на узряване на плодовете и размерът им зависят от честотата на поливане на дървото.

Зрели плодове на Грушовка

Предимства и недостатъци: струва ли си засаждане на сайта

Ябълковото дърво Грушовка Московская има много предимства, но има и недостатъци.

Предимствата на сорта:

 • Сортът има много добра устойчивост на замръзване, способен е да издържа на студове до 50 градуса.
 • Дървото дава първите си плодове след 5-7 години от момента на засаждането.
 • Ябълковото дърво има висок добив и голям размер на плодовете. Добивът от едно дърво може да бъде 80-170 кг.
 • Вкусни плодове.
 • Дълголетието на дървото и голяма реколта.

Недостатъци:

 • Различни периоди на узряване на плодове на един клон.
 • Кратък срок на годност. Плодовете не са предназначени за дълготрайно транспортиране и дългосрочно съхранение.
 • Плодовете не са подходящи за приготвяне на конфитюри, консерви, ферментация, тъй като съдържат голямо количество киселина.
 • Поради високото съдържание на киселина в плодовете, след като ги изядете, е необходимо устата да се изплакне с вода, за да не се повреди емайла.

Характеристики на засаждане и грижи

Добре осветената зона без течение и силни пориви на вятъра е идеална за дърво. Не е подходящ за отглеждане в низините, тъй като може да има голямо натрупване на вода. Корените на културата са дълги, така че не се препоръчва да се засажда ябълково дърво близо до къща или сграда.

Дървото се счита за дългосрочно и расте значително по време на своето съществуване. Важно е да се погрижите за подготовката на мястото за засаждане на дървото.

Важно! Не поставяйте дърво близо до бетон или асфалт. Дългите корени могат да пълзят навън и да повредят павираната повърхност.

Преди да засадите ябълково дърво, всички плевели трябва да бъдат премахнати от района, където ще се отглежда. Докато дървото е слабо, те могат да вземат влага и хранителни вещества от земята, предотвратявайки растежа на ябълковото дърво.

Засаждане на дърво

За да засадите ябълково дърво, трябва да изкопаете дупка 80 * 80 * 80 см, да излеете кофа вода там и да излеете половин кофа пепел. Пепелта допринася за унищожаването на подземните вредители, включително отблъскване на бенки. Трябва да се излее с кофа вода и в дупката да се монтира разсад от ябълково дърво. Дупката трябва да се запълни с пръст до върха и след това да се полива с лейка. Дървото не се нуждае от специални грижи, трябва само да се полива през първата седмица след засаждането.

На бележка! През зимата дървото не трябва да бъде изолирано с царевични листа. Земята ще започне да гние, а вредителите ще се развият поради влагата.

Подхранване на ябълкови дървета от московския сорт Грушовка

Дървото се опложда по следната схема:

 • С настъпването на пролетта изгнил конски тор се излива в кръговете на багажника в размер на 9-12 кг на квадратен метър. За оплождане можете да използвате 500 г карбамид.
 • През есента под ствола на ябълковото дърво Московская Грушовка се прилагат сложни минерални торове, които не съдържат азот. Достатъчно е да използвате 35-40 g такъв тор за всеки квадрат. Той се разпръсква по повърхността на почвата и след това се заравя в земята по време на есенното копаене.

Подрязване на дървета

Първото подрязване на клони е необходимо една година след засаждането на ябълковото дърво. Централният ствол е съкратен с приблизително 40 см, а страничните издънки с една трета. При необходимост трябва да се направи последваща резитба.

Схема за подрязване на дървета

Събиране и съхранение на плодове

Ябълковото дърво от този сорт дава плодове рано, около 5-7 години след засаждането. Брането на ябълки пада в края на юли, но е по-добре да ги берете в средата на август. Така ябълките ще бъдат наситени с витамини и ще загубят част от киселината. Няма да работи за съхранение на реколтата дълго време, тъй като ябълките Грушовка не са подходящи за това. Те трябва да се ядат веднага след бране.

Забележка! Ябълковите плодове се развалят бързо, така че трябва да ги използвате възможно най-скоро.

Голяма реколта от един клон

Болести и вредители на ябълкови дървета Moskovskaya Grushovka

Основната болест, засягаща Москва Грушовка, е краста. Този вид заболяване засяга както зеленината, така и самите ябълки. След поражението плодовете започват да почерняват и категорично не се препоръчват да се ядат.

За да се предотврати развитието на болестта, е необходимо всяка есен да се отстраняват остатъците от листа и паданка от кръга на ствола. За целите на превенцията трябва да изкопаете земята.

Болни плодове на ябълковото дърво

Ябълковото дърво Грушовка е много популярно дърво сред градинарите.Отличава се с повишената си поносимост към ниски температури, както и с вкусни и сочни плодове. С подходящи условия за отглеждане и подходящи грижи можете да получите богата реколта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина