Юка градина и нишковидни в страната - когато цъфти

Градинската юка е многогодишно и вечнозелено растение, принадлежи към семейство Аспержи и подсемейство Агаве. В края на пролетта и началото на лятото юка цъфти, може да се комбинира с всякакви храсти и дървета, става истинска декорация на градинския парцел.

Произход

Юка е термофилно растение, произхождащо от Южна Америка. Лесно се вкоренява в пясъчни и скалисти земи, покрай пътища и по крайбрежието.

Бяло съцветие на зелен фон

Повече от век се отглежда в умерени географски ширини, през последните 20 години остава любимо декоративно растение на градинарите в Русия и Беларус.

Описания на растенията

Растението има добре развита основа, багажникът има солидна дървесна структура. Приосновните листа са плоски, имат продълговата линейна форма и заострен край. Ширината на листата е 1-4 см, на дължина расте до 80-90 см, боядисани в синьо-зелени нюанси. Конците могат да растат отстрани на листата, които бързо падат.

Паникуларните съцветия се състоят от много цветя, растат до 1-3 м височина. Цветята имат ароматен аромат, боядисани са в бяло със зеленикав, кремообразен или жълтеникав оттенък. Пъпката се състои от 6 венчелистчета, има формата на камбана и расте до 5-7 см дължина. Някои сортове растения цъфтят повече от 1 месец.

Забележка! Юка дава плодове само в естественото си местообитание. Растението може да се опрашва от пеперуди, които се срещат само в южните райони. В умерените ширини растението може да се размножава чрез внесени семена или вегетативно.

Видове и сортове юка

Всички сортове юка са сходни на външен вид помежду си, но всеки има свои собствени характеристики. Различните сортове растения имат свое предназначение, някои се използват като стайни растения, други се вкореняват добре на открито.

Шидигера

Голямо растение под формата на голям грозд, в което се събират продълговати тънки листа. Другото му име е Юка Мохаве, в чест на едноименната пустиня, от която идва.

Цветя отблизо

Белите цветя се събират в съцветия на централната издънка.

Сизая

Синьо-сивата юка расте до 2 м височина. Дълги тесни листа се събират в розетка, боядисани в синьо-зелено със син оттенък. Те растат до 70 см дължина, ширината не надвишава 12 мм. Височината на съцветието е до 1 м, цветята са бели с кремав или жълт оттенък.

Слон или Елефантис

Отличителна черта на сорта Elephantis е масивно дървесно стъбло, което наподобява форма на крак на слон. За разлика от други сортове, слонската юка е разклонено растение, което не се състои от едно основно стъбло, а от няколко.

На всяко стъбло са разположени розетки с листа, поради което растението прилича на дърво. Всеки лист има малък трън в края. Цъфтежът започва през лятото, цъфтящото стъбло нараства до 90 см височина, състои се от големи цветя с дължина до 5 см.

Лъчиста (Y. radiosa)

Лъчезарната юка е високо растение с голям брой листа, събрани в 1 връзка. В дивата природа средният му размер е около 6 м височина.Листата се стесняват в 2 посоки: към основата и края на листата, растат до 60 см дължина, ширината не надвишава 10 мм.

Юка сияеща

Цветът е синьо-зелен с пепеляв оттенък, по ръба по листа има бяла ивица. Тънките нишки обилно висят отстрани на всеки лист. Съцветието расте до 1,5 м височина, отгоре има метличка с бели пъпки.

Високо

Високата юка расте до 1,5-4,5 м височина, растението няма стъбла, но има развит дървесен ствол. Гроздът се състои от тънки листа с различна дължина: от 25 до 90 см, ширина - не повече от 12 мм. Цветовете са бели със сметана, понякога с розов оттенък.

Славен

На открито поле Главната юка може да достигне 2 м височина, външно наподобява малко дърво или кръгъл храст. Централното стъбло е добре развито, няма разклонения.

Славно разнообразие

Листата са плътни и широки, краищата са покрити с малки зъбчета, в края расте шип. Съцветието се състои от много кремаво-бели пъпки, понякога с люляков оттенък.

Кратколистна

Този сорт се нарича още гигантска юка, тъй като в родината си той достига до 8-10 м височина, дебелината на багажника достига 50 см. Върху централното стъбло растат клони, върху които са разположени обемни гроздове с листа. Дължината на листа е 15-30 см, краищата са назъбени жълти или жълто-зелени, в края ще поникне трън. Изисква много свободна земя, за да расте.

Лист от алое

В началото на растежа алоелистната юка не се разклонява; в нея е развито само централното стъбло. При възрастните растения отстрани се образуват издънки и допълнителни корони с листа. Дължината на листата е до 50 см, визуално и по своята структура те приличат на листа от алое.

Лист от алое

Краищата са назъбени; в края расте остър трън. Цъфтящата част е малка, висока до 50 см, пъпките са бели с лек лилав оттенък. Юката от алое расте много бавно.

Трекула

Отличителна черта на този сорт е бавният растеж и непретенциозните грижи, юка лесно се вкоренява на закрито и на площадката. Листата са линейни синьо-зелени, събрани в голям куп. Цъфти всяка година, белите пъпки имат леко лилав оттенък. Юка Трекула не е толкова разпространена в сравнение с други сортове растения.

Нишковидни

Забележка! Един от най-често срещаните сортове е нишковидната юка; засаждането и грижите на открито са възможни в региони с топъл и умерен климат. Устойчив на замръзване, изисква достатъчно осветление през пролетта и лятото.

Плоските дълги листа се събират в розетна връзка, зелена със син оттенък. Листата са гладки без зъби и шипове; по краищата растат тънки нишки. Централното стъбло е слабо развито, листата растат почти от корена. Паникуларното съцветие на стъбло, високо 1-3 м, се състои от бели цветя с кремав или жълт оттенък.

Коракоид

Растенията от този сорт растат под формата на дърво или палма, височината им може да надвишава 3-4 м. При възрастните растения може да се разклонява масивен централен багажник, в края на всяко стъбло ще расте куп листа. Плътно растящите тесни листа са оцветени в зелено със син оттенък, дължината им е от 30 до 70 cm.

Листата са жилави, наподобяват груба кожа на допир, нишките висят по краищата. Цветята могат да растат до 6-7 см дължина, събират се в съцветия на метли.

На юг

В родината си Южна Юка расте до 8-10 м височина, другото й име е конци. Отглеждането е възможно само на открито, растението изисква много свободно пространство.

Разцвет на юка

Листата могат да растат до 1,2 м дължина, като отстрани растат тънки нишки.

Copstack

В младо растение основният ствол е слабо развит, листата започват да растат от основата. Yucca Kopstek се различава от другите сортове със своя ярък изумруден цвят, листата са гладки и широки. Този сорт често се отглежда като стайно растение, но лесно се вкоренява в открита почва.

Трансплантирайте след покупка на открито

Засаждането на юка на открито се извършва през пролетта, докато започне активният растеж на нови листа.Няма точна дата за кацане, основното условие е 5-10 дни температурата през нощта да е над + 12 ° C, без внезапни промени. Есенното засаждане не се препоръчва - растението няма да има време да пусне корени преди измръзване.

Какво е необходимо за кацане

Растението се вкоренява добре на открити парцели; за засаждане не е необходимо голямо количество оборудване. Преди да засадите юка на улицата, трябва да подготвите:

 1. Растение. За засаждане е подходяща юка, отглеждана в саксия или дръжка с корени. Всеки избира кой сорт да засади, но той трябва да бъде проектиран за засаждане в открита почва;
 2. Хумус;
 3. Кофа с пясък, ако земята е гъста или глинеста;
 4. Кофа с вода;
 5. Дренаж. Можете да използвате чакъл или друг;
 6. Хумус, ако растението е засадено в маргинална почва.

Важно! Не се препоръчва да се засажда растение на мястото веднага след покупката. Юка трябва да свикне с температурата на въздуха, първите 3-5 дни трябва да се изнесе навън и да се остави за няколко часа. Трябва да прекара още 3-5 дни на открито в продължение на 4-6 часа, след което може да бъде засадено.

Оптимално местоположение

Родината на това растение е пустиня със сух климат; юка не обича излишната влага. На градински парцел с разнороден релеф е по-добре да се намери високо място - водата се натрупва и застоява в низините. Избраното място не трябва да се издухва, топлолюбивото растение не понася силни течения.

Пустинно растение

Почвата за юка трябва да е рохкава, питателна и плодородна. Тежките глинести почви не са подходящи за засаждане; юката се вкоренява най-добре в леки и рохкави почви. Ако няма друга почва, тежката и плътна почва се смесва с пясък.

Някои сортове юка растат до значителен размер и изискват повече пространство. Нежелателно е да се засажда юка в цветна леха с други цветя.

Забележка! Юка цъфти, когато расте на открити и добре осветени места.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Преди засаждането е необходимо да се инспектира кореновата система, да се премахнат изсъхналите или изгнили участъци. Как да засадите юка правилно:

 1. Необходимо е да се подготви място за засаждане, да се изкопае земята и да се отстранят големи клони и плевели от нея;
 2. Изкопайте дупка, по размер тя трябва да е 2-3 пъти по-голяма от коренището на растението;
 3. На дъното на ямата са разположени 3-4 см от дренажния слой;
 4. Растението, приготвено и държано на въздух, се поставя в дупка, корените се изправят;
 5. Плътната земя трябва да се смеси с пясък, добавете хумус;
 6. Ямата се пълни с събрана земя и се уплътнява на ръка. Важно е да се уверите, че юката е изправена и не пада;
 7. Засаденото растение се залива с 1-2 кофи вода, в зависимост от големината му. Почвата трябва да е влажна, за да пуснат корени корените. Не е необходимо водата да се излива веднага, а на малки порции, така че да има време да се абсорбира в земята;
 8. В основата на юката почвата се мулчира с клони или дървени стърготини.

В гърне на улицата

В Урал и Сибир растението не пуска корени на открито поради липса на топлина и слънчева светлина. В този случай юката се използва като домашно растение. В топлите дни саксията с цветя може да бъде изнесена на открито или заровена в земята.

Забележка! Ако растението е засадено на грешното място, то може да бъде трансплантирано само след 3 години.

Грижа за юка

Все по-често растение като градинска юка се среща в градинските парцели, засаждането и по-нататъшните грижи включват поливане, подхранване и подрязване на храста.

Режим на поливане

Юка расте добре в сух климат и следователно не изисква много течност. Режимът на напояване се променя в зависимост от температурата на въздуха. При 17-22 ° C растението се полива веднъж на всеки 10 дни, при температури над 25 ° C, поливането се извършва веднъж седмично. Водата се излива в основата на стъблото, тя не трябва да пада върху короната. За да се предотврати изсъхването на листата, юката се напръсква с вода от спрей бутилка.

Важно! Растението се напръсква сутрин или вечер; по обяд на листата могат да се появят изгаряния от пряка слънчева светлина.

Подхранване

Младо растение се подхранва с минерални торове 2 пъти през сезона: преди и след цъфтежа. Съставите на базата на азот и фосфор са подходящи за растение. На 3-та година кореновата система се формира окончателно и могат да се въвеждат органични торове. Преди и след цъфтежа юката трябва да се подхранва с компост или хумус, разреден с вода.

В началото на лятото е необходимо горният слой пръст около основата на растението да се поръси със 100-200 g суперфосфат - това ще помогне за ускоряване на растежа.

По време на цъфтежа

Растението цъфти от май до юни, като през това време се нуждае от умерено поливане и достатъчно светлина. Земята, в която расте юка, трябва да се гледа. Когато почвата се уплътни, тя трябва да се разхлаби - това ще подобри обмяната на въздух и ще предотврати натрупването на влага. Земята редовно се плеви от плевели и се отстраняват падналите листа.

Забележка! Ако дълго време не отрежете суха зеленина, с течение на времето тя ще покрие багажника на растението и ще служи като защита през зимата. Стъблата, покрити с „кожено палто“ от сухи листа, приличат на палмово дърво.

През периода на почивка

Грижите за юка през ранната пролет включват формиране на корона, подрязване на суха зеленина и повредени издънки в разклонени сортове. В края на сезона изсъхналото съцветие трябва да се отреже.

Възрастна юка периодично се подмладява, като напълно отрязва върха с листа. Разрезът се третира с противогъбично средство и се поръсва с въглен на прах. По-късно на това място ще растат нови листа. Отсечената розетка може да се използва за размножаване, през пролетта юката може да бъде трансплантирана.

Подготовка за зимата

Един от най-често задаваните въпроси от начинаещи градинари е "Защо юката не цъфти?" Основната причина за липсата на цветя е неправилното зимуване. Улица Юка толерира замръзване до -25 ° C, ако зимата е снежна. Ако зимата е студена и без сняг, юката трябва да бъде покрита. Как да го направим:

 1. В основата на растението почвата е покрита с 3-4 см дървени стърготини или торф, можете също да покриете земята с агрофибър;

  Подслон за зимата

 2. През ноември, преди да започне замръзването, листата от юка се повдигат и притискат към багажника, увити в кръг с въже;
 3. Цялата дължина на растението е обвита в плътна кърпа или агрофибър. Покрийте отгоре с картонена кутия без дъно - тя ще служи като защита от вятъра. Ако няма кутия, от 4 страни растението е покрито с листове картон, фибро влакна или дъски. Вътрешното пространство трябва да бъде покрито със суха зеленина или дървени стърготини;
 4. Цялата конструкция е покрита с филм, в долната част тя трябва да бъде фиксирана с колчета или притисната с камъни.

Забележка! Не трябва да предпазвате юката от измръзване, ако зимата не е студена и има чести размразявания. Във влажна среда покритото растение започва да гние.

Юка е декоративно растение, произхождащо от горещи страни, което може да се вкорени не само в градините на Московска област, но и в северните райони. Преди това тя украсява градините на двореца, днес всеки може самостоятелно да засади екзотично растение в страната. Цъфтящата юка в малка градина привлича вниманието, искате да й се възхитите и да я покажете на всичките си приятели.
<

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина