Хортензия метличка бяла, червена, розова - най-добрите зимно-издръжливи сортове

Растението е придобило популярност сред производителите на цветя благодарение на атрактивния си външен вид, способността периодично да променя цвета, буйните форми и лекотата на грижи. Отличителна черта е добрата поносимост към зимния студ, което е особено важно на територията на Руската федерация. Градинската метлична хортензия има много разновидности.

Издава се специално описание (най-новото издание вече е на разположение), където са посочени всички характеристики на различните сортове растения. Може да бъде много трудно да се направи избор сред тях на дървовидни, едролистни цветя с различни форми.

Произход

За първи път в Русия това растение се появява през 1890 година. Родината му е Япония. Цветето е донесено в Санкт Петербург от известния пътешественик и ботаник К.И. Максимович. Благодарение на него и германския натуралист Филип Франц фон Зиболд, Европа научи за хортензията. Цветето бързо се разпространи в градините и разсадниците и започнаха да се появяват нови сортове.

Hydrangea paniculata

Описание на цветя от метличести хортензии

Външно, метличната хортензия е храст с височина до 1,5 метра, който е изцяло покрит с цветя. Те са с пирамидална форма. Характеристика на растението е дълъг период на цъфтеж. Цъфти в началото на лятото, проливайки цветя едва през есента. За това градинарите го обичат много и често са засадени в техните парцели.

Цветът на съцветията може да бъде различен: от обикновен бял до лилав. В процеса на хибридизация учените са отглеждали сортове, при които цветята сменят палитрата си от основата до върха. Дължината на съцветието е около 25 см, диаметърът на отделно цвете е 2,5 см.

Как изглеждат листата

Растението е изцяло покрито с листа и съцветия. Това го прави идеалната градинска декорация. Поради външния си вид, хортензия често се използва в озеленяването. Формата на листата на цветето е елипсовидна, овална. Средната им дължина е 12 cm.

Листа на хортензия

Най-красивите сортове метлични хортензии

Благодарение на работата на учените изборът на сорт е доста трудна задача. В Русия има голямо разнообразие от тези растения с различен цвят на цветята, дължина на храста, продължителност на цъфтежа и т.н. Опитните градинари препоръчват да изберете цвете въз основа на:

 • Средната температура в региона, където ще се отглежда хортензия;
 • Характеристики на почвата;
 • Пейзажът и съществуващия облик на градината.

Червени и винени хортензии

Най-популярните сортове от този тип са:

 • Diamond Rouge. В началото на периода на цъфтеж (второ или трето десетилетие на юни) цветята са бели, постепенно стават розови и до есента стават яркочервени. Сферичната форма на храста ги прави особено привлекателни.
 • Weems Ed.Този сорт е отгледан от животновъди. Отличителна черта е дългият период на цъфтеж.

Розови и пурпурни хортензии

Най-популярните сортове са:

 • Дарума. Расте кратко. Цветята са кремообразни, до есента стават тъмно розови. Преди края на цъфтежа листата стават яркочервени и растението придобива необичаен и много красив външен вид.
 • Матилда. Описанието на този сорт показва, че той е специален. Цветът на съцветията се променя 4 пъти годишно. Отначало цветята са кремаво бели, след това постепенно стават розови, до есента стават зелено-червени.

Червени сортове

Бели хортензии

Градинарите предпочитат следните сортове:

 • Велика звезда. Храстът расте високо, до два метра. Съцветията са абсолютно снежнобяли, самите цветя са във формата на звезди, за които растението е получило името си.
 • Грандифлора. Това е един от най-старите сортове. В началото на цъфтежа целият храст е кремообразен, постепенно става снежнобял, до есента - пурпурен. Отглежда се активно в Ленинградска област.

Бели и розови хортензии

Най-популярните сортове хортензия бяла и розова метлица:

 • Фрайз Мелба. Това е доста голямо растение. Тя може да бъде до 2 метра височина, но в същото време не губи своята компактност. Грижата за храста е много лесна. Не изисква специални усилия за корона и жартиера.
 • Ягодов цвят. Разтегнат храст. Отличителна черта е добрата зимна издръжливост. Понася лесно температури до -35 градуса по Целзий.

Жълта хортензия

Сортът Limelight получи името си от характерния жълт цвят на съцветията. Самият храст е доста висок. Максималната дължина може да бъде 3 метра. Листата са зелени. Периодът на цъфтеж е кратък - от август до октомври, което се обяснява с климатичните особености на територията, където расте цветето (много е популярно в Сибир и Урал).

Забележка! Препоръчително е да се засаждат храсти на места, защитени от вятъра. Този сорт хортензия предпочита почва, богата на хумус с ниско ниво на киселинност.

Хортензия Paniculata

Цветът на издънките на растението е червено-кафяв. Листата са овални със заострен край. Преди цъфтежа храстът изглежда сякаш е обсипан с мъниста под формата на цветни пъпки. Щом хортензията Pankulat цъфти, под тежестта на цветята с пирамидална форма, клоните се стремят към земята. В резултат на това растението придобива заоблена форма.

Бели сортове

Малки метлични хортензии

Един от най-популярните сортове джудже е бобо. През 2011 г. на престижно изложение за цветя в Белгия той получи наградата като най-добър сорт. Поради факта, че височината на храста рядко надвишава 70 см, той може да бъде засаден на балкон или тераса.

Любителите на малки сортове често засаждат хортензия Little Lime. На външен вид тя е същата като Lamilight. Единствената разлика е във височината на храста. Little Lime рядко расте по-висок от 70 cm.

Високи сортове хортензия паникулата

Любителите на големите храсти предпочитат Pinky Winky. Често може да се намери в градините на Московска област. Израства до два метра, а цветята му са двуцветни. В горната част на пирамидите - бяло, по-близо до основата - лилаво-розово. Това придава на растението допълнителна привлекателност.

Сортът Phantom е устойчив на студено време (може да зимува и без подслон) и големи съцветия с дължина до 40 см. Той обаче се нуждае от редовно подхранване с различни торове.

Хортензии неделни картофи и ванилия Фрейс

Vanilla Fraze е един от най-популярните сортове хортензия. Височината на храста на този сорт може да бъде до два метра. Съцветията са много тежки, под тяхното тегло клоните падат надолу и придават на растението топка форма. Периодът на цъфтеж на Vanilla Freis е от юли до септември. Отначало цветята на растението са бели, след това придобиват розов оттенък.

Sunday Freise е сорт, отглеждан от животновъди.Различава се от Vanilla Fraz по размер (по-малък от метър височина), по-светъл цвят на листата и наситеност на цветовете в съцветия.

Hydrangea paniculata Alex Schumacher

Алекс Шумахер е основател на едноименната компания, която произвежда хортензии от метли. Продуктите на това предприятие се характеризират с:

 • Високо качество;
 • Устойчив на климатични фактори;
 • Устойчив на ниски температури.

Хортензии от Алекс Шумахер

Хортензия Spocky

Този сорт принадлежи към малката категория. Височината му е по-малка от метър, което прави възможно отглеждането му на балкон или на закрито. Растението цъфти прекрасно за дълъг период от време. Сортът е зимоустойчив. Издържа на температури до -25 градуса по Целзий. Препоръчително е да го режете през пролетта.

Hydrangea paniculata Mustela

Отличителните черти на този финландски сорт са:

 • Ранно начало на цъфтежа;
 • На височина достига до 3 метра;
 • Ажурен тип съцветия, които не наклоняват клони към земята;
 • Бърз растеж;
 • Устойчивост на студ.

Хортензия панически хавлиена

В допълнение към уникалната и привлекателна форма, съцветията от този сорт са и приятни на допир. Цветята обикновено са бледосини, но има сортове с розови и бели съцветия. Височината на храста е средна, около 1,5 метра. В грижата се различава по това, че изисква много влага и слънчева светлина.

Разликата между дървото на хортензия и метлицата

Характеристиките на тези два растителни вида са както следва:

 • Хортензията, подобна на дърво, е малко дърво, а хортензията на метлицата е храст.
 • Панцилната хортензия е издръжлива.
 • За периода на зимуване всички издънки отмират в дървесна хортензия.

Ако сравните хортензията на метлицата и хортензията на дървото, тогава, в допълнение към разликите, можете да намерите много прилики. И двата вида са отлична декорация за градинския парцел, те могат да променят цвета си по време на цъфтежа. Това ви позволява да ги комбинирате по различни начини и да създадете уникален пейзаж на сайта.

Дървесна хортензия

Трансплантирайте след покупка на открито

Препоръчително е растението да се засажда в земята през пролетта. На първо място, трябва да изберете мястото, където да засадите хортензията.

Важно! Храстът е много влаголюбив, но не обича застоялата вода. Ето защо не трябва да го засаждате на заблатени места или низини. Цветето се нуждае от постоянна мека слънчева светлина. Растението трябва да бъде защитено от вятъра.

След като изберете място, ще трябва да изкопаете дупка от около 60 на 60 см, препоръчително е да поставите иглолистен опал на дъното му, да го поръсите с малко количество градинска пръст отгоре. След това вземете хумус и кисел торф в равни количества и също го изсипете в ямата. Последният етап от приготвянето е добавяне на суперфосфат. След това в дупката се поставя разсад, полива се обилно, корените се покриват с пръст.

Размножаване на метличести хортензии

Има три начина за отглеждане на нов храст:

 • Резници. За да направите това, през периода на подуване на бъбреците дръжката се отрязва под ъгъл от 45 градуса. Трябва да се постави във влажна почва, направена от смес от торф и хумус. Освен това трябва само да поливате растението и да осигурите стабилното му осветление.
 • С помощта на въздушни слоеве. Взема се здрав издънка, навежда се на земята и малко копае. След една година издънката може да бъде отрязана и трансплантирана на ново място.
 • Размножаване чрез семена. Този метод изисква специални умения и знания, поради което рядко се използва у дома.

Процедура за развъждане

Грижа за хортензии с мехурчета

Растението не изисква внимателни грижи и спазване на специални препоръки. Достатъчно е да изберете правилната почва (умерено кисела и богата на хумус), място за засаждане (необходимо е да защитите храста от вятъра и да му осигурите достатъчно слънчева светлина) и да следвате прости правила за грижи, така че растението редовно радва със своите цветя.

Режим на поливане

Въпреки факта, че храстът е устойчив на липса на влага, при високи температури на околната среда той трябва да се полива редовно и обилно.

Допълнителна информация. Идеалният вариант е да събирате дъждовна вода и да я използвате за напояване на хортензия. Ако това е невъзможно, препоръчва се просто да застанете на обикновена вода. / Предупреждение]

Подхранване

Препоръчително е да се прилагат торове през следните периоди:

 • През пролетта - за образуване на издънки;
 • Юни - за добър цъфтеж;
 • По време на периода на цъфтеж - за подпомагане на самите растения;
 • През есента се препоръчва добавяне на суперфосфат.

По време на цъфтежа

За да може хортензията на метлицата да цъфти добре, трябва да се спазват няколко правила:

 • Препоръчително е да поливате растението веднъж седмично;
 • Поне три пъти през сезона трябва да плевите храста, да разрохквате и мулчирате почвата около корените;
 • За подхранване през пролетта използвайте азотни торове, през лятото - поташ;
 • Подрязвайте редовно - премахвайте сухите издънки и оформете привлекателен външен вид на короната.

През периода на почивка

Хортензията не изисква специални грижи през зимата. Ако подготовката за периода на покой е била проведена ефективно, в съответствие с препоръките на специалистите, тогава няма да има проблеми със зимуването. В началото на пролетта, когато соковете започнат да се движат, растението трябва постепенно да се отваря за кратки периоди за проветряване.

Подготовка за зимата

Първо се препоръчва да се премахнат всички сухи съцветия, за да се намали напрежението върху клоните на храста. Също така, извършете санитарно подрязване на растението.

На второ място, въпреки устойчивостта на студ (някои сортове хортензии могат да понасят студове до -35 градуса по Целзий), препоръчително е да покриете храста. Това ще предпази растението от вятър, който не харесва особено.

Подрязване на хортензия

По този начин няма особени трудности при засаждането и грижите в хортензия на метлицата на открито. Достатъчно е да следвате няколко прости препоръки относно поливане, подхранване и навременна резитба, така че растението да цъфти дълго време и да радва градинарите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина