Жълти божури - най-добрите сортове и грижи за тях

Жълтите божури са незаслужено пренебрегвани, като предпочитат своите бели и розови колеги. Божурите с лимонов цвят са уникално растение, чийто сочен цвят и богат аромат ще украсят всяка градина. Правилата за отглеждане на тези цветя са съвсем прости и огромен избор от сортове ще отговарят на вкуса на всеки производител.

Кратко описание и характеристики

Културата е отгледана от японски животновъди преди повече от половин век от комбинация от дървесни и тревисти видове. Като хибрид той се различава до известна степен от популярните червени, бели и розови сортове както по отношение на засаждането, така и по продължителността на цъфтежа.

Божур жълт

Средно жълтите божури радват градинарите в продължение на 3-4 години. Храстът достига височина от 90 см - 1 м, цветята могат да растат до 20 см в диаметър. Период на цъфтеж: края на май - началото на юли, в зависимост от сорта.

Приложение в ландшафтния дизайн

Божурите винаги са били популярни в ландшафтния дизайн. Именно жълтите нюанси изглеждат особено полезни на сайта. Това е едно от малкото растения, които могат да бъдат засадени в отделно цветно легло на повдигната или зелена морава.

Жълтите божури могат да се превърнат в централната композиция на градината, ако ги поставите на входната врата на къщата. Дизайнерите съветват да ги засадите на места за почивка в близост до любимия ви люлеещ се стол или близо до отворена кухня. Цветя могат да съществуват до градински аромат на здравец или бял вратига. Такъв квартал ще подчертае благоприятно жълтия цвят, но няма да скрие достойнството на други растения.

Забележка! Не е необходимо да комбинирате божури с други цветя, тъй като по форма и височина те имат несравнимо предимство пред тях.

Популярни сортове

Първите в света жълти божури бяха много скучни и загубиха цвета си на слънце, превръщайки се в нещо като бели конгенери. Благодарение на съвременното развъждане и трите вида - тревисти, дървовидни и хибридни - могат да имат всякакви нюанси: от бледожълт до мед.

Тревисти

Тревистият жълт божур е един от най-разпространените сортове в Русия. Включва 7 представители и има деликатен аромат и естествен кремаво жълт цвят.

Тревисти жълти божури

Сортове:

 • Божур жълт сорт Лимон-шифон. Отгледан е в Холандия и бързо става популярен по целия свят. Поради богатия си тон с лимонов нюанс и невероятна височина, той редовно заема водеща позиция в класацията на цветята. Диаметърът на цветето достига 22 cm.
 • Златна колесница. Смята се за едно от любимите цветя в Китай. Пъпката е махрова, има естествен жълт цвят, достига 15 см в диаметър, наподобяваща корона по форма. Цъфти в средата на сезона и е идеален за рязане.
 • Сорт Златен ореол. Бледожълт цвят. Расте не повече от 70 см, диаметърът на цветето е до 13 см. Непретенциозен е, когато е в съседство с други цветя.
 • Слънчев бой. Тери, има деликатен кремообразен цвят. Височина на растението - до 75 см, диаметър на цветето - до 16 см.
 • Златна пшеница. Различава се в жълто-зелен нюанс, разперена форма на храсти и височина до 90 см. Диаметърът на цветето е до 15 см. Започва да цъфти през май. Непретенциозен по отношение на състава на почвата, дори в иглолистните райони.
 • Златна мина. Води в началото на цъфтежа. Това двойно цвете има светложълт цвят и диаметър до 16 см. Достига височина 80-90 см. Устойчиво е на замръзване.

Интересно е! Сортът Sunny Boy или Sunny Boy е популярно изложбено растение, но е доста рядко в частните градини и вилните къщи.

Подобно на дърво

Дървесните божури са получили името си поради сходството във формата с малките дървета. Понякога ги наричат ​​широколистни храсти. Те могат да растат до 2 м. Стъблата растат с нова сила всеки сезон и не изсъхват през зимата.

Дървесни жълти божури

Популярни сортове:

 • Сорт Полудневна жега. Има подчертан лимонов цвят, богат аромат и височина до 120 см. Цъфти от края на юни до средата на юли. През горещото лято цъфтеж може да се очаква два пъти.
 • Жълт Яо. Един от най-устойчивите на замръзване видове. Той е по-малко податлив на болести от другите. Може да започне да цъфти от средата на април. Обикновено едно растение има около 50 цветя на сезон.
 • Златен пласер. Един от най-ярките жълти божури. Има оранжево-меден цвят с розови пръски. Започва да цъфти в началото на юни.
 • Сорт Академик Садовничи. Най-ниската от дървовидната. Височината му достига 1 м. Цветята имат бледожълт цвят с розов оттенък.
 • Сувенир за цветя де Максим Корну. Те имат богат кремаво жълт цвят с розова граница около краищата. Цъфтежът започва не по-рано от средата на юли. Когато се реже, той е най-устойчив на увяхване.
 • Божур Куинджи. Има спокоен жълт цвят с червен оттенък по-близо до средата. Той е най-високият от дървовидните - до един и половина метра. На храста има много цветя, те бързо се сменят и отпадат.

Интересно е! Ароматът на много дървесни божури наподобява този на цитрусовите плодове.

Хибрид

Тези жълти божури са уникална комбинация от най-добрите качества на тревистите и хибридните видове. Те са лесни за засаждане и поддръжка, но имат буен, дълготраен цъфтеж и богати цветове.

Хибридни жълти божури

Популярни сортове:

 • Сорт Викинг Пълнолуние. Един от най-непретенциозните. Има формата на тревист храст. Цветовете са средно големи, жълто-зелени на цвят с ярък бургундски диск в центъра.
 • Барцела. Един от най-популярните сортове. Различава се в чаен нюанс с червени петна и огромни двойни цветя. Тревистият храст достига височина 100 см. Обикновено цъфти в началото на юли.
 • Отивам банани. На цвят наподобява банан и се различава по прости цветя с диаметър не повече от 20 см. Височината на храста е около 65-70 см. Цъфтежът започва по-близо до средата на юли.
 • Естрадно пеене под дъжда. Един от най-скъпите и луксозни. Сянката наподобява пулпата на грейпфрут, ароматът е лек и ненатрапчив. Височината на стъблата е до 80 см, диаметърът на полу-двойно цвете е до 20 см.
 • Канарски диаманти. Различава се с буен цъфтеж и височина на храста до 1 м. Цветът е богат, жълт с кремав нюанс. Той е гъвкав в засаждането, може да расте в почти всяка почва, устойчив е на замръзване.
 • Граничен чар. Различава се в кремообразен нюанс на буйни двойни цветя с диаметър 20 см. Височината на храста е 50-70 см. Изразеният аромат наподобява миризмата на цитрусови плодове. Цъфти обилно, издръжлив.
 • Сорт жълта корона. Той е най-жълтият от всички описани по-горе сортове, цветята достигат диаметър 15-17 см. Жълтият божур започва да цъфти в средата на май и се отличава с дълъг цъфтеж. При разрязване украсява букети средно за 7-10 дни.

Забележка! Сортът Singing in the Rain получи името си поради високата си устойчивост на проливен дъжд и студено време.

Основни правила за засаждане и отглеждане

На открито, тези жълти цветя се засаждат с помощта на разклонени от храста коренови резници. Операцията по разделяне се извършва независимо или се купува готов стрък. Когато купуват, те се ръководят от 3-4-годишен божур, отрязан с 2-5 точки на растеж (или пъпки). Разсадът не трябва да има подозрителни израстъци, да е прекалено сух или мокър. По-добре е кореновата система да е с дължина около 20 см.

Засаждане на жълт божур на открито

Време и характеристики на кацане

Засаждането обикновено се случва през есента, около средата на септември - месец преди началото на замръзването. Кореновата система трябва да поникне преди настъпването на студено време.

Божурите, засадени през пролетта, имат слаба, неразвита коренова система, която е склонна към заболявания. Това се дължи на факта, че през пролетта задачата на божура е да цъфти, така че цялата му сила отива за образуването на пъпки и листа. Засаждането през пролетта е възможно от средата на април до началото на май. Зависи от времето на цъфтежа. Например, жълтият божур започва да образува пъпки още в началото на май, така че се засажда не по-късно от началото на април.

Важно! След засаждането на открито, жълтите божури цъфтят 3-4 години.

За успешен растеж и цъфтеж трябва да изберете правилното място. Подходящи са места, богати на слънце през целия ден. Не можете да поставите цветно легло по-близо от 1 м до стените на сградите и конструкциите на обекта. Сянката е разрушителна, тъй като забавя цъфтежа.

Препоръчителното разстояние между храстите е от 1 до 1,5 м. Мястото за кацане не трябва да се наводнява по време на дъждове или топящ се сняг.

Мястото за божура трябва да е слънчево

Особено внимание се обръща на избора на почва. Култивираната глинеста почва е най-подходяща. Ключовата препоръка ще бъде добра влажност и дренаж на почвата за засаждане. Почвата не трябва да е прекалено влажна.

Полезен съвет! За да направите почвата неутрална до умерено кисела, добавете кофа пясък към дупката при засаждане, ако почвата е глинеста, или кофа глина, ако е песъчлива.

Разсадът трябва да бъде внимателно разгледан преди засаждането. Повредата или признаците на гниене се подрязват с остър нож и след това се обработват с дървесна пепел. Ако разсадът е сух, засаждането му е безсмислено.

Инструкции стъпка по стъпка за засаждане на жълти божури

 1. Изкопайте дупка с дълбочина до 1 м, дъното на която е облицовано с дренажен слой (чакъл или градинска тухла).
 2. Торът се приготвя точно в ямата. Той може да бъде специализиран за многогодишни растения или смес от хумус, пепел и суперфосфат със земя.
 3. По тор се нанася почва по краищата.
 4. В ямата се поставя разсад, изправяйки корените му отстрани и надолу. Пъпките на разсада трябва да са 3-5 см под земята.
 5. Около разсад се изсипва малко речен пясък и внимателно се покрива с пръст.
 6. Оформете кръг за поливане и поливайте внимателно.

За всеки храст на божур, след засаждането, използвайте поне 10 литра вода

Правила за грижи

След засаждането цветето се полива умерено, като се избягва излишната влага. Ако божурите са засадени през есента и има силни дъждове, тогава не се изисква допълнителна влага. През пролетта и лятото божурите се поливат средно веднъж на 7-10 дни. Поливането обикновено завършва в края на август - началото на септември.

Необходимо е нежно разрохкване на почвата около храста както след поливане, така и след дъжд, след около 2-3 часа. Оплодете растението след активния сезон на цъфтеж, през август - септември. През октомври - ноември, през периода на замръзване, растението се отрязва на височина 10-15 см и се покрива за зимата.

Мулчиране на храст от божур

Особено внимание се отделя на мулчиране - процесът на подхранване с органичен тор. През първата година от засаждането торфът или хумусът се разпръскват около корените на жълт божур. В изключителни случаи се използва конски тор.

Важно! Строго е забранено използването на суха слама или паднали листа, тъй като те създават среда за патогенни бактерии.

За целите на превантивното лечение към почвата около коренището се добавя печка или дървесна пепел, която предпазва от много болести и паразити. Ако е необходимо, растението може да се мулчира с компост всяка есен.

Цъфтящи характеристики

Основната разлика между жълтия божур и другите сортове е дългият период на относително обилен цъфтеж. Времевата рамка зависи от сорта и мястото на засаждане. Средно цъфтят от средата на май до средата на юли от 1 до 3 седмици: недвойни - 5-10 дни, двойни - 15-20 дни, полу-двойни - до 2 седмици. Пикът на активен цъфтеж на повечето сортове настъпва през първите две седмици на юни.Редките сортове могат да достигнат началото на август.

През първите две години след засаждането се препоръчва да се берат пъпките веднага щом се появят. Това помага на растението да развие силна коренова система, така че да може да има буйни, големи цветя през следващите години.

По време на периода на цъфтеж се обръща специално внимание на грижите: те се хранят със специални торове с калий или фосфор и ги поливат редовно.

Обилен цъфтеж на жълти божури

Ако цъфтежът на божурите не настъпи, причините могат да бъдат:

 • Неправилно засаждане на растението. За анализа се вземат предвид съставът и съдържанието на влага в почвата.
 • Грешно местоположение. Оценяват се параметрите на местоположението на цветето и възможността за трансплантация.
 • Липса или свръхпредлагане. Подхранването трябва да се извършва според режима.
 • Прекалено активен предходен цъфтеж.
 • Възраст на растенията: обикновено 5-6 години след засаждането, активността на цъфтежа намалява.
 • Гъбички и други заболявания.
 • Голо коренище. В този случай добавете питателна почва, за да покриете корените.

Жълти божури след цъфтежа

Всеки период на цъфтеж трябва да се редува за храсти с правилно организирана почивка и почивка. За да получите достоен цъфтеж през следващата година, трябва да изпълните следните стъпки:

 • Прехвърляне. Извършва се веднъж на 2-3 години за обновяване на почвата. Ако растението започне да увяхва и дава малко цветя, трансплантацията се извършва веднага след основния етап на цъфтеж.
 • Не се допуска подрязване на жълти божури веднага след цъфтежа. Те се отрязват към края на септември.
 • Подготовка за зимата. Кореновата система е оплодена и някои сортове са покрити. Повечето жълти божури са издръжливи.

Болести, вредители и начини за борба с тях

Основните вредители на цветето са вируси и гъбички. Предотвратяването на появата им е спазването на правилата за грижи и внимателното изследване на растенията. Повредените области на цветето се отрязват с остър нож и се изгарят. За да не стартират насекоми, цветята се засаждат възможно най-далеч от картофи, малини и ягоди. Необходимо е да ги напръскате със специални разтвори срещу листни въшки, бронзи и гъсеници.

Прекрасни лимонови божури

Жълтите божури са прекрасни растения, които ще се харесат на всеки градинар. Те са непретенциозни, устойчиви на замръзване, лесни за грижи и постоянно радват своите собственици с шикозни цветя от слънчеви нюанси.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина